Οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει την πρεσβεία της Βενεζουέλας αρνούνται να εκκενώσουν το χώρο, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις περί σύλληψής τους, επειδή αρνήθηκαν να αφήσουν τους εκπροσώπους του Χουάν Γκουάιδο να πάρουν τον έλεγχο του κτιρίου.

Αμέσως πριν από την επιδρομή, οι Αμερικανοί αστυνομικοί έκοψαν τις αλυσίδες και τις κλειδαριές που είχαν τοποθετηθεί στην μπροστινή πόρτα πριν από αρκετές εβδομάδες και έβαλαν μια ειδοποίηση για να απομακρυνθούν στην μπροστινή πόρτα της πρεσβείας στην ιστορική περιοχή Τζώρτζταουν της Ουάσινγκτον.

Εν μέσω πολλαπλών προειδοποιήσεων των Αμερικανών στρατιωτών για την εκκαθάριση του κτιρίου από τους διαδηλωτές, αυτοί παρέμειναν απτόητοι, υψώνοντας τις γροθιές τους στα παράθυρα και φωνάζοντας συνθήματα στο πλήθος που διαδηλώνει υπέρ τους απέναντι από το κτίριο. Εκτιμάται ότι περίπου οι μισοί ακτιβιστές παραμένουν μέσα.

​Λίγο πριν την επιδρομή, η ομάδα δημοσίευσε ένα τελευταίο μήνυμα στο Twitter μέσω του Αλξάντερ Ρούμπινσταιν, δημοσιογράφου από το MintPress News που έχει ταχθεί με το συλλογικό σώμα για εβδομάδες:

«Είμαστε έτοιμοι να συλληφθούμε», ανέφεραν τα συλλογικά μέλη, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να συμμορφωθούν με μια παράνομη διαταγή. «Αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός πρόκειται να πέσει και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τον σταματήσουμε».

Το Συλλογικό Γραφείο Προστασίας διαμένει στην πρεσβεία από τις 10 Απριλίου, διασφαλίζοντας ότι οι διπλωμάτες του Γκουάιδο δεν θα καταλάβουν το κτίριο και δεν θα διεξάγουν διπλωματικές λειτουργίες εξ ονόματος μιας μη νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα και άλλοι ηγέτες στο Καράκας κατέστησαν σαφές ότι τα μέλη της οργάνωσης είναι φιλοξενούμενοι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

​Οι ακτιβιστές υποστήριξαν ότι η παραμονή τους στο ακίνητο είναι νόμιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο των ΗΠΑ και τον νόμο της πολιτείας της Κολούμπια, πως κανένας αστυνομικός των ΗΠΑ δεν μπορεί να τους απομακρύνει από το ακίνητο, δεδομένου ότι το τελευταίο θεωρείται απαραβίαστο βάσει της Σύμβασης της Βιέννης του 1961.

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το