Το Μ-Λ ΚΚΕ αυτόνομα στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μετά την απόφαση του ΚΚΕ (μ-λ) να θέσει τέρμα στην επτάχρονη συνεργασία των δύο οργανώσεων

19 Φεβρουαρίου 2019

Κλειδιά:

Μοιραστείτε το άρθρο
Ανακοίνωση της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

Η κάλπικη, διχαστική αντιπαράθεση που κυριάρχησε στη Βουλή πριν λίγες μέρες, τόσο με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όσο και με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με όλα τα φαινόμενα πολιτικού και ηθικού ξεπεσμού που εκτυλίχθησαν στη Βουλή τις τελευταίες μέρες, κατέδειξαν ότι οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις θα διεξαχθούν σε συνθήκες οξύτατης πολιτικής πόλωσης και εκβιαστικών διλημμάτων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε εχθρικό έδαφος και δεν έχουμε καμία αυταπάτη, ούτε για το ρόλο τους ούτε για το αποτέλεσμά τους, οι δυνάμεις μας δεν θα διστάσουν μπροστά στις δυσκολίες, θα δηλώσουν παρών στις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις όπως έκαναν πάντα και θα δώσουν αποφασιστικά μια σκληρή εκλογική πολιτική μάχη. Οι δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι πρώτα και κύρια πολιτικές, μπροστά στις θεωρίες του «μικρότερου κακού» και στην πίεση της «χαμένης ψήφου», και επιτείνονται από τη βαθιά λαθεμένη και επιζήμια απόφαση των συντρόφων του ΚΚΕ(μ-λ) να βάλουν τέρμα στην πολιτική εκλογική συνεργασία των τελευταίων επτά χρόνων με το Μ-Λ ΚΚΕ, αποφασίζοντας την αυτόνομη εκλογική τους κάθοδο.

Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, συναντήθηκαν αντιπροσωπείες του Μ-Λ ΚΚΕ και του ΚΚΕ (μ-λ) και συζήτησαν για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τις επερχόμενες εκλογές. Στην πρώτη αυτή συζήτηση διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων, καθώς το Μ-Λ ΚΚΕ υποστήριξε τη συνέχιση της κεντρικής πολιτικής συνεργασίας των δύο οργανώσεων και την κοινή κάθοδό τους στις βουλευτικές εκλογές, ενώ το ΚΚΕ (μ-λ) υποστήριξε ότι διαφωνεί με τη συνέχιση της συνεργασίας και προκρίνει την αυτόνομη εκλογική κάθοδο.

Απέμενε να ξαναδούν οι δύο οργανώσεις αυτό το σημαντικό ζήτημα ύστερα από την οριστική του κατάληξη, πλην όμως οι σ. του ΚΚΕ (μ-λ) έσπευσαν, χωρίς δεύτερη κουβέντα, να το κλείσουν. Έτσι, ανακοίνωσαν στην «Προλεταριακή Σημαία», το Σάββατο 26 Γενάρη, σε ένα κείμενο που προσπαθεί με καθόλου πειστικά επιχειρήματα να δικαιολογήσει τη στάση τους, ότι «προκρίνουμε την αυτόνομη παρέμβασή μας στις εκλογές».

Θεωρούμε πως πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη, για ένα σοβαρό σφάλμα των συντρόφων, για ένα βήμα στη λάθος κατεύθυνση που έρχεται να φρενάρει και να αναιρέσει την κοινή προσπάθεια των δυο οργανώσεων τα τελευταία χρόνια, να πλήξει ό,τι με πολύ κόπο έχουν κατακτήσει μέσα στον κόσμο του κινήματος και την Αριστερά, να σκορπίσει κλίμα απογοήτευσης σε ένα ευρύτερο δυναμικό αγωνιστών που είδε και εξακολουθεί να βλέπει με θετικό τρόπο την κοινή μας προσπάθεια.

Οι κρίσιμες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων έθεσαν, με ιδιαίτερα επιτακτικό τρόπο, το καθήκον της κεντρικής πολιτικής συνεργασίας των οργανωμένων δυνάμεων του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος, της ενίσχυσης μέσα στο κίνημα του ευρύτερου λαϊκού, αντιιμπεριαλιστικού, επαναστατικού προσανατολισμού που υπηρετούν δεκαετίες. Και σ’ αυτή την επιτακτική ανάγκη, το Μ-Λ ΚΚΕ και το ΚΚΕ (μ-λ) ανταποκρίθηκαν θετικά όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι δυο οργανώσεις έδωσαν, από κοινού, κεντρικές πολιτικές μάχες με την ενιαία κάθοδό τους σε όλες τις βουλευτικές εκλογές των τελευταίων επτά χρόνων, καθώς και στη μάχη της αποχής από το κάλπικο δημοψήφισμα του 2015, στη βάση ενός κεντρικού πολιτικού προσανατολισμού εφ’ όλης της ύλης, που κατοχύρωνε τον ανεξάρτητο πολιτικό ρόλο και τη δράση τους κόντρα στην πολιτική της συνθηκολόγησης της “πρώτη φορά κυβέρνησης αριστεράς” και ενάντια στην πολιτική του ρεβιζιονιστικού ΚΚΕ και των διαφόρων “μεταβατικών προγραμμάτων” ρεφορμιστικής έμπνευσης και κοπής.

