Στις 18 Φεβρουαρίου του 2015, το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε για δεύτερη φορά τη συνέχιση των έργων στις Σκουριές, παρότι οι δραστηριότητες της εταιρείας Eldorado Gold ήδη είχαν προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές ζημιές στην περιοχή της Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα το Ε΄ Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου είχε απορρίψει την προσφυγή 264 κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του 2011 που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την «επένδυση» στις Σκουριές.

Το ενδιαφέρον είναι ότι εισηγήτρια του Ε΄ Τμήματος είναι η σημερινή υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Αντίστοιχη απόφαση είχε υπάρξει και τον Μάρτιο του 2013. Τότε το ΣτΕ άναψε το πράσινο φως ώστε να συνεχίσουν κανονικά “τα έργα εκμετάλλευσης χρυσού στη θέση Σκουριές της Κασσάνδρας Χαλκιδικής από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ»”.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχε απορρίψει την προσφυγή του Συλλόγου και κατοίκων της Μεγάλης Παναγιάς που στρεφόντουσαν κατά το σκέλος εκείνο της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά την παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας, καθώς υπήρξαν αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή των Σκουριών και τις ευρύτερες περιοχές.

Εισηγήτρια και τότε ήταν η σημερινή υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Υπάρχει πλήθος ακόμη αρνητικών αποφάσεων που το ΣτΕ επί των ημερών της Α. Σακελλαροπούλου, με τις οποίες ματαιώθηκαν οι δίκαιες διεκδικήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής που βλέπουν σήμερα τον τόπο τους κατεστραμμένο.

Στο άκουσμα του ονόματός της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πολλοί ήταν αυτοί που σχολίασαν με σκωπτική διάθεση. Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο, διαπίστωσαν.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αποδέχτηκαν την πρόταση Σακελλαροπούλου, με τον Αλ. Τσίπρα μάλιστα να δηλώνει ότι πρέπει να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία ούτως ώστε «να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας». Θύμισε μάλιστα ότι ήταν δική του επιλογή για να αναλάβει πρόεδρος του ΣτΕ.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, η Φ. Γεννηματά, δήλωσε ότι η υποψηφιότητα της Αικ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής της, επομένως θα τη στηρίξει.

Εμείς τι να πούμε; Βεβαίως το πιο σημαντικό στην ιστορία αυτή είναι όχι το πρόσωπο αλλά ο ίδιος ο Θεσμός της Προεδρίας, που την καθιστούν θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Ωστόσο και το πρόσωπο έρχεται ακριβώς να “δέσει” με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το