Ανακοίνωση της Αριστερής Κίνησης Μηχανικών Ηπείρου (Α.Κ.Μ.Η.) για τις εκλογές στο Τ.Ε.Ε. στις 3/11/2019

Ανακοίνωση της Αριστερής Κίνησης Μηχανικών Ηπείρου (Α.Κ.Μ.Η.) για τις εκλογές στο Τ.Ε.Ε. στις 3/11/2019

Στις 3 του Νοέμβρη συνεχίζουμε στο δρόμο της αντίστασης, 

του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης!

 • Προσέγγιση της πολιτικής συγκυρίας

Έχουν περάσει 10 χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης και την επιβολή των μνημονίων, όμως κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν τα παραμύθια για το “success story”. Είτε με την «ανάπτυξη για όλους» της κυβέρνησης ΝΔ, είτε με την «δίκαιη ανάπτυξη» και την «έξοδο» από τα μνημόνια του ΣΥΡΙΖΑ, η κοινωνία είναι καζάνι που βράζει μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον ασφυκτικό για τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, την νεολαία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ από τις πρώτες κιόλας μέρες με μια ομοβροντία νομοθετικών παρεμβάσεων κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει την αντιλαϊκή – αντεργατική επίθεση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι διατάξεις του «αναπτυξιακού» νομοσχέδιου που χτυπούν ότι έχει απομείνει από τη δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης και σύμβασης και στοχεύουν στα ίδια τα συνδικάτα και το δικαίωμα στην απεργία, είναι κομμάτι αυτής της επιδίωξης. Η εκστρατεία του «νόμου και της τάξης» με την ένταση της καταστολής και την επίθεση στο άσυλο έρχεται να συμπληρώσει αυτή την επίθεση και να την καλύψει ιδεολογικά.

Στον κλάδο μας ανθεί η απληρωσιά, οι απολύσεις και η ελαστική εργασία. Οι επισφαλείς μορφές εργασίας, με κορυφαία το μπλοκάκι, ως δήθεν «συνεργασία» με τους εργοδότες, διαμορφώνουν ένα εργασιακό περιβάλλον ανασφάλεια. Οι αυτοαπασχολούμενοι μετατρέπονται σε φοροεισπράκτορες. Οι νέοι μηχανικοί ήταν και παραμένουν το πειραματόζωο των νέων εργασιακών συνθηκών γαλέρας.

Σε αυτό το τοπίο το ΤΕΕ μετασχηματίζεται όλο και περισσότερο σε αντιδραστική κατεύθυνση σε όφελος των μεγάλων κατασκευαστικών και μελετητικών εταιρειών, ενώ παραμένει σταθερά στην υπηρεσία του αστικού κράτους. Επίσης, προωθείται η πλήρη αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος και η απαξίωση των πτυχίων μας.

Ο αγώνας των εργαζομένων και των άνεργων μηχανικών είναι μονόδρομος! Η βελτίωση της ζωής μας περνάει μόνο μέσα από την συσπείρωση δυνάμεων του κόσμου της εργασίας. Μέσα από την συσπείρωση όλων όσων αντιλαμβάνονται ότι με τον ατομικό δρόμο και την προσπάθεια για βόλεμα ούτε πρόσκαιρα δεν υπάρχει διέξοδος.

Το ίδιο διάστημα οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών, μέσα από την όξυνση του ανταγωνισμού τους και σαν αποτέλεσμα της βαθιάς, παγκόσμιας και παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης, φέρνουν μεγαλύτερη φτώχεια και δυστυχία για τους λαούς και ένα τεράστιο προσφυγικό ρεύμα. Οι φλόγες του πολέμου ζώνουν την χώρα μας σαν ένα τεράστιο τόξο από την Λιβύη, την Μέση Ανατολή και την Συρία, μέχρι τα ταραγμένα Βαλκάνια και την Ουκρανία.

 •   Ο κλάδος των μηχανικών και το ΤΕΕ 

Οι επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών, που συνεχίζονται με αμείωτη σφοδρότητα, δεν μοιράζονται «δίκαια» σε όλους. Συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα εξοντώνονται, την ίδια στιγμή που οι δανειστές και το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο αυξάνουν τα κέρδη τους.

