Με βραχιόλι «ελέγχου εργασίας» η Amazon μετατρέπει τους, πενιχρώς αμειβόμενους, εργαζόμενούς της σε ανθρώπινα ρομπότ

25 Ιουνίου 2019

Στήλες:

Κλειδιά:

Μοιραστείτε το άρθρο

Η απόφαση του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, να εφαρμόσει το μέτρο της “επίβλεψης και καθοδήγησης των κινήσεων” των εργαζομένων της με ένα «έξυπνο βραχιολάκι», που έχει δημιουργήσει σάλο στην Ιταλία.

Η Amazon κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία, που επισήμως εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη, αλλά είχε κατατεθεί το 2016) για το έξυπνο ηλεκτρονικό βραχιόλι που θα μπορεί να παρακολουθεί με ακρίβεια πως και που τοποθετούν τα χέρια τους οι εργαζόμενοι και με μικρές δονήσεις, εάν κριθεί πως δεν είναι «σωστή» η κίνησή τους, θα τους καθοδηγεί προς την σωστή κατεύθυνση και θέση των προϊόντων, ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις κινήσεις τους.

«Η νέα τούτη τεχνολογική εφαρμογή έχει σκορπίσει μεγάλη ανησυχία καθώς αυξάνει την δυνατότητα της εταιρείας να ελέγχει καθ’ ολοκληρίαν τους εργαζομένους της», σημειώνει η εφημερίδα La Repubblica.

Όπως αναφέρει σε σχετικό της άρθρο και η εφημερίδα Corriere della Sera, επικαλούμενη το GeekWire, «η Amazon έχει επαξίως κερδίσει ήδη τη φήμη της εταιρείας που μετατρέπει τους, πενιχρώς αμειβόμενους, εργαζόμενούς της σε ανθρώπινα ρομπότ που δουλεύουν στο πλευρό πραγματικών ρομπότ, εκτελώντας επαναληπτικές μηχανικές κινήσεις στο πακετάρισμα στον λιγότερο δυνατό χρόνο».

Η Amazon έχει βρεθεί στο επίκεντρο μεγάλης αναταραχής για τους ρυθμούς και τις συνθήκες εργασίας που εφαρμόζει. Οι εντατικοί ρυθμοί υπαγορεύονται από έναν αλγόριθμο και οι απαρέγκλιτοι στόχοι που τίθενται στους εργαζομένους, είναι φορές που δεν τους επιτρέπει να παρεκκλίνουν ούτε δευτερόλεπτο για να πάνε στην τουαλέτα.

Στα καταστήματα της Amazon στο Καστέλ Σαν Τζοβάνι στην Ιταλία, οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει απεργία με την συγκυρία της Black Friday στις 24 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας και τις ευτελείς αμοιβές.

Μία δεύτερη απεργία των εργαζομένων της πραγματοποιήθηκε και στις 20 Δεκεμβρίου, καθώς η εταιρεία δεν προσήλθε στη διαδικασία διαιτησίας με τους εργαζομένους και το υπουργείο Εργασίας.

—————Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top