«Ήμασταν πολύ σκληροί με την Τουρκία και θα το εξετάσουμε. Δεν συνάφθηκε καμία συμφωνία» ανέφερε ο Τραμπ, υποδεχόμενος στο Λευκό Οίκο τον πάστορα Μπράνσον που απελευθερώθηκε από τις τουρκικές φυλακές. Ο Τραμπ επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι η απελευθέρωση του Μπράνσον αποτελεί ένα «τεράστιο βήμα» για τη βελτίωση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα, ευχαριστώντας παράλληλα τον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν, που έκανε δυνατή την επιστροφή του Μπράνσον στην πατρίδα του.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του αποδίδοντας την απελευθέρωση στην τουρκική δικαιοσύνη, σχολίασε: «Αγαπητέ, κύριε Πρόεδρε, όπως πάντα επισήμαινα, η τουρκική δικαιοσύνη κατέληξε στην απόφασή της ανεξάρτητα»…

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πομπέο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης ορισμένων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία. «Θα αποφασίσουμε σύντομα», είπε στους δημοσιογράφους καθ’ οδόν από την Άγκυρα στην Ουάσινγκτον. Σημείωσε ότι ορισμένες από τις κυρώσεις συνδέονται άμεσα με την υπόθεση του Μπράνσον, καθώς είχαν επιβληθεί με αφορμή την άρνηση της Τουρκίας να τον αποφυλακίσει. «Είναι επομένως λογικό να τις άρουμε, όμως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και πρέπει να το συζητήσω με τον πρόεδρο Τραμπ», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, παρά τη μερική ανάκαμψη της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο και την άμβλυνση των αμερικανικών πιέσεων προς την Άγκυρα, ο Ερντογάν δέχεται πλήγματα της αντιπολίτευσης, που του θυμίζουν τις «αντιαμερικάνικες» μεγαλοστομίες του.

«Εκείνοι (οι Αμερικάνοι) μας λένε: “Παραδώστε μας τον πάστορα”. Όμως κι εσείς επίσης, κι εσείς έχετε έναν κληρικό (τον Γκιουλέν). Παραδώστε τον μας και εμείς θα δικάσουμε (τον πάστορα) και θα σας τον παραδώσουμε», δήλωνε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό μήνυμα τον περασμένο Σεπτέμβρη. «Ε! Αμερική… Ενόσω εγώ είμαι εδώ, κανείς δεν μπορεί να πάρει από τα χέρια μας αυτό τον τρομοκράτη», έλεγε και τώρα παραδίδει τον τρομοκράτη, όπως εξάλλου ανέτρεψε τη στάση του απέναντι στη Γερμανία και την Ολλανδία που τις αποκαλούσε «απομεινάρι των Ναζί», ή όταν κάτω από τις ρωσικές πιέσεις, μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους, στράφηκε προς τη Μόσχα και αποδέχθηκε ακόμα και τον Άσαντ, ενώ νωρίτερα απαιτούσε την άμεση απομάκρυνσή του. Μέχρι και με τον Νετανιάχου προσπάθησε να «τα βρει» και υπαναχώρησε.

Ο Μπράνσον και το αίτημα της απελευθέρωσής του,  δεν είναι παρά το πρόσχημα ή η κορυφή του παγόβουνου. Το πραγματικό αίτιο είναι η σταδιακή απομάκρυνση του Ερντογάν από το άρμα των ΗΠΑ. Η διαμόρφωση πολιτικής στάσης που ολοένα και περισσότερο χρωματίζεται με τα αυτοτελή συμφέροντα της Τουρκίας, αντιπαραθετικά με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή όπου δεσπόζει η Τουρκία.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το