Εμείς πάντα λέγαμε : «Όταν πεινάει ο λαός πεινάνε και οι εργαζόμενοι μηχανικοί».

Έτσι και στον κλάδο μας, καθώς δεν υπάρχει «ενιαίο στρώμα μηχανικών», παρά μόνο ως προσφιλής όρος των κυρίαρχων παρατάξεων του Τ.Ε.Ε. για να θολώνουν το τοπίο, όταν η ανεργία, η υποαπασχόληση, η μείωση των αποδοχών, η μετανάστευση, αποτελούν την καταθλιπτική καθημερινότητα της πλειονότητας των συναδέλφων, επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών, στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στην οδοποιία, αλλά και ευρύτερα, αποκομίζουν κέρδη επωφελούμενα της μείωσης του εργασιακού κόστους, της στρατιάς των ανέργων, της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και της εγκαθίδρυσης της αγοράς των «επαγγελματικών προσόντων», καταστάσεων που επιβλήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές.

Επίσης, όσον αφορά τα ζητήματα της κοινωνικής μας ασφάλισης είναι σαφές ότι ουσιαστικά έχει καταργηθεί ο κοινωνικός και αλληλέγγυος χαρακτήρας τη ασφάλισης, το ασφαλιστικό σύστημα από αναδιανεμητικό μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό-ανταποδοτικό, η σύνταξη από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομική ευθύνη. Δημιουργούνται επαγγελματικά ταμεία, με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να ετοιμάζονται να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτά, βάζοντας στο χέρι, εδώ και χρόνια, τα χρήματα των εργαζομένων (χρηματιστήριο, ομόλογα), καθώς και το κράτος να αποσύρεται από τη χρηματοδότηση των ταμείων (πλην της εθνικής σύνταξης).

Η σύμπραξη του Τ.Ε.Ε. στις πολιτικές των μνημονίων, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απαξίωση του επαγγέλματος και στον εξευτελισμό των όρων άσκησής του. Οι ηγεσίες του Τ.Ε.Ε. που εναλλάχτηκαν κατά την τελευταία τριετία, όπως και οι προηγούμενες, ως σύμβουλοι ενός κράτους πιστού στο κεφάλαιο και στα ξένα αφεντικά, εξασφάλισαν τις βασικές επιλογές των τοκογλύφων δανειστών, του κεφαλαίου και της εργοδοσίας, εις βάρος τις χειμαζόμενης πλειοψηφίας των συναδέλφων, με αντίτιμο την κυβερνητική ανέλιξη, την πολιτική και επαγγελματική συναλλαγή, την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις. Ας μη ξεχνάμε την ευθύνη της διοίκησης του Τ.Ε.Ε. στην κατάργηση των Σ.Σ.Ε. (Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας) και των ελάχιστων αμοιβών, στη συναίνεση στη ληστρική αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ και στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής με χρήματα των ασφαλισμένων, στη συρρίκνωση των προνοιακών παροχών, μέσα από την ένταξη του ταμείου στον ΕΟΠΥΥ, στο ζήτημα του κουρέματος των αποθεματικών του ταμείου.

Υπάρχει επιτακτική πιο πολύ από ποτέ, η ανάγκη να συνεχίσουμε να παλεύουμε απέναντι:

 • Στην κυβέρνηση που νομοθετεί υπέρ του ΣΕΒ και των εργολάβων, των μεγαλοκατασκευαστών και των μεγάλων μελετητικών γραφείων που λυμαίνονται μονοπωλιακά τα έργα
 • Στους εργοδότες που προσλαμβάνουν δοκιμαστικά και αμισθί, που αρνούνται να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που αφού μας ξεζουμίζουν, στην συνέχεια μας στέλνουν μαζικά στην ανεργία
 • Στο ΤΕΕ που είναι ένας αντιδραστικός φορέας, που από την μία αξιώνει το βόλεμα των λίγων στην όλο και μειούμενη πίτα των τεχνικών έργων με φωτογραφικές διατάξεις και από την άλλη αντιμετωπίζει την μεγάλη πλειοψηφία σαν κάρτα αναλήψεων με υπέρογκες εισφορές, στο ταμείο και στο ΤΕΕ.
 •   ΤΕΕ/Tμήμα Ηπείρου

Σε αναλογία με το Κεντρικό και σε σχέση με τα εκρηκτικά προβλήματα των μηχανικών, το Τοπικό ΤΕΕ (ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου), κάτω από την επιφάνεια ενός αγωνιστικού και επικοινωνιακού μανδύα, που ενδύεται κατά καιρούς, μεταλλάσσεται σε φορέα επιχειρηματικοποίησης των μηχανικών, ώστε να διασωθεί στη συνείδηση του κλάδου κατά την νέα εποχή της μνημονιακής πραγματικότητας.

