Οι πολωνικές αρχές αφαίρεσαν και κατέστρεψαν το μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη στην πόλη Βρότσλαβ συνεχίζοντας προκλητικά το ξήλωμα και την  καταστροφή ιστορικών κομμουνιστικών, αντιφασιστικών μνημείων.

Η καταστροφή σοβιετικών μνημείων στην Πολωνία, χώρα – μέλος της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια.

Τελευταίο αντικομμουνιστικό κρούσμα ήταν αυτό στην πόλη Τσίβνουβ, όπου στο στόχαστρο μπήκε μνημείο προς τιμήν των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τραυματιών που νοσηλεύτηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο στην περιοχή, που είχε δημιουργηθεί ειδικά από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας, και οι οποίοι υπέκυψαν στα βαριά τραύματά τους και θάφτηκαν εκεί. Το μνημείο έχτισαν Πολωνοί στρατιωτικοί την περίοδο του σοσιαλισμού, όπου στο σημείο υπήρχε στρατιωτική μονάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εδώ και αρκετά χρόνια, η πολωνική κυβέρνηση έχει θέσει σε ισχύ  αντικομμουνιστικό νόμο που προβλέπει την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων. Ο νόμος  αυτός που προβλέπει και την κατεδάφιση μνημείων κινείται στην κατεύθυνση αμαύρωσης της Ιστορίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, της διαστρέβλωσης της Ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την απαράδεκτη ταύτιση κομμουνισμού – φασισμού.

Ο συγκεκριμένος νόμος στην Πολωνία, ήρθε με μια τροποποίηση στον ποινικό κώδικα της χώρας, στα τέλη Νοέμβρη του 2009, με την υπογραφή του τότε προέδρου Λεχ Καζίνσκι. Στο άρθρο 256 του ποινικού δικαίου ορίζεται το εξής:

«Παράγραφος 1. Κάθε πρόσωπο που δημοσίως προπαγανδίζει το φασισμό ή οποιοδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς ή καλλιεργεί τα μίση στη βάση εθνικών, εθνοτικών, ρατσιστικών, θρησκευτικών διαφορών ή στη βάση διαφορών που έχουν να κάνουν με την έλλειψη των θρησκευτικών πεποιθήσεων, θα τιμωρείται με την ποινή της επιβολής προστίμου, τον περιορισμό της ελευθερίας ή τη στέρηση της ελευθερίας για μια περίοδο πάνω από 2 χρόνια.

Παράγραφος 2. Η ίδια ποινή επιβάλλεται σε οποιονδήποτε, ο οποίος για προπαγανδιστικούς σκοπούς παράγει, ηχογραφεί, εισάγει, αγοράζει, αποθηκεύει, παρουσιάζει, μεταφέρει ή στέλνει κάθε υλικό που περιέχει το θέμα που περιγράφεται στην παράγραφο 1 ή είναι φορέας κομμουνιστικών συμβόλων».

Το 2016 ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα υπέγραψε νόμο ο οποίος επιχειρεί να διαγράψει ένα μεγάλο κεφάλαιο της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας, απαγορεύοντας κάθε αναφορά στον κομμουνισμό εν γένει και ειδικά στις ονομασίες δρόμων, γεφυρών και πλατειών!

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει 12 μήνες περιθώριο να αλλάξει 1.200 – 1.400 ονομασίες σε τοποθεσίες και υποδομές, οι οποίες «δεν μπορούν να τιμούν ανθρώπους, οργανώσεις, γεγονότα και ημερομηνίες που συμβολίζουν τον κομμουνισμό ή οποιοδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς»!

Να σημειωθεί ότι στην Πολωνία λειτουργεί το λεγόμενο Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης, που επιχειρεί ακριβώς το ξαναγράψιμο της Ιστορίας με βασικό άξονα την εξίσωση του φασισμού – ναζισμού και του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Το Μ-Λ ΚΚΕ, σε ανακοίνωση τύπου “καταγγέλλει τη νέα αυτή αντικομμουνιστική ενέργεια της Πολωνικής κυβέρνησης που αποτελεί προσβολή για τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.
Με τις ενέργειες αυτές επιχειρούν να σβήσουν από τη μνήμη των λαών την τεράστια προσφορά των κομμουνιστών στον αντιφασιστικό αγώνα, ενώ την ίδια στιγμή εκθειάζονται οι συνεργάτες των ναζί και οι λεγεώνες των «SS», με την ΕΕ  να δίνει πλήρη κάλυψη στους αντικομμουνιστικούς νόμους και τις αντικομμουνιστικές διώξεις”.

Στην Πολωνία γκρεμίζουν τα κομμουνιστικά αγάλματα - Στην Ελλάδα τιμούν τον προδότη Μπελογιάννη!

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το