poreia

1. Επί εφτά μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ πιστοποιεί τη συνέχιση της σκληρής αντιλαϊκής, μνημονιακής πολιτικής. Τα όποια φληναφήματα περί «κανονικότητας» και «τέλους των μνημονίων», παρά τη στήριξη των μέσων ενημέρωσης, δεν μπορούν να αποκρύψουν την πραγματικότητα, της αβάσταχτης φορολογίας, της ανεργίας για τη νεολαία, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, των εξευτελιστικών μισθών και του μεροκάματου, της εξάπλωσης της ελαστικής εργασίας, της μαύρης και ανασφάλιστης δουλειάς.
Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με τις νέες περικοπές των κρατικών δαπανών για την ασφάλιση, με άνοιγμα του δρόμου στην ιδιωτική ασφάλιση, με αυξήσεις στις εισφορές, αν εφαρμοστεί απειλεί ακόμη παραπέρα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργείται, η δημόσια υγεία και παιδεία καταρρακώνονται και στη θέση τους ενισχύονται προκλητικά οι ιδιωτικές κλινικές και τα κολέγια, οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται αμείωτα, τα λιμάνια της χώρας βγαίνουν στο σφυρί, μαζί με το δημόσιο πλούτο και χαρίζονται στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο μαζί με φοροαπαλλαγές, χαριστικές ρυθμίσεις, δώρα και διευκολύνσεις.
Στο πλάι μιας άγριας ταξικής πολιτικής οικοδομείται ένα αστυνομικό κράτος και ένα νέο νομοθετικό αντιδραστικό πλαίσιο.
Μετά από το χτύπημα της απεργίας, της συνδικαλιστικής οργάνωσης και του ασύλου, μετά τα πρόστιμα και τις διώξεις σε οργανώσεις και ανθρώπους της αριστεράς , τα πογκρόμ κατά των μεταναστών και τις καταδρομικές ενέργειες της αστυνομίας στα Εξάρχεια και στο Κουκάκι, τώρα έρχεται το χτύπημα στις διαδηλώσεις με νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Η καυτή πατάτα του μεταναστευτικού, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με πλωτά φράγματα, με επιτάξεις στα νησιά, με φυλακές και στρατόπεδα κολαστήρια, με καταστολή.

2. Απέναντι στη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από την Τουρκία η ελληνική κυβέρνηση αναζητά προστάτες, και εκχωρεί ό,τι της ζητηθεί. Υπέγραψε τη νέα συμφωνία για την επέκταση του δικτύου των αμερικανονατοϊκών βάσεων, στέλνει φρεγάτα στο πλάι του γαλλικού στόλου στον περσικό κόλπο, στέλνει πύραυλους στη Σαουδική Αραβία, κλείνει εξοπλιστικά προγράμματα από τα περισσεύματα του αμερικανικού και γαλλικού στρατού, και υποδεικνύει ως λύση την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης και το παζάρεμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Η νεολαία πρέπει να βρεθεί απέναντι στην μετατροπή της χώρας σε εξάρτημα των επιδιώξεων των ιμπεριαλιστών, που όχι μόνο δε διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας αλλά την εντάσσει βαθύτερα στα φιλοπόλεμα σχεδία και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που απειλούν την περιοχή μας. Πρέπει να βρεθεί απέναντι στην πολιτική που προετοιμάζει το έδαφος για την εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων. Ο λαός είναι ο μόνος που μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας του, παλεύοντας για την κατάκτηση της εθνικής του ανεξαρτησίας και για την αποτίναξη κάθε ξένης εξάρτησης.
Αν αυτή είναι η μια όψη του αγώνα του λαού και της νεολαίας, η άλλη όψη είναι η υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και των δικαιωμάτων. Να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, να ανατραπεί η πολιτική της άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και μνημονιακής βαρβαρότητας. Είναι η πάλη για την απόκρουση της πολιτικής του κρατικού και κυβερνητικού αυταρχισμού, όλων των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων. Είναι η πάλη για την υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

