Η προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλων των αρμόδιων Τοπικών Υπηρεσιών αφήνει… στο δρόμο τους φοιτητές της Εστίας που καταστράφηκε από πυρκαγιά ένα μήνα πριν.

Ένα μήνα μετά τη φωτιά που ξέσπασε στα παλιά κτήρια του Πανεπιστημίου Ηρακλείου, η πολιτική ηγεσία εξακολουθεί να στέκεται με αδιαφορία και αναλγησία απέναντι στα προβλήματα τα οποία γεννήθηκαν, ή πιο σωστά αναδείχθηκαν, την 23η Σεπτέμβρη. Στα κτήρια ως γνωστόν εκτός από διοικητικές υπηρεσίες, στεγάζονταν και φοιτητικές εστίες με αποτέλεσμα 91 σπουδαστές να βρεθούν στο δρόμο, έχοντας απολέσει όλα τα υπάρχοντα τους.

Οι πρόχειρες «λύσεις» που έδωσε το υπουργείο, όσο το πρόβλημα συγκέντρωνε τα φώτα της δημοσιότητας- οι οποίες αποδείχθηκαν από την πρώτη μέρα, το λιγότερο, ανεπαρκείς- εξακολουθούν να στοιχειώνουν τους άστεγους, επί της ουσίας, φοιτητές, αφού στοιβάζονται σε απαράδεκτα καταλύματα διπλάσια άτομα από τα προβλεπόμενα. Παρά τις οχλήσεις και τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων, καμία ουσιαστική -επί του πρακτέου- απάντηση δεν έχει δοθεί από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι αυτό που σχετίζεται με την απελευθέρωση αμίαντου στην ατμόσφαιρα κατά την καύση. Με αφορμή την φωτιά, οι κάτοικοι της περιοχής και του Ηρακλείου πληροφορήθηκαν ότι τα κτίρια είναι κατασκευασμένα από αμίαντο(!) και ότι κινδυνεύουν από τις ίνες που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα, αλλά και από το γεγονός ότι, ειδικά μετά τη φωτιά, μία επικίνδυνη πηγή τοξικών ουσιών έχει δημιουργηθεί. Στην πραγματικότητα μια τεράστια ποσότητα αμιάντου σαν αυτή από την οποία δομούνται τα κτίρια, αποτελούσε πάντα -και επομένως μετά τη φωτιά πολύ περισσότερο- πηγή καρκινογόνων ουσιών.

Απέναντι σε αυτό το τεράστιο ζήτημα για την υγεία των κατοίκων του Ηρακλείου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και οι τοπικές αρχές στέκονται με εγκληματική αδιαφορία. Οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις για τις μετρήσεις που θα πραγματοποιούνταν, μετά τη φωτιά, έμειναν μετέωρες και χωρίς την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων τους, αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν είχαν άλλον στόχο από τον αποπροσανατολισμό και την ανάσχεση των κοινωνικών αντιδράσεων. Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι κανένας σοβαρός επιστημονικός φορέας δε μπορεί να αρνηθεί ότι οι κατεστραμμένες από τη φωτιά εγκαταστάσεις που περιέχουν αμίαντο σε τέτοιες ποσότητες δεν μπορεί παρά να αποτελούν πηγή καρκινογόνων ινών, ιδιαίτερα επικίνδυνων για την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων στα κτίρια και την περιοχή.

Η φωτιά δε δημιούργησε απλά, αλλά αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος της φοιτητικής στέγης αλλά και της απουσίας κάθε πολιτικής πρόληψης στο καίριο ζήτημα της υγείας φοιτητών και κατοίκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι φοιτητές και εργαζόμενοι επί δεκαετίες στεγάζονται σε καρκινογόνα -απαγορευμένα για την δημόσια υγεία- κτίρια.

Καταγγέλλουμε την κυβερνητική αδιαφορία και αναλγησία, με την οποία σταθερά, ένα μήνα μετά, αντιμετωπίζεται το θέμα της στέγασης των φοιτητών, αλλά και της υγείας του λαού του Ηρακλείου.

Απαιτούμε άμεση επίλυση του προβλήματος της στέγασης των φοιτητών σε ασφαλείς και αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις. Σε εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τους φοιτητές με μόνιμο τρόπο, σε περιοχή (και συνθήκες) που θα είναι συμβατή με τις ανάγκες των σπουδών τους. Οι φοιτητές δεν ήρθαν στο Ηράκλειο για τουρισμό, αλλά για να σπουδάσουν.

Διεκδικούμε το δικαίωμα στην πληροφόρηση για ένα πρόβλημα που αφορά την υγεία όλων των κατοίκων του Ηρακλείου.

Απαιτούμε την ασφαλή απομάκρυνση του αμίαντου από τα παλιά κτίρια του Πανεπιστημίου (ακόμη και αν αυτό αφορά το σύνολο των κτιρίων), όπως και από κάθε άλλο δημόσιο κτίριο.

Η Υγεία του λαού του Ηρακλείου δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά προτεραιότητα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το