Αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, όπως αναμένεται, ως και δεκατέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βρεθούν σε «πρώιμο στάδιο λιμού» τους μήνες που έρχονται στην Υεμένη, προειδοποιεί σε εσωτερικό σημείωμά του ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, ο Μαρκ Λόουκοκ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη είναι η χειρότερη στον κόσμο. Το 75% του πληθυσμού, δηλαδή 22 εκατομμύρια άνθρωποι, χρειάζονται βοήθεια και προστασία, από τους οποίους 8,4 εκατομμύρια βρίσκονται σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας και εξαρτώνται από την επείγουσα διανομή τροφής», υπογραμμίζει ο Λόουκοκ σε αυτό το έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 18η Οκτωβρίου και διανεμήθηκε στους πρεσβευτές των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Στη χειρότερη περίπτωση, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να μεγεθυνθεί κατά 5,6 εκατομμύρια, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων στην Υεμένη που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο του λιμού στα 14 εκατομμύρια», συνεχίζει ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόκειται να εκθέσει σήμερα ενώπιον του ΣΑ την ανθρωπιστική κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα.

Τη 16η Οκτωβρίου, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΠΠΕ) είχε εκφράσει φόβους ότι δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με λιμό τους προσεχείς μήνες.

Σήμερα η Υεμένη βρίσκεται στο κέντρο των αιματηρών συγκρούσεων και επεμβάσεων που προκαλούν τα μεγάλα συμφέροντα στην προσπάθεια υλοποίησης των σχεδίων για την Μεγάλη Μέση Ανατολή. Είναι φανερό ότι η σύγκρουση στην Υεμένη δεν αφορά τις θρησκευτικές κοινότητες της περιοχής, τους σιίτες πολιτοφύλακες Χούθι, τους στρατιώτες που έμειναν πιστοί στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ ή στον πρώην πρόεδρο Χάντι, τους ακραίους σουνίτες ισλαμιστές της «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου» που επωφελούνται από το χάος των επιδρομών. Η σύγκρουση αφορά τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων, τους εμπορικούς δρόμους χερσαίους και θαλάσσιους, τον έλεγχο των στενών που οδηγούν στην Ερυθρά θάλασσα και το Σουέζ. Σε τελική ανάλυση αφορά τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τους σχεδιασμούς για την Μέση Ανατολή στο σύνολό της, των ΗΠΑ, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και των μοναρχιών του Κόλπου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από κοντά την Ρωσία, την Κίνα, το Ισραήλ, την Ινδία και την Τουρκία.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το