3. Το προηγούμενο διάστημα απέναντι σε μια σειρά αντιφοιτητικά μέτρα και ενέργειες της κυβέρνησης ξεδιπλώθηκε ένα φοιτητικό κίνημα που πάλεψε για την απόκρουση τους. Ενάντια στο ν+ 2, ενάντια στην εξίσωση των ιδιωτικών κολεγίων, ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Απέναντι στο κίνημα αυτό μέσα στα πανεπιστήμια, βρέθηκαν οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού και ιδιαίτερα της ΔΑΠ, που το καταπολέμησε, το συκοφάντησε, το υπονόμευσε.
Αρνητικός στάθηκε για άλλη μια φόρα ο ρόλος της γραμμής που πρόβαλλαν οι δυνάμεις της ΠΚΣ και των ΕΑΑΚ, με κύριο στοιχείο το μεταξύ τους ανταγωνισμό για την κυριαρχία στο φοιτητικό κίνημα, με τη γραμμή των δυο διαφορετικών πλαισίων, συντονιστικών κλπ, που διέσπασε και πάλι τις δυνάμεις του αγωνιζόμενου φοιτητικού κινήματος, και συνέβαλε στην αποδυνάμωση του.
Η Φοιτητική Πορεία πάλεψε δραστήρια και πρόβαλε τη γραμμή της συνένωσης των δυνάμεων πάνω στα κοινά αγωνιστικά αιτήματα, της ανάδειξης πραγματικών εκλεγμένων και όχι νόθων συντονιστικών εκπροσώπησης των φοιτητών, ενώ καταπολέμησε τις αντιλήψεις και τις πρακτικές που επιδίωκαν και επέβαλαν πάση θυσία τη σύγκρουση με την αστυνομία, υπονομεύοντας τη μαζικότητα του κινήματος.
Οι λόγοι που κινητοποίησαν τους φοιτητές παραμένουν και ενισχύονται, και πρέπει να προβληθεί η κατεύθυνση της αγωνιστικής διεξόδου αλλά και να βγουν συμπεράσματα από την εμπειρία των προηγούμενων κινητοποιήσεων.
Οι συν της Φοιτητικής Πορείας με ένα τέτοιο προσανατολισμό πρέπει τώρα, να βρεθούν κοντά και να συζητήσουν με τους φοιτητές που πάλεψαν το προηγούμενο διάστημα

4. Μετά τη σύσκεψη του Δεκεμβρίου που πραγματοποίησε η Πορεία, το δυναμικό της οργάνωσης βρέθηκε στις αντιπολεμικές – αντιιμπεριαλιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Παράλληλα ενίσχυσε και ενισχύει τις εκδηλώσεις του κόμματος για τις κρίσιμες εξελίξεις στην περιοχή και την όξυνση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, ενώ μια σειρά άλλων εκδηλώσεων έγιναν στους πολιτιστικούς χώρους.
Σε όλο αυτό το διάστημα στο επίκεντρο της προσοχής μας τοποθετήσαμε τα ζητήματα της οργανωτικής οικοδόμησης και ανάπτυξης, στα οποία πρέπει να στρέψουμε ακόμη περισσότερο την προσοχή μας, να τα συζητήσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα εν όψει και της πολιτικοοργανωτικής πανελλαδικής σύσκεψης του Μ-Λ ΚΚΕ στις 16- 17 Μαΐου.
Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη δουλειά της Μαθητικής Πορείας συγκροτήθηκε μαθητικό γραφείο που άμεσα θα εκδώσει το νέο φύλλο της Μαθητικής Πορείας και θα συντονίσει την πλατύτερη διακίνηση του, και την καλύτερη σύνδεση με το μαθητικό περίγυρο.

Τέλος αποφασίστηκε ότι το 8ο κάμπινγκ της Πορείας θα γίνει στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας από 31/7 έως 9/8.

Πηγή: Poreia.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το