Με ένα βίντεο κατά του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία και των άρθρων 51-52 που αφορούν στα ΕΠΑΛ με τα οποία κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την δημόσια εκπαίδευση πάνω απο 20.000 μαθητές αντιδρούν μαθητές και εκπαιδευτικοί

Η ίδια κυβέρνηση, που στο παρελθόν κατάργησε 3 τομείς και 15 ειδικότητες των ΕΠΑΛ και έθεσε σε διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικούς, σπεύδει τώρα με το πολυνομοσχέδιο να εξοστρακίσει πάνω από 20.000 μαθητές και να συρρικνώσει και πάλι τα επαγγελματικά λύκεια.

Σύμφωνα με το άρθρο 51 του νομοσχεδίου: «Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη.» 

Το ηλικιακό αυτό όριο εγγραφής στα ημερήσια ΕΠΑΛ θα αποκλείσει από τη δημόσια εκπαίδευση δεκάδες χιλιάδες μαθητές, στερώντας την δυνατότητα επανένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα στους μαθητές που το είχαν εγκαταλείψει, τη δυνατότητα αυτών και των αποφοίτων ΓΕΛ να αποκτήσουν ειδικότητα και πτυχίο επαγγελματικών προσόντων σε δημόσια δομή τυπικής εκπαίδευσης, αλλά και των αποφοίτων ΕΠΑΛ να αποκτήσουν 2η ειδικότητα όπως προβλέπεται σήμερα, σε όφελος και πάλι των ιδιωτικών ΙΕΚ και των υπό ίδρυση μεταγυμνασιακών Σχολών Κατάρτισης, όπως ήδη έχουν εξαγγείλει.

ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

Η ΝΔ υλοποιεί στην πράξη τις κατευθύνσεις των ΣΕΒ – ΕΕ – ΟΟΣΑ για στροφή στην κατάρτιση, ενισχύει την ιδιωτική εκπαίδευση και τη φθηνή εργασία.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, στερεί μορφωτικά δικαιώματα και εκπαιδευτική εξέλιξη από τους μαθητές, αφού δεν επιτρέπει: στους απόφοιτους των ΓΕΛ να εγγράφονται στη Β΄ τάξη των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ. για απόκτηση πτυχίου, στους απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ. να εγγραφούν για απόκτηση πτυχίου σε άλλο τομέα από αυτόν που αποφοίτησαν και στους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. να εγγραφούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου ειδικότητας στον ίδιο τομέα.

Οι συνέπειες είναι πολύ μεγάλες, αφού ένα σημαντικό δυναμικό δεν θα μπορεί ποτέ να αποκτήσει απολυτήριο Λυκείου, πτυχίο της επιλογής του ή δεύτερη ειδικότητα. Σε μια σειρά περιοχές δεν υπάρχουν καν εσπερινά ΕΠΑΛ, ενώ και στα δημόσια ΙΕΚ δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες ειδικότητες, αποκλείοντας πλήρως μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν τις ειδικότητες που δεν υφίστανται πουθενά. Επομένως, οι συνέπειες δεν αφορούν μόνο εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών από ΓΕΛ σε ημερήσια ΕΠΑΛ. Αφορούν επίσης εργαζόμενους μαθητές μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες που υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την τυπική εκπαίδευση.

Με βάση το δεδομένο, ότι το 1/3 περίπου των φοιτούντων στα ΕΠΑ.Λ. είναι ενήλικοι, η απαράδεκτη αυτή ρύθμιση θα οδηγήσει στην κατάργηση χιλιάδων τμημάτων ΕΠΑ.Λ. Επισείει τον κίνδυνο  συγχωνεύσεων ή και καταργήσεων επαγγελματικών λυκείων, με  ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εκπαιδευτικούς( μόνιμους και αναπληρωτές).

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το