Το απόγευμα της Πέμπτης 11/7, μια διαδήλωση 200 και πλέον ατόμων που οργανώθηκε από την «Πρωτοβουλία κατοίκων Κουκακίου και γύρω περιοχών» ενάντια στην άνοδο των ενοικίων και στη μη διαθεσιμότητα διαμερισμάτων ξεκίνησε από το Κουκάκι, συνέχισε προς την Διονυσίου Αρεοπαγίτου και επέστρεψε στη γειτονιά. Όταν πέρασε μπροστά από τοπικό αστυνομικό τμήμα δέχθηκε επίθεση  από τα ΜΑΤ.

Συμμετέχοντες στη διαδήλωση και άνθρωποι που παρακολουθούσαν το περιστατικό στη γειτονιά κάνουν λόγο για αναίτια και σκληρή επίθεση των ΜΑΤ στην διαδήλωση, προσθέτοντας ότι νωρίτερα δεν είχε συμβεί το παραμικρό και επισημαίνοντας ότι στην πορεία υπήρχαν και διαδηλωτές με τα παιδιά τους σε καρότσια.

Μία εικόνα περιγράφει ο δημοσιογράφος Χριστόφορος Κάσδαγλης μέσω Facebook. Ο δημοσιογράφος μιλάει για αδικαιολόγητα βίαιη επέμβαση της αστυνομίας:

«Μόλις έμαθα ότι στη γειτονιά μου στο Κουκάκι έγινε νωρίτερα ειρηνική διαδήλωση σχετικά μικρής κλίμακας με θέμα την Airbnb και τις επιπτώσεις της στη ζωή της συνοικίας. Η αστυνομία υπεραντέδρασε με μεγάλη βιαιότητα και το θέμα πήρε απρόβλεπτες διαστάσεις. Πολύ κακό δείγμα γραφής που αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα του δόγματος περί ασφάλειας και τάξης. Κακό ποδαρικό και για τον κ. Χρυσοχοΐδη. Έχω κι άλλες πληροφορίες αλλά επειδή είμαι μακριά και δεν τις έχω διασταυρώσει επιφυλάσσομαι. Όποιος ξέρει περισσότερα ας ενημερώσει.

Ποστάρω κι ένα βιντεάκι που μου έστειλαν, το οποίο δίνει μια μικρή γεύση. Το περιστατικό εξελίσσεται γωνία Βεΐκου και Δράκου, 50 μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους κατοίκους που διαμαρτύρονται παρεμβαίνει και ένας τουρίστας που εκλιπαρεί τους αστυνομικούς να σταματήσουν το έργο τους.»

Στο βίντεο που δημοσίευσε ο κ. Κάσδαγλης, φαίνεται καθαρά πως τα ΜΑΤ επιτίθενται σε άοπλους και ειρηνικούς διαδηλωτές, με τους περαστικούς να προσπαθούν να τα συγκρατήσουν:

Από όλο το σκηνικό υπάρχει μία προσαγωγή που μετατράπηκε σε σύλληψη, ενώ υπάρχουν καταγγελίες πως ένας διαδηλωτής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χτυπημένος στο πρόσωπο και στο σώμα. Για σήμερα το πρωί υπήρχε κάλεσμα αλληλεγγύης στη ΓΑΔΑ:

«Το άτομο που ξυλοκοπήθηκε άγρια από ματ, στην πορεία ενάντια σε βραχυχρόνια μίσθωση και τουριστική ανάπλαση, και είχε προσαχθεί είναι πλέον συλληφθέντας. Του αποδίδουν 5 κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε οι κατηγορίες είναι αντίσταση, απόπειρα σωματικής βλάβης κατά αστυνομικού, σωματική βλάβη κατά αστυνομικού, διατάραξη κοινής ειρήνης και φθορές. Ώρες μετά τον ξυλοδαρμό του αφού τέλειωσαν με την απόδοση κατηγοριών τον έχουν μεταφέρει σε νοσοκομείο. Αύριο περνάει από εισαγγελέα στις 11:00 στο κτήριο 16 Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης.»

Από το κάλεσμά της:

«Η αλματώδης αύξηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε ολόκληρη την Αθήνα και κυρίως στις περιοχές του κέντρου (Κουκάκι, Πετράλωνα, Θησείο, Παγκράτι, Νέο Κόσμο κλπ) έχει επιφέρει τεράστια προβλήματα στην ζωή των κατοίκων με πρώτο και βασικό την καταπάτηση του δικαιώματος της στέγασης. Οι εξώσεις, οι αυξήσεις των ενοικίων και ο εκτοπισμός των κατοίκων από τις περιοχές που μένουν είναι τα πιο βασικά προβλήματα που δημιουργούνται.

Ενώ πριν λίγα χρόνια οι περιοχές του κέντρου υποβαθμίζονταν και βούλιαζαν σε μια συνθήκη εγκατάλειψης και κοινωνικής αποσάθρωσης εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης με το κλείσιμο των καταστημάτων, την αύξηση της ανεργίας, τα ξενοίκιαστα μαγαζιά και σπίτια και την φτωχοποίηση του περισσότερου κόσμου, έρχεται τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός «να σώσει την κατάσταση» και η φρενίτιδα της «επιχειρηματικής εκμετάλλευσης και των επενδύσεων» πιάνει κόκκινα.»

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το