Η διαδικασία παραπομπής του Τραμπ ολοκληρώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου. Τελικά επαληθεύτηκε η επικρατέστερη εκδοχή, δηλαδή αυτή της αθώωσης του Ντόναλντ Τραμπ. Οι τελικές ψηφοφορίες ήταν δύο, μία για κάθε κατηγορία που αντιμετώπιζε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η πρώτη ψηφοφορία αφορούσε την κατηγορία περί κατάχρησης εξουσίας. Πιο συγκεκριμένα την παρακράτηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, προκειμένου να υποχρεωθεί ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διερευνήσει την υπόθεση οικονομικών παρανομιών της Μπουρίσμα το 2014, εταιρείας φυσικού αερίου που τότε είχε προσλάβει το γιο του Τζο Μπάιντεν, υποψήφιου των Δημοκρατικών για την προεδρία. Οι ψήφοι διαμορφώθηκαν σε 52 κατά και 48 υπέρ. Αυτό σημαίνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν μια διαρροή, αυτήν του Μιτ Ρόμνεϋ, γερουσιαστή της Γιούτα. Αυτός βλέποντας το πρώτο αποτέλεσμα, συμμορφώθηκε στη δεύτερη ψηφοφορία που αφορούσε το αν ο Τραμπ παρεμπόδισε την έρευνα σε βάρος του. Οπότε και οι ψήφοι διαμορφώθηκαν σε 53 έναντι 47. Έτσι ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου ανακήρυξε τον Τραμπ αθώο των κατηγοριών.
Έτσι μια υπόθεση που κοντά τρία χρόνια δίχασε με πρωτοφανή τρόπο τις κυρίαρχες δυνάμεις των ΗΠΑ φαίνεται να κλείνει με ήττα των Δημοκρατικών και νίκη του Τραμπ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ όχι μόνο δεν καθαιρείται, όπως επεδίωκαν οι δημοκρατικοί, αλλά βγαίνει ενισχυμένος, καθώς όλη αυτή η εκστρατεία των αντιπάλων του φούσκωνε τα πανιά του και τώρα φιγουράρει έτοιμος για μια νέα επανεκλογή του το Νοέμβρη.
Φυσικά αυτός ο διχασμός που κυριάρχησε στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να ξεπεραστεί σύντομα καθώς το υπόβαθρό του βρίσκεται στα διαφορετικά συμφέροντα των τμημάτων της μονοπωλιακής αστικής τάξης.
Η απαλλαγή του Τραμπ συνέβη μια μέρα μετά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, μια διαδικασία αντίστοιχη με τις λεγόμενες προγραμματικές δηλώσεις στην Ελλάδα, και το άθλιο φιάσκο της εκλογικής διαδικασίας των Δημοκρατικών στις προκριματικές της Αϊόβα. Αυτός είχε ήδη αρχίσει να θριαμβολογεί για την αθώωσή του και να χλευάζει τους Δημοκρατικούς σχετικά με τις προκριματικές. Η διαδικασία αυτή μας θυμίζει κατά κάποιο τρόπο τις εκλογές – φάρσα στη ΝΔ, τότε που το σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των ψήφων είχε καταρρεύσει. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με το αντίστοιχο σύστημα των Δημοκρατικών στις προκριματικές της Αϊόβα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει πολύ η καταγραφή και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σε ένα ήδη τεταμένο περιβάλλον, με ολόκληρο τον βαθύ μηχανισμό του κόμματος να βάλει κατά της υποψηφιότητας του Μπέρνι Σάντερς και να προσπαθεί να τον υπονομεύσει παντοιοτρόπως, αυτή η εξέλιξη δημιουργεί νέα οργή στην εκλογική βάση των Δημοκρατικών, που έχει και μνήμες από το 2016. Ο Τραμπ έγραψε ότι αν οι Δημοκρατικοί δε μπορούν να οργανώσουν δικές του εκλογές, ας αφήσουν τις ιστορίες περί ανάμιξης των Ρώσων.
Ο Τραμπ είχε πει ότι η ημερομηνία έναρξης της δίκης του επιλέχθηκε ώστε να υποχρεωθεί ο Μπέρνι Σάντερς να διακόψει την προεκλογική του καμπάνια, ενώ ο Τζο Μπάιντεν να συνεχίσει ανενόχλητος. Πάντως φαίνεται ότι, τελικά, η περίφημη διαδικασία παραπομπής περισσότερο έβλαψε τον εκλεκτό των Δημοκρατικών παρά τον Τραμπ. Ο Μπάιντεν φαίνεται να τερματίζει τέταρτος και τελευταίος σε ψήφους αντιπροσώπων στην Αϊόβα. Ο Μπέρνι Σάντερς φαίνεται μέχρι στιγμής να τερματίζει δεύτερος για τρεις ψήφους πίσω από τον Πιτ Μπάτγκιγκ. Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μια υποψηφιότητα με ξεκάθαρο σκοπό να κόψει ψήφους από τον Σάντερς έρχεται τρίτη. Η Γουόρεν είναι αντιληπτή από μέρος της βάσης των Δημοκρατικών σαν κάτι παρόμοιο με τον Σάντερς, και στο βαθμό που είναι γυναίκα, το κόμμα ελπίζει να ψαλιδίσει τις επιδόσεις του Σάντερς τουλάχιστο στο γυναικείο φύλο. Άλλωστε η ίδια πριν λίγο διάστημα τον κατηγορούσε ότι της είπε πως γυναίκα δε μπορεί να κερδίσει την προεδρία στις εκλογές.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το