Η είδηση έγινε γνωστή στις αρχές του Σεπτέμβρη και ενώ ο φυλακισμένος από τον Απρίλιο για διαφθορά, Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα προηγείται με σημαντική διαφορά στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου. Η φυλάκισή του κατέστη «εφικτή» μετά από μια εκστρατεία της αντιπολίτευσης, του βαθέος κράτους αλλά και κάποιων αποστατών, εναντίον του κόμματός του, της κυβέρνησης που είχε σχηματίσει αλλά και ηγετικών στελεχών όπως η Ντίλμα Ρούσεφ, με σκοπό την πολιτική και ηθική του εξόντωση και τον περιορισμό της επιρροής του. Από τη στιγμή που το τελευταίο δεν κατέστη εφικτό, τουλάχιστο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αποφασίστηκε με τέσσερις ψήφους έναντι μίας ο αποκλεισμός του από τις εκλογές από το ανώτατο δικαστήριο, με βάση την ερμηνεία ενός νόμου, που απαγορεύει στους καταδισκασμένους για αδικήματα διαφθοράς να είναι υποψήφιοι. Η πλευρά Λούλα, αφού προσπάθησε να ανατρέψει την απόφαση δια της νομικής οδού, αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Στις 11 Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό ότι υποψήφιος πρόεδρος με το Κόμμα των Εργαζομένων (PT) θα είναι ο Φερνάντο Χαντάντ, ο οποίος ωστόσο δεν συγκεντρώνει τη δυναμική του Λούλα. Η όλη εξέλιξη ευνοεί τον ακροδεξιό υποψήφιο Jair Bolsonaro, δεύτερο για την ώρα στις δημοσκοπήσεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις δημοτικές εκλογές του 2016 υπήρξαν 145 υποψήφιοι σε ίδια θέση με τον Λούλα, εκ των οποίων οι περισσότεροι από τους μισούς εκλέχθηκαν.

Το τελευταίο διάστημα πριν δημοσιευθεί η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, είχε ασκηθεί κάποια πίεση από διεθνείς παράγοντες προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζητούσε να μην απαγορευθεί η συμμετοχή του πρώην προέδρου στις εκλογές. Ξεχωρίζει και η επίσκεψη στα τέλη του Αυγούστου του Μάρτιν Σουλτς, του γερμανικού SPD, στις φυλακές που κρατείται ο Λούλα στην Κοριτίμπα, ο οποίος εκφράστηκε με πολύ θερμά λόγια για τον τελευταίο και ξεκαθάρισε ότι η επίσκεψη έγινε για λογαριασμό του SPD. Από την επίσκεψη έγινε γνωστό ότι το SPD διατηρεί στενούς δεσμούς με το κόμμα του Λούλα και κατέβαλε προσπάθεια το προηγούμενο διάστημα, να ασκηθεί διεθνής πίεση για την αποφυλάκιση και συμμετοχή του στις εκλογές.

Φαίνεται ότι η περίπτωση Λούλα και η Βραζιλία γενικότερα αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με τη Γερμανία να δείχνει ότι και μέσω Σουλτς, αλλά και μέσω ΟΗΕ, θέλει τον Λούλα εκτός φυλακής και πιθανότατα και στην κυβέρνηση. Ωστόσο υπερισχύει η αμερικάνικη θέληση και επιρροή, άλλωστε πρόκειται για μια χώρα στην «πίσω αυλή» των ΗΠΑ.

Όταν ο Μάρτιν Σουλτς «πιστεύει» όπως είπε στον πρόεδρο Λούλα και κινητοποιεί το κόμμα του προς αποφυλάκισή του, ενώ η πρώτη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ του φαινόταν «λαϊκιστική», όταν ήταν πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, σίγουρα θα διαλύει κάποιες υπερβολές για την πολιτική ταυτότητα του ίδιου και του Κόμματος των Εργαζομένων, ειδικά σ’ αυτούς που λίγο πολύ τον θεωρούσαν επαναστάτη. Ακόμη όμως και ένα κόμμα σαν του Λούλα, φαίνεται ανεπίτρεπτα ριζοσπαστικό και φιλολαϊκό στο υπερδιεφθαρμένο και αμερικανόθρεφτο προ Λούλα καθεστώς, το οποίο απαγορεύει στον κυριότερο, σήμερα, πολιτικό του αντίπαλο να συμμετέχει στις εκλογές.

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το