Κάθε χρόνο οι εργοδότες μπροστά στο κλείσιμο του έτους προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων (ιδιαίτερα όσων έχουν ΣΣΕ, προϋπηρεσία, επιδόματα κλπ), σε μειώσεις ή αντικαταστάσεις προσωπικού με νέους με χαμηλότερους μισθούς και χειρότερες εργασιακές σχέσεις, αξιοποιώντας κάθε πλευρά που τους δίνει η αντεργατική νομοθεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που εμπλούτισε τη νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μια τέτοια απόλυση είχαμε τις προηγούμενες ημέρες σε εργαζόμενο στο λογιστήριο της εταιρείας “ΤΑΛΙΜΑ ΑΕ” όπου διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται το “Athens Metro Μall” Αγίου Δημητρίου.

Τα παραπάνω καταγγέλλουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) και η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και παράλληλα απαιτούν την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου που απολύθηκε, καθώς και να μην γίνει καμία νέα απόλυση

Η “ΤΑΛΙΜΑ ΑΕ” εκμισθώνει τα καταστήματα σε εταιρείες (“ZARA”, “Η&Μ”, “ΤΟΜΜΥ”, “ΒΕΝΕΤΤΟΝ”, “ΔΙΑΦΑΝΟ” κ.ά.) και καθορίζει τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται για την “καλή λειτουργία” της συγκεκριμένης επένδυσης. Επιπρόσθετα για κάποιες επιχειρήσεις παρέχει υπηρεσίες οικονομικής διεύθυνσης και διαχείρισης προσωπικού.

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, μαζί και με παρεμβάσεις των σωματείων, αντιστεκόταν στη χειροτέρευση όρων εργασίας που προσπαθεί να επιβάλει η εταιρεία, όπως ήταν η εργασία της Κυριακής, η προσπάθεια περικοπής του επιδόματος ισολογισμού, αντικαταστάσεις προσωπικού με δυσμενέστερες συμβάσεις εργασίας, υπερωρίες κ.ά. Η επαφή του εργαζομένου με τους συναδέλφους του και η ανάδειξη των προβλημάτων στο “Mall” δεν άρεσε καθόλου στην εργοδοσία που προχώρησαν στην απομόνωση του σε διαφορετικό χώρο εργασίας. Τις προηγούμενες ημέρες η εργοδοσία του ανακοίνωσε την απόλυσή του λόγω “μη καλής συνεργασίας”. Κάτι το οποίο κατάλαβαν μετά από 8 χρόνια εργασίας του στην εταιρεία! Η απόλυση ενός πρωτοπόρου εργαζόμενου πάντα έχει σκοπό να απαλλαγεί η εργοδοσία από μια “ενοχλητική” γι’ αυτήν φωνή ώστε πιο εύκολα να προχωρήσει στη χειροτέρευση όρων εργασίας για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) και η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους την οποία μοίρασαν σε παρέμβασή τους στους εμποροϋπαλλήλους όλων των καταστημάτων του «Mall» ότι:  Στο “MetroMall” δουλεύουμε εκατοντάδες εργαζόμενοι (εμποροϋπάλληλοι, αποθηκάριοι, λογιστές, καθαριστές κλπ). Σας καλούμε να γραφτείτε στα σωματεία μας. Να μην μείνετε μόνοι απέναντι στους εργοδότες. Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί. Ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς: Αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, καθορισμό καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλειμμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το