49 νεκροί και 48 τραυματίες από ένοπλη επίθεση εναντίον δυο τεμενών στη Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με τις αρχές, τρεις άνδρες και μια γυναίκα βρίσκονται υπό κράτηση. Η αστυνομία εντόπισε και εξουδετέρωσε μάλιστα, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Όπως μετέδωσε η New Zealand Herald, ένας από τους ενόπλους, που είναι 28 ετών από την Αυστραλία, και φέρεται να ονομάζεται Μπρέντον Τάραντ, μετέδιδε ζωντανά στο διαδίκτυο την επίθεση από την αρχή έως το τέλος της, που είχε διάρκεια 17 λεπτά.

Όσοι είδαν το βίντεο τον παρακολουθούσαν ενώ οπλιζόταν, περπατούσε μέσα στο τέμενος και ξεκινούσε να πυροβολεί αδιακρίτως. Στεκόταν στην είσοδο εμποδίζοντας τους πολίτες να βγουν, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Αφού χρησιμοποίησε όλο τον οπλισμό που είχε, ο Τάραντ επέστρεψε στο αυτοκίνητό του για να πάρει και άλλες σφαίρες και επέστρεψε στο τέμενος αναζητώντας επιζώντες τους οποίους εκτέλεσε εν ψυχρώ ενώ βρίσκονταν πεσμένοι στο πάτωμα. Μάλιστα ενώ έφευγε πυροβόλησε και μια γυναίκα που περνούσε τυχαία από το δρόμο έξω από το τέμενος.

​Το βίντεο μετά δείχνει τον ένοπλο να διαφεύγει με το αυτοκίνητό του. Πυροβόλησε ένα όχημα που περνούσε κοντά στο δικό του αρκετές φορές. Το βίντεο τελειώνει με τον άνδρα να γκαζώνει το αυτοκίνητό του. Η ζωντανή μετάδοση δεν διακόπηκε καθόλου σε αυτά τα 17 λεπτά.

Πριν ξεκινήσει την επίθεση, ο 28χρονος ανέβασε στο διαδίκτυο ένα «μανιφέστο» 73ων σελίδων για να «εξηγήσει» τους λόγους της επίθεσης.

 

Embedded video

Embedded video

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα.

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου,ενώ πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς επισήμαινε πως η χρήση πυροβόλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Διαβάστε και αυτό:

Αποφασιστικά στη μάχη των Ευρωεκλογών της 26ης Μάη με κεντρικό σύνθημα: Έξω από την ιμπεριαλιστική ΕΕ, για μια Ελλάδα Ειρηνική, Δημοκρατική, Ανεξάρτητη και Σοσιαλιστική

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το