Συνέντευξη από τον πρώην ειδικό φρουρό, Βασίλη Σαραλιώτη, που βρισκόταν στο πλευρό του δολοφόνου Επαμεινώνδα Κορκονέα επέλεξε να μεταδώσει η τηλεόραση του ΑΝΤ1, μία ημέρα πριν από τη συμπλήρωση έντεκα ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Έντεκα χρόνια μετά τις «πρώτες πληροφορίες» των τηλεοπτικών καναλιών που έκαναν λόγο για «επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών με μολότοφ στο περιπολικό», παραμένουν στοχοπροσηλωμένα στην παραποίηση των πραγματικών γεγονότων που ξεκίνησε ο τότε συνήγορος του ειδικού φρουρού Αλέξης Κούγιας, γραμμή την οποία εγκατέλειψε ακόμα και ο ίδιος, όταν παραιτήθηκε από την υπεράσπιση του αμετανόητου δολοφόνου.

Έντεκα χρόνια μετά, ο ΑΝΤ1 ρωτά τον Σαραλιώτη για «τη στιγμή που το όπλο εκπυρσοκροτεί»

Με αναμάσημα των τότε «πρώτων πληροφοριών» τηλεοπτικών σταθμών και με το παραποιημένο βίντεο που μετέδωσε το Mega Channel (για το οποίο ακόμα και ο διευθυντής ειδήσεων του καναλιού Χ. Παναγιωτόπουλος αναγκάστηκε να απολογηθεί με καθυστέρηση ετών), το δελτίο του ΑΝΤ1 μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης συνέντευξη του Βασίλη Σαραλιώτη, του πρώην ειδικού φρουρού, που πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση, μαζί με τον Κορκονέα που καταδικάστηκε σε ισόβια, ενώ σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε από το δικαστήριο αθώος λόγω αμφιβολιών.

Δείτε το βίντεο:

https://youtu.be/X6dnBNM1FFw?t=2

«6 Δεκεμβρίου 2008. Οι ειδικοί φρουροί, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης περιπολούν στα Εξάρχεια. Επεισόδια σημειώνονται στην περιοχή. Μια παρέα νεαρών επιτίθενται φραστικά στους δύο αστυνομικούς. Τους πετούν πέτρες και μπουκάλια. Την τραγική συνέχεια μίας δολοφονίας που έμεινε στην ιστορία, θα την ακούσετε όπως τη θυμάται ο Βασίλης Σαραλιώτης» ακούγεται να λέει η δημοσιογράφος στο βίντεο, προτού ρωτήσει τον πρώην ειδικό φρουρό «τι θυμάστε από την κίνηση του Κορκονέα».

Στη συνέχεια, αφού ο Β. Σαραλιώτης υποστηρίζει πως «κάτι έγινε και έφτασε σε αυτό το σημείο. Ότι γίνανε κάποια επεισόδια, γίνανε. Το θέμα είναι τι έντασης ήτανε για να φτάσει στο σημείο να πυροβολήσει», ενώ στη συνέχεια υποστηρίζει πως έχει διαχωρίσει τη θέση του από τις πράξεις του Κορκονέα «από την πρώτη στιγμή» και πως «οι δικές μου πράξεις ήταν μηδαμινές στο όλο σκηνικό».

«Τη στιγμή που το όπλο εκπυρσοκροτεί;» τον ρωτά ανερυθρίαστα η δημοσιογράφος, την ώρα που από αυτή τη θέση την είχε εγκαταλείψει από τα πρώτα χρόνια της δίκης η υπεράσπιση Κορκονέα, με τον Σαραλιώτη να απαντά: «Ξαφνιάστηκα, τρόμαξα, δεν πίστεψα ότι όντως έγινε», συμπληρώνοντας πως «μαζί ήμασταν, αλλά μακριά του». Η δημοσιογράφος επέμεινε πως «δεν υπήρχε χρόνος να τον σταματήσετε», με τον Σαραλιώτη να ακυρώνει το αφήγημα περί εκπυρσοκρότησης με την απάντηση «φυσικά, αυτός το σκέφτηκε και το έκανε, δεν ρώτησε κανέναν».

Η «επίθεση με μολότωφ» και τα «επεισόδια»

Παρά τη δεκαετία και πλέον από τα γεγονότα, κανείς δεν ξεχνά τον ρόλο που έπαιξαν τα πρώτα ρεπορτάζ και πληροφορίες που μεταδόθηκαν από αρκετά τηλεοπτικά ΜΜΕ, «πληροφορίες» που έχουν διαψευστεί από την πραγματικότητα και πλήθος μαρτύρων, αλλά συνεχίζουν να επανέρχονται εντέχνως στη δημόσια σφαίρα. Ήταν το δελτίο ειδήσεων του Alter το πρώτο που μετέδωσε «ανταπόκριση», όταν η Νάντια Αλεξίου μετέδιδε για «επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών με μολότοφ στο περιπολικό»

Επίσης αξέχαστο, παρά το λουκέτο στο κανάλι χρόνια αργότερα, το δελτίο του Mega Channel με «αποκλειστικά πλάνα» από την στιγμή της δολοφονίας, όταν μετέδιδε βίντεο με παραποιημένο ήχο, παρουσιάζοντας ένταση στο σημείο της δολοφονίας ενώ το πραγματικό βίντεο απέδειξε τα ψεύδη.

Δείτε το πραγματικό βίντεο:

Από αυτό το «αφιέρωμα» στη στάση των τηλεοπτικών ΜΜΕ εκείνων των ημερών, δεν θα μπορούσε να λείπει το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, σχολιαστές του οποίου δεν δίσταζαν να καλύπτουν επικοινωνιακά τις πράξεις των δύο ειδικών φρουρών.

Πηγή: https://thepressproject.gr/

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το