Συγκλήθηκε την Δευτέρα (6.01) έκτακτη συνεδρίαση πρεσβευτών των κρατών-μελών της εγκληματικής Συμμαχίας, προκειμένου να συζητηθεί η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν μετά την αμερικανική τρομοκρατική επίθεση και τη δολοφονία Σουλεϊμανί. Ο εκπρόσωπος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ενημέρωσε τους ομολόγους του για την αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ στην οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής. Στη συνέχεια, προκαταλαμβάνοντας, κάλεσε τους συμμάχους του να υποστηρίξουν τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, μετά την επιδρομή αυτή, ισχυριζόμενος ότι: «…εδώ και χρόνια όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Συμφωνούμε ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Συμμεριζόμαστε την ανησυχία για τις πυραυλικές δοκιμές του Ιράν και ενωμένοι καταδικάζουμε την στήριξη του Ιράν σε διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις».
Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, απηχώντας και τις διαφορετικές απόψεις μέσα στο αντιδραστικό αυτό μόρφωμα, δήλωσε ότι: «…Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής μας σήμερα, οι σύμμαχοι απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση. Μια νέα σύγκρουση δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός, συνεπώς το Ιράν θα πρέπει να απόσχει από περαιτέρω βία και προκλήσεις…».
Ωστόσο, παρά τις παραπλανητικές δηλώσεις του ΝΑΤΟ για δήθεν αυτοσυγκράτηση, οι παγκόσμιοι τρομοκράτες δια φωνής Τραμπ απείλησαν ότι: «…αν οι Ιρανοί κάνουν οτιδήποτε, θα υποστούν μεγάλα αντίποινα. Θα διατάξω να βομβαρδιστούν μνημεία του περσικού πολιτισμού σε αυτή την περίπτωση. Αυτοί έχουνε δικαίωμα να σκοτώνουν υπηκόους μας (…) κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να αγγίξουμε τους πολιτιστικούς τους χώρους; Δεν πάει έτσι»! Αλλά και στον καθιερωμένο διάλογο μεταξύ Τραμπ-Μητσοτάκη μπροστά στους δημοσιογράφους και τις κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός-γλάστρα, άφωνος παρακολουθούσε ένα μονόλογο απειλών κατά του Ιράν, για να ψελλίσει στο τέλος ότι η Ελλάδα θα «…παραμείνει ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε έναν απρόβλεπτο κόσμο». Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι ο Τραμπ συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπ.Τζόνσον, για την κατάσταση στο Ιράκ και στο Ιράν, δηλώνοντας ότι «οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στενή συμμαχία της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου».
Σε ό,τι αφορά στην απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου για εγκατάλειψη του εδάφους του Ιράκ από όλα τα ξένα στρατεύματα, ο Τραμπ απείλησε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ εάν υποχρεωθούν να φύγουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ (5.200 άτομα) από την ιρακινή επικράτεια. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «…αν δεν το κάνουν σε πολύ φιλική βάση, θα τους επιβάλουμε κυρώσεις που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ (…) Έχουμε μια πάρα πολύ ακριβή αεροπορική βάση εκεί. Κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια να οικοδομηθεί, πολύ πριν αναλάβω. Δεν θα φύγουμε αν δεν μας δώσουν τα λεφτά μας πίσω γι’ αυτήν…»!
Από την πλευρά του το Στέητ Ντιπάρτμεντ αξίωσε η Βαγδάτη να «αναθεωρήσει» τη απόφαση αυτή και τη στάση της, απειλώντας τη Βαγδάτη και τους ιρακινούς ηγέτες για μέτρα σε επίπεδο οικονομίας και ασφάλειας. Στην ίδια ρότα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της βρετανικής κυβέρνησης, που δήλωσε πως οι Βρετανοί στρατιώτες (400 άτομα) πρέπει να μείνουν στο Ιράκ, γιατί ο ρόλος τους είναι «να προστατεύουν τον ιρακινό λαό και τους ξένους πολίτες από το Ισλαμικό Κράτος» ( sic). Οι τρομοκράτες, των τρομοκρατών!
Πρόσθεσε ότι μία πιο «ουσιαστική» συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στη σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας που θα ακολουθήσει, υπό την προεδρία του Μπ.Τζόνσον. Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία με τους 160 στρατιώτες της, αλλά και την Ιταλία, της οποίας οι 50 στρατιώτες της εγκατέλειψαν την αμερικανική βάση στη Βαγδάτη και μετακινήθηκαν σε άλλη κοντινή περιοχή, με απόφαση του ιταλικού υπουργείου Άμυνας σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ.
Στις σημερινές συνθήκες, ζούμε τις βαριές συνέπειες της ιμπεριαλιστικής αμερικανοΝΑΤΟϊκής πολιτικής κατά των λαών και τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των σφαιρών επιρροής. Το μεγαλύτερο φορτίο του ανταγωνισμού τους έχει μεταφερθεί και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εκθέτοντας και υποβάλλοντας τους λαούς σε αμέτρητες δολοφονίες, ανείπωτες καταστροφές, πρωτοφανή κύματα προσφυγιάς. Γιατί, μέσα από τα σκοτεινά παρασκήνια των ΝΑΤΟϊκών διαβουλεύσεων, αναδύεται η αντιδραστική φύση του, με μοναδικό στόχο να αποκτηθεί το ανώτατο κέρδος για τις επιμέρους ολιγαρχίες με την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, την πυροδότηση εθνικιστικών, θρησκευτικών, φυλετικών κινημάτων, την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής και των πηγών πρώτων υλών. Μέσα στη σφαίρα κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού δεν υπάρχει ούτε ειρήνη, ούτε ασφάλεια, ούτε ευημερία των λαών. Υπάρχει μονάχα άγρια εκμετάλλευση, κρίσεις, ανεργία, αναλφαβητισμός, ρατσισμός, πείνα, προσφυγιά, εξαθλίωση.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το