Σε δυο μήνες συμπληρώνονται επτά χρόνια από τη δημιουργία της ΠΑΑΣ και στη συνέχεια της Λαϊκής Αντίστασης – Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας (ΛΑ-ΑΑΣ) που αποτέλεσαν καρπό αυτής της πολιτικής συνεργασίας. Οι δύο οργανώσεις, μέσα από την πανελλαδική δράση της ΛΑ-ΑΑΣ, έδωσαν και δίνουν καθημερινά τη μάχη για να στηρίξουν και να ενισχύσουν την αντίσταση, τους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης και των ξένων αφεντικών της, ενάντια στη ληστρική καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση, καταπίεση και εξάρτηση.

Πέρα από την κοινή πάλη των δύο οργανώσεων στα πλαίσια της ΛΑ-ΑΑΣ, υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι και σκοποί του επαναστατικού αγώνα, που σ’ αυτούς υποτάσσουμε και όλους τους σημερινούς αγώνες μας. Από την άποψη αυτή, οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν με επιτυχία από τις εφημερίδες των δυο οργανώσεων, τον “Λαϊκό Δρόμο” και την “Προλεταριακή Σημαία”, για να τιμηθούν τα 50 χρόνια από την έκδοση της “Αναγέννησης”, σε τέσσερις πόλεις, το 2014, όπου τέθηκαν βασικά ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα και προβλήματα που αφορούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κομμουνιστικού μαρξιστικού – λενινιστικού κινήματος, διεθνώς και στη χώρα μας, αποτέλεσαν ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο στην κοινή προσπάθεια, και κατέδειξαν, παρά τις διαφορές που καταγράφηκαν, τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ξανοίγονται, τις αγωνιστικές προσδοκίες ενός κόσμου να συμπορευτεί και να παλέψει για την υπόθεση του μαρξιστικού – λενινιστικού κινήματος. Η απόφαση, επίσης, των δύο οργανώσεων να συνδιοργανώσουν, το 2016, διήμερο εκδηλώσεων στην Αθήνα, για να τιμήσουν τα 50 χρόνια από τη Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα, όπως επίσης ένα διήμερο, το 2017, για να τιμήσουν τα 100 χρόνια από τη μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση και να συζητήσουν πάνω σε κρίσιμα προβλήματα του κομμουνιστικού κινήματος, όπως αυτό της επανάστασης, της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία στη σωστή κατεύθυνση.

Παρά τις αναπόφευκτες δυσκολίες και τα προβλήματα που προέκυψαν το διάστημα αυτό, παρά τις εκφρασμένες διαφορές απόψεων που υπάρχουν, ορισμένες μάλιστα σε σημαντικά ζητήματα, αυτό που προέχει στις σημερινές συνθήκες δεν είναι να αρχίσουμε να κατεδαφίζουμε όλα όσα με πολύ κόπο και αγώνα οικοδομήσαμε, αλλά να βαδίσουμε σταθερά στο δρόμο που χαράξαμε σε μια πορεία κοινών αγώνων και προσπαθειών, στέλνοντας μήνυμα σε εχθρούς και ψεύτικους φίλους πως οι δυνάμεις μας είναι μάχιμες μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις, παλεύοντας να συσπειρώσουν και να εμπνεύσουν ευρύτερες δυνάμεις, να διαδώσουν το δικό τους μήνυμα μέσα στους αγώνες, το λαό και την Αριστερά.

Στο βαθμό βέβαια που οι σύντροφοι του ΚΚΕ(μ-λ) αποφάσισαν στη σημερινή περίοδο να θέσουν τέρμα στην κεντρική εκλογική συνεργασία των δυο οργανώσεων, η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ αποφάσισε την αυτόνομη εκλογική κάθοδο του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές.

Το Μ-Λ ΚΚΕ δεν διαθέτει τις υποκειμενικές δυνατότητες για να συμμετάσχει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μάη. Μόνο στο Δήμο της Ηλιούπολης θα στηρίξει το συνδυασμό τής «Αριστερής Πρωτοβουλίας» με υποψήφιο δήμαρχο τον σ. Γιώργο Σόφη, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο. Θα διερευνήσει επίσης τη δυνατότητα καθόδου σε κάποιους δήμους, μακριά από ετερόκλητες πολιτικά και θνησιγενείς συνεργασίες. Σ’ όλους τους άλλους δήμους και περιφέρειες θα καλέσει τα μέλη του κόμματος, κάθε δημοκράτη και αγωνιστή της Αριστεράς, να απορρίψει τα εκβιαστικά διλήμματα, και να ρίξει ΛΕΥΚΟ στις κάλπες.

Η ΚΕ απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους συντρόφους να προετοιμαστούμε και να εξοπλιστούμε ιδεολογικοπολιτικά για να δώσουμε αποφασιστικά το επόμενο διάστημα τη μάχη των εκλογών, γνωρίζοντας ότι οι πραγματικές λύσεις για την εργατική τάξη και το λαό δεν βρίσκονται μέσα στις κάλπες, αλλά πρώτα και κύρια στο δρόμο του μαζικού, λαϊκού εξωκοινοβουλευτικού αγώνα, του μοναδικού δρόμου για την ανατροπή των αντιδραστικών συσχετισμών και της αντιλαϊκής πολιτικής. Για να ανατραπεί η πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης, σαν αναπόσπαστο τμήμα του γενικότερου αγώνα του λαού μας για την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για την ανατροπή της κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης, για Δουλειά, Ειρήνη, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία, Σοσιαλισμό.

ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ
Φλεβάρης 2019

Πηγή: m-lkke.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top