Η Διοικούσα Επιτροπή φρόντιζε μέσα από τις ανακοινώσεις της για αρκετά θέματα της περιοχής να κρατά τη συνέχεια της διαχρονικής λογικής της, που συνίσταται να φροντίζει τις ισορροπίες, ώστε να μην πολυενοχλεί τις ντόπιες και τις κεντρικές εξουσίες.

      Αυτή την τριετία, ο ρόλος της Αντιπροσωπείας δεν ήταν απλά υποβαθμισμένος ήταν ανύπαρκτος. Πρακτικά η Αντιπροσωπεία δεν συνήλθε, παρά ελάχιστες φορές, και οι όποιες αποφάσεις της ήταν προειλημμένες. Οι παρεμβάσεις μας στις συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας σχετικά με καίρια ζητήματα, που απασχολούν την περιοχή μας και την πλειοψηφία των μηχανικών, αγνοήθηκαν.

Οι ελάχιστες συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας χαρακτηρίστηκαν εκτός από την απουσία ελέγχου των πράξεων της Διοικούσας επιτροπής και από την ένδεια των ερωτήσεων, τοποθετήσεων, παρεμβάσεων, συζητήσεων, ψηφισμάτων, ή αφιερώθηκαν στο ροκάνισμα του χρόνου προκειμένου να μη συζητηθούν καίρια και σημαντικά θέματα που απασχολούν την πλειοψηφία των συναδέλφων. Η όλη εικόνα της Αντιπροσωπείας έμοιαζε να βγαίνει από μία άλλη εποχή μακαριότητας και νιρβάνας, χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις, θέσεις, παρεμβάσεις και προτάσεις σε κοινωνικούς φορείς, όταν γύρω καταρρέει ο κόσμος για την πλειοψηφία των μηχανικών.

Ευθύνες για όλα τα παραπάνω έχουν όλες οι ηγεσίες των παρατάξεων που εδώ και δεκαετίες σε αγαστή και παρασκηνιακή συνεργασία διοικούν το ΤΕΕ τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο (ΔΚΜ ή Διάδραση, ΠΑΣΚ ή ΔΗΣΥΜ ή Δημοκρατική Ενωτική Συνεργασία Μηχανικών (Δ.Ε.Σ.ΜΗ.), Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών ή Ενωτική Πρωτοβουλία Μηχανικών).

Οι κυρίαρχες παρατάξεις συνέχισαν να αντιμετωπίζουν την Διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου ως προϊόν συμβιβασμών και συναλλαγών, καθώς είναι μαθημένες εδώ και χρόνια να είναι γαντζωμένες σε διοικητικές καρέκλες. Με τις αλλαξοκαρεκλιές και τα αλισβερίσια μεταξύ τους, δείχνουν την μεγάλη αγωνία τους στο να μη χάσουν τον τίτλο του καρεκλοκένταυρου.

Η απαξιωτική αυτή συμπεριφορά, που ακολουθούν χρόνια τώρα, απέναντι στη νοημοσύνη των μελών του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου και των προβλημάτων που τους απασχολούν, τόσο η κεντρική όσο και η τοπική ηγεσία του ΤΕΕ, πρέπει να σταματήσει και είναι υποχρέωση όλων μας.

