Το κόμμα του Έβο Μοράλες έχει πλέον συνέλθει από τον αρχικό αιφνιδιασμό του πραξικοπήματος και έχει περάσει στην οργάνωση της πολιτικής αντίστασης απέναντι σε αυτό, προετοιμαζόμενο για τις επερχόμενες εκλογές στις 3 του Μάη, που στην πραγματικότητα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι εκλογές παρωδία.
Η δεξιά αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη και αδυνατεί να δημιουργήσει ένα αντι-MAS μέτωπο. Στην τελευταία δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου το κόμμα του Έβο Μοράλες, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό οικονομικών Λουίς Άρτσε, προηγείται με ποσοστό 31,6%, ενώ ο δεύτερος Κάρλος Μέσα απέχει πολύ, με 17,1%. Το πραξικόπημα κινδυνεύει με φιάσκο, οπότε και μηχανεύεται τρόπους να υπονομεύσει την εκλογική προσπάθεια του MAS. Έτσι πέρα από την απόρριψη εκατοντάδων υποψηφίων του MAS και το ανελέητο τρομοκρατικό κυνηγητό εναντίον των στελεχών του, έγινε γνωστό ότι η υποψηφιότητα του ίδιου του Έβο Μοράλες για Γερουσιαστής ήταν υπό διερεύνηση από τα εκλογικά όργανα των πραξικοπηματιών.
Ο Μοράλες αποφάσισε να συμμετάσχει ο ίδιος στις εκλογές, τόσο για να ενισχύσει την προσπάθεια του κόμματός του με το κύρος του, αλλά και για να προστατευθεί από τις διώξεις που σίγουρα οι πραξικοπηματίες απεργάζονται εναντίον του. Στις 21 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε η απόρριψη της υποψηφιότητας του Έβο Μοράλες από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο που ελέγχεται ασφαλώς από το πραξικόπημα. Η αιτιολογία είναι αστεία και έγκειται στο ότι ο Μοράλες… δε διαμένει στη Βολιβία, οπότε και δεν πληρεί τα κριτήρια διαμονής! Το Δικαστήριο των πραξικοπηματιών απορρίπτει την υποψηφιότητα Μοράλες γι’αυτό που οι ίδιοι τον υποχρέωσαν να κάνει, δηλαδή να διαφύγει αρχικά στο Μεξικό και έπειτα στην Αργεντινή, ώστε να γλυτώσει το λιντσάρισμα από τους ακροδεξιούς τραμπούκους τους! Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ τους, έχοντας και το παράδειγμα από τις εκλογές της Βραζιλίας, όταν είχε απαγορευθεί στον Λούλα ντα Σίλβα να συμμετάσχει σε αυτές.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το