Ανατριχιαστικές μνήμες ζωντάνεψαν καθώς για πρώτη φορά στην Ευρώπη από το 1945, μία χώρα με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διοργάνωσε εκδήλωση με ξεκάθαρη συμπάθεια στη ναζιστική εποχή.

Το Σάββατο 16 Μαΐου, η κροατική κυβέρνηση πραγματοποίησε εκδήλωση στο Σαράγεβο και στο Ζάγκρεμπ στη μνήμη των μελών του φασιστικού κινήματος των Ουστάσι, οι οποίοι δολοφόνησαν εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους, Εβραίους, Ρομά καθώς και πολιτικούς αντιφρονούντες στη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αξιόπιστα στοιχεία προσδιορίζουν τον αριθμό των Σέρβων που δολοφονήθηκαν από τους Ουστάσι μεταξύ 330.000 και 390.000.
Η ιδεολογία του κινήματος ήταν ένας συνδυασμός φασισμού, καθολικισμού και κροατικού εθνικισμού.

Ο «εορτασμός του Bleiburg (Μπλέιμπουργκ)» πραγματοποιείται συνήθως στην ομώνυμη πόλη στην Καρινθία της Αυστρίας, όπου οι Ουστάσι εκτελέστηκαν από κομμουνιστές στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί κάθε χρόνο εκδήλωση μνήμης στην αυστριακή πόλη, ωστόσο φέτος, λόγω της πανδημίας, αναγκάστηκε να μεταφέρει την εκδήλωση στο Σαράγεβο, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι την «επιμνημόσυνη» λειτουργία θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος της πρωτεύουσας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Τουλάχιστον 5000 αντιφασίστες βγήκαν στους δρόμους του Σαράγεβο τραγουδώντας αντιφασιστικά τραγούδια και κρατώντας φωτογραφίες μελών της αντίστασης τα οποία βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν από τις ναζιστικές συμμαχικές κροατικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους στο Σεράγεβο στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κάτω από τη γενική κατακραυγή, η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη λειτουργία «κινδυνεύει να εκθειάσει όσους στήριξαν το, συμμαχικό στους Ναζί, φασιστικό καθεστώς της Ουστάσι, το οποίο ήταν συνεργός στο θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων».

★★★

Ωστόσο η μαύρη αντίδραση της «Νέας Ευρώπης» επιμένει στην παραχάραξη της Ιστορίας και τον αντικομμουνισμό, με αφορμή την 75η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης. Το πολωνικό ΥΠΕΞ έδωσε στη δημοσιότητα κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών Πολωνίας, Βουλγαρίας, Τσεχίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και ΗΠΑ, που αποτελεί άλλο ένα μνημείο αντικομμουνισμού και παραχάραξης της Ιστορίας, ενώ κοινό άρθρο του ίδιου φυράματος δημοσίευσαν και οι αντιδραστικοί Πρόεδροι των βαλτικών χωρών.

Τη γενική γραμμή σήμανε ο Τραμπ, μέσω αναρτήσεων του Λευκού Οίκου που «πληροφόρησε» ότι «το αμερικανικό πνεύμα πάντα θα νικά», ενώ ξεκίνησε με τα λόγια «οι ΗΠΑ και Βρετανία νίκησαν το ναζισμό στον πόλεμο» παραλείποντας προκλητικά ακόμα και την ονομαστική αναφορά στην ΕΣΣΔ.
Στο επαίσχυντο κείμενο της δήλωσης των λακέδων των ΗΠΑ αναπαράγεται η γνωστή ανιστόρητη εξίσωση του ναζισμού – κομμουνισμού.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το