Φυσική εξέλιξη της παραπάνω λογικής και πρακτικής των κυρίαρχων παρατάξεων αποτελεί και η τυχοδιωκτική μεταμφίεσή τους ενόψει και αυτών των εκλογών. Συγκεκριμένα, η ΔΚΜ αφού μεταλλάχθηκε σε Διάδραση επέστρεψε στην πρότερη επωνυμία της στις προηγούμενες εκλογές και τώρα, χωρίς να υπάρχει πλέον Διάδραση, κατεβαίνει ενιαία πλέον ως ΔΚΜ επιθυμώντας με σαφήνεια την κομματική ομπρέλα. Η Δημοκρατική Ενωτική Συνεργασία Μηχανικών προέκυψε από τις προηγούμενες εκλογές ως γενόσημο της ΠΑΣΚ και της Ενότητας Μηχανικών και η Ενωτική Πρωτοβουλία Μηχανικών ως γενόσημο της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας, μη επιθυμώντας και αυτή την χρονική στιγμή το κομματικό στίγμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της αδράνειας και της δημοσιοϋπαλληλικής λειτουργίας του ΤΕΕ/Τμ. Ηπείρου, σαν παράταξη, είμαστε η μόνη που προσπαθήσαμε, με πολλές αδυναμίες και ελλείψεις, να αναδείξουμε μέσα στη Διοικούσα, στη Αντιπροσωπεία, στην ιστοσελίδα μας, στα τοπικά ΜΜΕ, με εισηγήσεις, ανακοινώσεις, ψηφίσματα, με παρεμβάσεις, με προκηρύξεις και πανό σε συγκεντρώσεις, σε πορείες και σε συλλαλητήρια, ζητήματα των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών και ζητήματα του τόπου μας.

Έτσι θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε στο χώρο του ΤΕΕ αποκαλυπτικά, καταγγελτικά και ανατρεπτικά, όπου μπορούμε. Όμως, θα συνεχίσουμε να μιλάμε και «εξωθεσμικά» (εκτός ΤΕΕ), με ανακοινώσεις και άλλες παρεμβάσεις και δράσεις για όλα τα τεχνικά και όχι μόνον ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας από την πλευρά των συμφερόντων των μαχόμενων μηχανικών και των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού, όπως λειτουργήσαμε και το προηγούμενο διάστημα. 

Καλούμε τους «πληβείους» μηχανικούς, τους άνεργους, τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους υποαπασχολούμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους μηχανικούς της βιοπάλης να οργανώσουμε τον αγώνα μας, «εντός-εκτός και εναντίον» του ΤΕΕ και σε κοινό μέτωπο και συντονισμό με το λαό της περιοχής που πλήττεται από τη μνημονιακή, και όχι μόνο, λαίλαπα.

Οι μηχανικοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν με τους άλλους εργαζόμενους

Οι στόχοι μας:

 • Η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των μηχανικών, που βρίσκονται εκτός των τειχών της «μάσας» και της ρεμούλας, η επαναφορά της συμμετοχής, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης στις συνειδήσεις των συναδέλφων, αλλά και της αντίληψης της ενότητας των εργαζομένων, κόντρα στις ατομικές λογικές και αντιλήψεις.
 • Η υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά ενάντια στην ανεργία και στις απολύσεις, η υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και η αγωνιστική διεκδίκηση ίδρυσης Ταμείου Ανεργίας, χωρίς νέες επιβαρύνσεις των συναδέλφων, αφού ήδη εισφέρουμε υπέρ ΟΑΕΔ επίδομα αλληλεγγύης, ειδικά σήμερα που εντείνεται η ανεργία και η υποαπασχόληση.
 • Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, προσλήψεις με σταθερές εργασιακές σχέσεις. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Όχι στα Επαγγελματικά ταμεία, στην ιδιωτικοποίηση και στην ανταποδοτικότητα! Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, περίθαλψη ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο.
 • Απεμπλοκή άμεσα του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής με την διασφάλιση – επιστροφή των αποθεματικών του.
 • Πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, κάτω τα χέρια από ΔΕΗ, νερό και όλα τα δημόσια αγαθά-«φιλέτα» που έχει βάλει στο μάτι το κεφάλαιο.
 • Όχι στην έρευνα – εξόρυξη υδρογονανθράκων που συνεπάγεται μια περιβαλλοντική καταστροφή με τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στις τοπικές κοινωνίες, που εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους και εμπλοκές σε ανταγωνισμούς και πολεμικές περιπέτειες για τον λαό μας και για τους λαούς της περιοχής, ενώ στόχος και κριτήριο της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιριών και όχι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
 • Για τουρισμό ως πολιτισμική διαδικασία γνωριμίας ανάμεσα στους λαούς, κάτι που αντιστρατεύεται τη λογική του κέρδους των κολοσσών της τουριστικής βιομηχανίας, την υποταγή στην ευτέλεια και την εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου, την εμπορευματοποίηση και την καταστροφή των αιγιαλών, αλλά και των κανονιών, όπως πρόσφατα της Thomas Cook.
 • Η ανάδειξη των προβλημάτων της υπανάπτυξης, της απομόνωσης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Περιφέρειας μας και η σύνδεση των αγώνων των μηχανικών με τους γενικότερους αγώνες του λαού μας, γιατί μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα των μηχανικών.
 • Η συμμετοχή σε συλλογικότητες, η δραστηριοποίηση επιστημονικών ή άλλων συλλόγων, η δημιουργία επιτροπών και πρωτοβουλιών, με κριτήριο την μαζική και αποτελεσματική διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Και παραπέρα:

