Η δήλωση του Τραμπ ότι θα αποχωρήσει μονομερώς από τη Συνθήκη που είχε υπογραφεί πριν 30 χρόνια από τον αμερικανό πρόεδρο Ρήγκαν και τον σοβιετικό ηγέτη Γκορμπατσώφ και η οποία απαγόρευε ένα ευρύ φάσμα πυραύλων και πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς, αποτελεί μια σοβαρή κλιμάκωση στον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με στόχο την υπεροπλία σε σύγχρονα οπλικά συστήματα και πυρηνικά όπλα. Οι διάφορες διμερής συναντήσεις ΗΠΑ – Ρωσίας δεν έχουν πραγματικό στόχο την μείωση των μαζικών καταστροφικών όπλων από τη μεριά τους αλλά διπλωματικά παιχνίδια και τακτικισμούς για να κερδίσουν πόντους στον ανταγωνισμό τους.

Στη δήλωση αυτή, που έκανε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής καμπάνιας ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή στη Νεβάδα, θεωρεί την «αποχώρηση» αναπόφευκτη, καταγγέλλοντας τη Ρωσία πως «εδώ και πολλά χρόνια παραβιάζει την Συμφωνία».  Για να προσθέσει: «δεν θα αφήσουμε να παραβιάζουν τη Συνθήκη και να κατασκευάζουν όπλα ενώ εμείς παραμένουμε δεσμευμένοι στη συμφωνία και την εφαρμόζουμε. Αλλά η Ρωσία δυστυχώς δεν την τήρησε».

Πιο συγκεκριμένα η πολιτικό-στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ καταγγέλλει – εδώ και αρκετό καιρό – ότι η Ρωσία παράγει και αναπτύσσει συστήματα πυραύλων 9Μ729 όπου σύμφωνα με τις «επιβεβαιωμένες» εκτιμήσεις τους έχουν δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 5.500χλμ. παραβιάζοντας έτσι τη Συμφωνία INF.

Ωστόσο είναι χαρακτηριστική η υποκριτική «καταγγελία» των αμερικάνων ιμπεριαλιστών όταν την ίδια στιγμή ο αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας βρίσκεται στη Μόσχα για να συνεχίσει τον «διάλογο» που άρχισε ο ίδιος ο Τραμπ με τον Πούτιν.

Και όλα αυτά όταν στις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη νέα Στρατηγική Εθνικής Άμυνας όπου συμπεριλαμβάνει ένα νέο πυρηνικό δόγμα, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η παραγωγή όπλων χαμηλότερης πυρηνικής ισχύος ώστε να καταστεί εφικτή η χρησιμοποίηση τους σε  περιφερειακές και άλλες συγκρούσεις όπου η πολιτικό-στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ θεωρεί ότι διακυβεύονται «σοβαρά εθνικά συμφέροντα» των αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Με τέτοια χοντροκομμένη, «αμερικάνικης κοπής», διπλωματία προσπαθούν να κρύψουν από τους λαούς τις πραγματικές τους προθέσεις που είναι ο ανελέητος ανταγωνισμός με τους Ρώσους και την Κίνα για την κατάκτηση της υπεροπλίας σε όλα τα επίπεδα.

Οι ρώσοι ιμπεριαλιστές από τη μεριά τους καταγγέλλουν τις δηλώσεις του Τραμπ και την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και δήλωσαν καθαρά πως δεν πρόκειται να εγκλωβιστούν στους αμερικάνικους στρατιωτικό-πολιτικούς ελιγμούς. Δήλωσαν πως η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία «έχει σαν στόχο έναν μονοπολικό κόσμο. Δεν θα τα καταφέρουν». «Επιδιώκουν να κυριαρχήσουν σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Θα γίνει πραγματικότητα; Όχι», δήλωσε ανώτερη κυβερνητική «πηγή» στο κρατικό πρακτορείο Novosti.

Στο πλευρό του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στοιχήθηκε το ΝΑΤΟ με τη δήλωση πως «έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για το ρωσικό πύραυλο 9Μ729 και οποιαδήποτε διευκρίνιση από τη μεριά της Ρωσίας που δεν θα ικανοποιούσε τα νατοϊκά επιτελεία θα θεωρηθεί ότι η Ρωσία παραβιάζει την Συμφωνία INF». Όσον αφορά την Ε.Ε., με ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες, ασκεί πίεση για τη διατήρηση της Συμφωνίας από τη Ρωσία αλλά και από τις ΗΠΑ καλώντας τες να αναλογιστούν τις συνέπειες από την αποχώρησή τους από τη Συμφωνία όχι μόνο για τους συμμάχους και τις χώρες τους αλλά για όλο τον κόσμο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το