Σάλος έχει ξεσπάσει στη διπλωματική σκακιέρα από ένα σημείωμα που κρατούσε ο σύμβουλος ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ και στο οποίο γίνεται αναφορά για 5.000 στρατιώτες στην Κολομβία. Το σημείωμα δημιούργησε πολλά ερωτήματα για το εάν οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επέμβουν στρατιωτικά κατά του Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Όλα συνέβησαν κατά την επίσημη ενημέρωση του Τζον Μπόλτον στον Λευκό Οίκο. Ο στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου απαθανατίστηκε από το φακό να κρατάει ένα σημείωμα στο οποίο αναγράφεται «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία».

Δεν υπήρξε καμία αναφορά στη φράση αυτή, την ώρα που ο Μπόλτον ανακοίνωνε τις νέες κυρώσεις που επιβάλλει η Ουάσιγκτον στο Καράκας, ενώ ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να πάρει θέση για το περιστατικό. Το Πεντάγωνο, πάντως, δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στην Κολομβία, η οποία συνορεύει με τη Βενεζουέλα.

Για το ζήτημα ρωτήθηκε και ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής Χουάν Γουαϊδό, ο οποίος σφύριξε αδιάφορα σημειώνοντας ότι δεν έχει πληροφορίες για κάτι τέτοιο, για να συμπληρώσει ότι «βρισκόμαστε σαφώς σε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση».

Ο Χουάν Γουαϊδό δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και ηγέτες άλλων κρατών που τον στηρίζουν.

«Είχα συζητήσεις όχι μόνο με την αμερικανική κυβέρνηση» αλλά και με τους προέδρους Ιβάν Ντούκε (της Κολομβίας), Σεμπαστιάν Πινιέρα (της Χιλής), Μαουρίσιο Μάκρι (της Αργεντινής), και με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ, απαρίθμησε ο Γκουαϊδό.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το