Σοβαρές καταγγελίες για την παρουσία αστυνομικών σε δύο δημοτικά σχολεία της Χίου. Ερωτήματα εγείρουν η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και η τοπική ΑΔΕΔΥ καλώντας την κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο.

Την παρουσία αστυνομικών σε δύο σχολεία της Χίου, ανήμερα της επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, καταγγέλλουν η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Εκτελεστική Γραμματεία Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Με ανακοίνωσή της η ΔΟΕ «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια αστυνομικών ελέγχων σε Δημοτικά Σχολεία της Χίου, δήθεν, για να εξεταστεί αν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, αφού δεν προκύπτει από πουθενά τέτοιου είδους αρμοδιότητα».

Σύμφωνα με την καταγγελία, την περασμένη Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020, όταν άνοιξαν ξανά τα δημοτικά σχολεία, και ενώ οι διευθυντές των σχολείων σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό είχαν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και του Ε.Ο.Δ.Υ., αστυνομικοί εκτελώντας κατά τα λεγόμενά τους πάγιες εντολές για έλεγχους σε δημόσιες υπηρεσίες, πραγματοποίησαν ελέγχους στο 4ο και στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου.

Όπως καταγγέλλει η ΔΟΕ, οι αστυνομικές δυνάμεις ζήτησαν στοιχεία από τους διευθυντές των σχολείων, «δημιουργώντας την αίσθηση αστυνόμευσης των σχολικών μονάδων». «Πρόκειται για απαράδεκτες πρακτικές», τονίζει η ΔΟΕ και προσθέτει: «Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη. Με την ανοχή της ευνοεί την καλλιέργεια της αντίληψης πως υπήρχε περίπτωση οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί να αυθαιρετούν σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών».

«Την ώρα που η κυβέρνηση έχει αναγάγει τα πάντα στην «ατομική ευθύνη», για να μην αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες στήριξης των σχολείων, την ώρα που οι προϋπολογισμοί των σχολείων και των οικογενειών επιβαρύνονται αβάσταχτα και οι υγειονομικοί έλεγχοι σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς είναι ανύπαρκτοι, η ίδια, τη μόνη ευθύνη που αναλαμβάνει είναι η καταστολή και οι έλεγχοι, η υπενθύμιση το «κράτος είμαι εγώ», εξισώνοντας τα σχολεία μας με μπαράκια και καφετέριες», σχολιάζει η Εκτελεστική Γραμματεία Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Και συνεχίζει τονίζοντας πως: «Δεν αναγνωρίζει ούτε το άγχος ούτε την αγωνία των εκπαιδευτικών που λειτουργούν υπό αντίξοες συνθήκες, απεναντίας επιβαρύνει το κλίμα, που δυσκολεύεται, ώστε να εκτελούν στο ακέραιο τα καθήκοντά τους, δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στους μαθητές να βλέπουν να ελέγχονται οι δάσκαλοί τους, λες και διέπραξαν κάποιο έγκλημα». 

Τόσο η ΔΟΕ όσο και η ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ καλούν την κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι «δεν θα ξανασυμβεί αντίστοιχο περιστατικό αυθαιρεσίας» σε σχολεία.

Η ΔΟΕ καλεί παράλληλα την αστυνομική διεύθυνση Χίου να ζητήσει άμεσα συγγνώμη για τις πρακτικές της, τις οποίες χαρακτηρίζει «απαράδεκτες».

Οι καταγγελίες για τη Χίο συνέπεσαν πάντως με μια άλλη πρωτοφανή καταγγελία γονέων για προσαγωγή μαθητών ηλικίας 13 και 14 ετών στο ΑΤ Λαμίας, επειδή έπαιζαν μπάσκετ σε σχολείο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το