Σ.ΕΚ.Α.

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Καταγγέλλουμε τη νομική επίθεση της Κοινοπραξίας του Μετρό Θεσσαλονίκης ενάντια σε απολυμένους συναδέλφους μας

Η Κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης επιθυμεί να συνεχίσει το έργο τής τρομοκράτησης των συμβασιούχων αρχαιολόγων, αποστολή την οποία δεν μπόρεσε να φέρει σε πέρας πριν ενάμισυ περίπου έτος ο υπουργός Μεταφορών κ. Σπίρτζης, με τις παράνομες εντολές απόλυσης που έδινε τότε σε βάρος δύο συναδέλφων μας στο έργο του Μετρό (μετά από όχι λίγες ημέρες κινητοποιήσεων και μια σημαντική συνδικαλιστική μάχη που δόθηκε, η Επιθεώρηση Εργασίας δικαίωσε τις δύο συναδέλφους μας, έκρινε παράνομες τις απολύσεις τους, και ζήτησε την εργασιακή αποκατάστασή τους).

Σήμερα, η Κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης επιτίθεται σε άλλη ομάδα συναδέλφων μας, οι οποίοι είχαν απολυθεί παρανόμως από το έργο στις αρχές του 2013,και οι οποίοι μάλιστα δικαιώθηκαν πρωτοδίκως, και παράλληλα τους καταβλήθηκαν από την Κοινοπραξία και τα ποσά που επιδικάστηκαν από την απόφαση ως προσωρινώς εκτελεστά.

Δυστυχώς, με μια απόφαση που πραγματοποιεί στροφή 180ο ως προς το αρχικό νομικό σκεπτικό, το Εφετείο Αθηνών δέχτηκε τις απίστευτες αιτιάσεις της Κοινοπραξίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, και αναίρεσε την απόφαση του Πρωτοδικείου.

Τώρα, η Κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης (πλήρης επωνυμία με τη μορφή που είχε το 2013: «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ  IMPREGILO – ANSALDO STS – SELI ANSALDOBREDA») με στάση έμπλεη εκδικητικότητας, τρομοκρατίας, ίσως και σουρεαλισμού, «ζητάει και τα ρέστα» από τους 19 συναδέλφους μας που έλαβαν από αυτήν τα επιδικασθέντα ποσά ως προσωρινώς εκτελεστά, τα οποία η εργολάβος Κοινοπραξία επιτάχθηκε να τους καταβάλει από την Πρωτόδικη απόφαση.

Σήμερα, η εργολάβος Κοινοπραξία διεκδικεί να πάρει πίσω τα ποσά που τους επιδικάστηκαν, επιδίδοντας απόγραφα για την επιστροφή των χρημάτων, και επιδιώκοντας μάλιστα αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης του Εφετείου, με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ίσως ακόμη και ακίνητης περιουσίας των συναδέλφων (!).

Και όλα αυτά την στιγμή που ήδη οι 19 συνάδελφοί μας έχουν καταθέσει αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο κατά της εφετειακής απόφασης και έχει προσδιοριστεί σύντομα δικάσιμος για τη συζήτησή της στις 07-05-2019, ελπίζοντας ότι θα δικαιωθούν.

Άραγε αυτά τα χρήματα έχει ανάγκη η Κοινοπραξία και σπεύδει με τόσο βιασύνη απειλώντας με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων να τα πάρει πίσω από τους συναδέλφους, εκ των οποίων πολλοί είναι άνεργοι, ενώ είναι κολοσσός και εισπράττει εκατοντάδες εκατομμύρια από το Ελληνικό Δημόσιο;

Ο ΣΕΚΑ θα στηρίξει τους συμβασιούχους αρχαιολόγους που βρέθηκαν «και απολυμένοι, και γδαρμένοι» υποχρεωμένοι τώρα να διεκδικήσουν νομικώς την αθώωσή τους στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της προκλητικής απόφασης του Εφετείου∙ θα διεκδικήσει αγωνιστικά τη δικαίωση των συναδέλφων, αποκαλύπτοντας τα πραγματικά αίτια της δίωξής τους.

Απαιτούμε από την Κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης να σταματήσει εδώ το νομικό της κυνήγι, το οποίο κυριότατο στόχο έχει, όχι την επιστροφή των αποζημιώσεων, αλλά την τρομοκράτηση των παλαιότερων και τωρινών εργαζομένων στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Καλούμε τους συναδέλφους του ΣΕΑ να σταθούν ξανά στο πλευρό μας, και να μην ανεχτούν από την πλευρά τους την πρωτοφανή αυτή νομική επίθεση.

Καλούμε τα σωματεία και ομοσπονδίες καταρχάς στον τομέα του Πολιτισμού να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Καλούμε, τέλος, το ΥΠΠΟΑ να στηρίξει τους εργαζομένους και να πάρει σαφή θέση μπροστά στην προκλητική ενέργεια της Κοινοπραξίας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το