Εδώ και πάνω από 10 ημέρες, το δάσος του Αμαζονίου καίγεται, σηματοδοτώντας μια απίστευτης έκτασης και σημασίας οικολογική καταστροφή για τον πλανήτη. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί 9.000 πυρκαγιές, ενώ ήδη για το τρέχον έτος η Εθνική Υπηρεσία Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας έχει καταγράψει 72.843 φωτιές, σημειώνοντας αύξηση 80% από το 2018

Αναμφίβολα, είναι η μία από τις δύο συνολικά φορές που έχει ξεσπάσει τέτοια φωτιά στον Αμαζόνιο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των πρόσφατων ενεργειών αποψίλωσης του δάσους. 

Να θυμίσουμε ότι μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπολσονάρου επικεντρώθηκε στο «άνοιγμα» του Αμαζονίου στις επιχειρήσεις κι από τη στιγμή που βρέθηκε στον προεδρικό θώκο, έκανε ακριβώς αυτό. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστημικής Έρευνας της χώρας, μόνο το καλοκαίρι του 2019 έχει αποψιλωθεί τόση έκταση από το δάσος του Αμαζονίου, όση δεν αποψιλώθηκε μέσα στα τελευταία τρία χρόνια. Μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των στατιστικών, ο διευθυντής της Υπηρεσίας απολύθηκε. Επιπλέον, ο Μπολσονάρου άσκησε κριτική στις προειδοποιήσεις της Υπηρεσίας για την αποψίλωση, χαρακτηρίζοντάς τες επικίνδυνες για το εμπόριο και την ανάπτυξη. 

View image on Twitter

«Τα προηγούμενα χρόνια, οι φωτιές που ξεσπούσαν είχαν μεγάλη σχέση με την λειψυδρία. Ωστόσο, φέτος είχαμε αρκετές βροχές, κάτι που  μας κάνει να σκεφτούμε ότι αυτή η τελευταία καταστροφική πυρκαγιά προκλήθηκε από την αποψίλωση», σημειώνει η Adriane Muelbert, οικολόγος που μελετά τις επιπτώσεις της αποψίλωσης του Αμαζονίου στην κλιματική αλλαγή.

Όσο ο Μπολσονάρου κωφεύει στην ανάγκη προστασίας του Αμαζονίου ενώ χτυπά συντροφικά την πλάτη των επιχειρηματικών κολοσσών που ορέγονται μερίδιο από τα καμένα, ιθαγενείς ξεριζώνονται από τη γη τους και διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν πως αν η καταστροφή στον Αμαζόνιο φτάσει σε σημείο μη αναστρέψιμο, τότε το τροπικό δάσος θα μετατραπεί σε μια ξηρή σαβάνα που δεν θα μπορεί να αποτελέσει πλέον κατοικία για μεγάλο μέρος της άγριας ζωής. Αν συμβεί αυτό, αντί για πηγή οξυγόνου που υπήρξε έως σήμερα, θα αποτελεί «εργοστάσιο παραγωγής» άνθρακα, την κινητήριο δύναμη της κλιματικής αλλαγής, με ό,τι αυτό θα σημάνει για την πορεία του ανθρώπινου είδους. 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το