Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διαπίστωσε υπόθεση μεγάλης απάτης σε ελληνικό πανεπιστήμιο με δήθεν διεθνή επιστημονική έρευνα. Στο επίκεντρο του σκανδάλου είναι Ελληνίδα ερευνήτρια που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε μέρος από ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν χορηγηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Απάτη με ευρωπαϊκά κονδύλια άνω του ενός εκατομμυρίου σε ελληνικό πανεπιστήμιο

Η OLAF άρχισε να ερευνά την υπόθεση όταν διαπίστωσε τον ασυνήθιστο τρόπο με τον οποίο υποτίθεται πως πληρώνοντας οι συνεργαζόμενοι επιστήμονες. Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2019 και σήμερα δημοσιεύτηκε η έκθεση.

Όπως έγινε αντιληπτό, παρότι οι επιταγές εκδίδονταν στο όνομα μεμονωμένων ερευνητών τελικά η κατάθεση γινόταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς με πολλαπλούς δικαιούχους. Βρέθηκαν ισχυρά στοιχεία, τα οποία έδειξαν ότι η ερευνήτρια «είχε ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούσε για να “πληρώσει” τους διεθνείς ερευνητές και η ίδια ήταν συνδικαιούχος των λογαριασμών προκειμένου να έχει πρόσβαση στα χρήματα», σύμφωνα με όσα αναφέρει το «Έθνος».

Ορισμένοι από τους ερευνητές που λέγεται ότι συμμετείχαν στο ερευνητικό έργο ήρθαν σε επαφή με την OLAF. Κανένας από αυτούς δεν γνώριζε ότι το όνομά του ήταν συνδεδεμένο με το έργο ή είχε γνώση των τραπεζικών λογαριασμών που είχαν ανοίξει στο όνομά τους ή για τυχόν πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν σε αυτά.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους με συστάσεις προς τον ERCEA για ανάκτηση περίπου 190.000 ευρώ (το μερίδιο της επιχορήγησης 1,1 εκατ. ευρώ που φέρεται να καταβλήθηκε στους διεθνείς ερευνητές) καθώς και στις εθνικές αρχές για την κίνηση δικαστικών διαδικασιών κατά των εμπλεκομένων.

Ο Γενικός Διευθυντής της OLAF Βίλε Ίταλα, δήλωσε πως αυτή η έρευνα καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία της πρόσβασης σε τραπεζικά αρχεία προκειμένου να καταπολεμηθεί με επιτυχία η απάτη. «Το τεράστιο μέγεθος και το εύρος του δικτύου των ερευνητών που φέρεται να εμπλέκονται σε αυτό το έργο αποτέλεσαν πραγματική πρόκληση για τους ερευνητές της OLAF. Η ικανότητά τους να αποκτήσουν πρόσβαση και να επαληθεύσουν λογαριασμούς που έχουν δημιουργηθεί για να πληρώνονται πλασματικά ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο ήταν στοιχείο ζωτικής σημασίας για να φτάσουν στο τέλος αυτής της υπόθεση απάτης με χρήματα του προϋπολογισμού της ΕΕ – κάτι που θα μπορούσε να είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη φήμη των ερευνητών τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση αυτή».

Η OLAF ζητά τώρα την ανάκτηση του ποσού των 190.000 ευρώ που υπεξαιρέθηκε για τις εικονικές πληρωμές των ανύπαρκτων συνεργατών και συστήνει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Ελλάδας να κινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες κατά των εμπλεκομένων.

Πηγή: thepressproject.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το