Ο Μαριάνο Ραχόι, πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας και πρώην πρόεδρος επί 14 συναπτά έτη του Λαϊκού Κόμματος, είναι από τους… υπερασπιστές της αριστείας και των «χρυσών στελεχών» στον χώρο της πολιτικής και της οικονομίας. Τουλάχιστον μέχρι να αρχίσουν να πέφτουν βροχή οι καταδίκες σε υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του.

Αυτή τη φορά σειρά πήρε ένα εξέχων στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος και κεντρικός οικονομικός παράγοντας στην Ισπανία για αρκετά χρόνια, ο Ροδρίγο Ράτο.

Ο Ροδρίγκο Ράτο υπήρξε υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος κυβέρνησε την Ισπανία από το 1996 μέχρι το 2004. Στη συνέχεια, ανέλαβε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, από το 2004 μέχρι το 2007, καθώς εκτιμήθηκαν οι επιτυχίες του στην οικονομική διαχείριση της Ισπανίας. Αποχώρησε «για προσωπικούς λόγους» από τη διοίκηση του ΔΝΤ, για να αναλάβει τη διεύθυνση του Ταμιευτηρίου Caja de Madrid, η οποία ακολούθως συγχωνεύτηκε με άλλες περιφερειακές τράπεζες για να σχηματίσει την Bankia.

Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ροδρίγο Ράτο θα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης 4,5 χρόνων για κακή χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών όταν εργαζόταν στην κρατικής ιδιοκτησίας τράπεζα Bankia, αποφάνθηκε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας. Ο Ράτο, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας και ήταν εξέχον μέλος του τότε κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) προτού γίνει διευθυντής του ΔΝΤ, ήταν πρόεδρος της Bankia από το 2010 και έως ακριβώς πριν από τη διάσωσή της από το κράτος το 2012.

Το 2017, δικαστήριο έκρινε πως ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη της χρήσης πιστωτικών καρτών και είπε πως θα μπορούσε να είχε σταματήσει την πρακτική αυτή που ακολουθούσαν δεκάδες άλλα υψηλόβαθμα στελέχη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Bankia.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το