 • Πρέπει να πούμε όχι στο καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης με κέντρο το κέρδος. Να αντισταθούμε στην πολιτική της κυβέρνησης, στο μονόδρομο της ΟΝΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα «σιδηρά» Προγράμματα Σταθερότητας-Σύνθλιψης, στον ιμπεριαλισμό, στον εθνικισμό, στον ρατσισμό και στον πόλεμο, στις κρατικές πολιτικές για περιορισμό κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Να πούμε όχι στην εμπορευματοποίηση των πάντων, στον «ελεύθερο» ανταγωνισμό, στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, στα καταναλωτικά πρότυπα και στην καταλήστευση των φυσικών πόρων. Να αντισταθούμε στην εξαθλίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
 • Αρνούμαστε την διαχείριση της τύχης μας «εν τη απουσία μας» και για λογαριασμό μας – και στο ΤΕΕ και στην κοινωνία – από τους γνωστούς καρεκλοκένταυρους και χαμαιλέοντες της πολιτικής. Οι συνδιαχειριστικές λογικές, οι συμμαχίες κορυφής και τα κομματικά παζάρια δεν είναι στη λογική μας, η δε λειτουργία μας είναι αμεσοδημοκρατική, με ανακλητότητα των εκπροσώπων μας και την εκ περιτροπής κυκλική εκπροσώπηση.
 • Να συνεχίσουμε να βαδίζουμε κόντρα σε κυρίαρχα ρεύματα, σε πλειοψηφικά φετίχ, σε παγιωμένες αντιλήψεις. Έτσι ή αλλιώς το αύριο ή θα φέρνει τη δική μας σφραγίδα ή θα στρέφεται εναντίον μας. Η ελπίδα είναι στην δράση των πολλών, των νέων, των εργαζομένων. Εμείς πάντα υπερασπίζαμε το δικαίωμα του κοινού ν’ ανεβαίνει στην σκηνή για να χαλάσει ένα στημένο παιγνίδι. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Σε αυτή τη βάση σας καλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας (διαδικτυακά και «δια ζώσης») και στο βαθμό που συμμερίζεστε τις απόψεις μας να μας στηρίξετε σε αυτές τις εκλογές, αλλά πάνω απ’ όλα να συσστρατευτούμε στους αγώνες που θα αναπτυχθούν στους χαλεπούς καιρούς που έρχονται.

Στο ψηφοδέλτιο της

Αριστερής Κίνησης Μηχανικών Ηπείρου (Α.Κ.Μ.Η.)

για τις εκλογές στις 3/11/2019 συμμετέχουν:

Από Γιάννενα: Βάσσος Δημήτριος  ΜΜ

Βαφειάδης Γρηγόριος  Αγρ.ΤΜ

Βλάχας Παναγιώτης ΜΜ

                                  Γκόντρα Κωνσταντίνα ΑΜ                              

Γοδέβενος Γεώργιος ΜΜ

Δρόσος Νικόλαος ΗΜ

Μπέγκα Αλεξάνδρα ΑΜ

Πατσούρας Χρήστος ΠΜ

Τσιγγέλη Ηλιάνα ΠΜ

Τσιλιγιάννη Ευαγγελία ΗΜ

Φλίντρας Θεοχάρης  ΑΜ

Χολέβας Γιάννης Μ.Περ., ΠΜ

Από Θεσπρωτία: Αλεξίου Παύλος ΠΜ

Από Λευκάδα: Βαγενάς Κων/νος ΠΜ

Βλάχου Θέκλη ΠΜ

email: akmh.tee@gmail.com

Please follow and like us:
error