Αντισυνταγματικό έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισραήλ το νόμο του 2017 που νομιμοποιούσε τους οικισμούς Ισραηλινών σε παλαιστινιακά εδάφη. 

Ο Νόμος για τη Νομιμοποίηση των Οικισμών στην Ιουδαία και τη Σαμάρια (Φεβρουάριος 2017) επέτρεπε στο Ισραήλ να απαλλοτριώσει εδάφη που ανήκαν σε Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη πάνω στα οποία είχαν χτιστεί οικισμοί εποίκων ή φυλάκια του στρατού, επιτρέποντας στους Ισραηλινούς να ζουν εκεί, παρ’ όλο που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Επίσης, αρνούνταν στους Παλαιστίνιους ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους «εκτός και αν προηγηθεί διπλωματική λύση για το καθεστώς των εδαφών αυτών».
 
Ο νόμος ουσιαστικά δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή, καθώς εναντίον της εγκυρότητάς του κατατέθηκαν μια σειρά από προσφυγές στα δικαστήρια και σήμερα ανακοινώθηκε η τελική απόφαση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο συνιστά την ακύρωση του νόμου ως αντισυνταγματικού.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Έσθερ Χαγιούτ, τονίζει ότι ο νόμος «επιδιώκει να νομιμοποιήσει παράνομες ενέργειες ενός συγκεκριμένου πληθυσμού της χώρας εις βάρος άλλου τμήματος του πληθυσμού» και για τον λόγο αυτό «δεν συνάδει με τους συνταγματικούς κανόνες της χώρας».

«Η επιθυμία να βρεθεί μια απλή και εφαρμόσιμη λύση στο πρόβλημα της κατασκευής ισραηλινών κατοικιών στην περιοχή, έπειτα από χρόνια που οι διάφορες αρχές της χώρας συνέβαλαν στην δημιουργία του, είναι κατανοητή, όπως και η αποφυγή να γκρεμιστούν οι κατοικίες και να εκδιωχθούν οι κάτοικοί τους, είναι σημαντική και δίκαιη», ανέφερε. «Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και το δικαίωμα στην ισότητα και αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων». Αντίθετα, σημείωσε, «δημιουργεί διακρίσεις μεταξύ των Ισραηλινών και Παλαιστινίων κατοίκων».

Η απόφαση έφερε την αντίδραση της κυβέρνησης της χώρας, με το κυβερνών κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου να τη χαρακτηρίζει «χτύπημα εις βάρος σημαντικού νόμου για τους οικισμούς και το μέλλον τους». Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση του Ισραήλ σχεδιάζει να προσαρτήσει παλαιστινιακά εδάφη στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, στα οποία έχουν χτιστεί οι παράνομοι κατά το διεθνές δίκαιο οικισμοί Ισραηλινών εποίκων.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το