Η ΕΔΕ και ο πόλεμος που άνοιξε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας, Δ. Κυριτσόπουλος«για κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής», «για αναξιοπρεπή και ανάρμοστη συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας» και για «παραβίαση καθήκοντος», κατά της προέδρου της ΕΛΜΕ Εύβοιας, Χαρά Νίκα, έληξε αισίως με απαλλακτικό πόρισμα.

Σχετική εικόνα
Η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χαρά Νίκα

Η ουσία της επίθεσης που δέχθηκε η Χ. Νίκα ήταν η συνδικαλιστική της δράση, το ότι υπερασπιζόταν και υπερασπίζεται σταθερά και ανυποχώρητα τις συλλογικές αποφάσεις των εκπαιδευτικών της Εύβοιας, τους οποίους εκπροσωπεί, αγωνίζεται σθεναρά για τα δικαιώματα των συναδέλφων της και για τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ενάντια στις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, των τελευταίων ετών.

Αποτέλεσμα εικόνας για κυριτσόπουλος Χρήστος Κάτσικας ΧΑΡΑ ΝΙΚΑ
Στα αριστερά ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας, Δ. Κυριτσόπουλος

Η πράξη ωμού αυταρχισμού και η κατάχρηση εξουσίας του ΔΙΔΕ Εύβοιας, που ήθελε να φιμώσει το ενεργό και μάχιμο Συνδικάτο, που είναι πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, των γονέων και των μαθητών, δεν πέρασε. Κι αυτό οφείλεται, τόσο στις μάχες που έδωσε η ιδία όσο και οι συνάδελφοί της, Σωματεία, παρατάξεις, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΧΑΡΑ ΝΙΚΑ

ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ Ο ΤΥΠΟΣ ΤΟΤΕ

Ο συνδικαλισμός στο «εδώλιο»

Πρωτοφανής ενέργεια προϊσταμένου ΔΔΕ: καλεί σε ΕΔΕ την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Εύβοιας «για κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής».

Δεκάδες εκπαιδευτικά σωματεία και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί δηλώνουν τις τελευταίες μέρες με ανακοινώσεις και ψηφίσματά τους την αμέριστη συμπαράστασή τους στην πρόεδρο ΕΛΜΕ Εύβοιας, Χαρά Νίκα, η οποία καλείται σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) μετά από αναφορά-καταγγελία του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Δ. Κυριτσόπουλου, «για κακόβουλη (sic) άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής».

Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός (τουλάχιστον για τα τελευταία 30 χρόνια στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης) κατά της ελεύθερης συνδικαλιστικής έκφρασης. Τι όμως προκάλεσε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια του διευθυντή Εκπαίδευσης Εύβοιας, ο οποίος μάλιστα μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν συνδικαλιστής;

Ο Δημήτρης Κυριτσόπουλος έχει καταγγελθεί αρκετές φορές στη διάρκεια της θητείας του από εκπαιδευτικούς φορείς για τη στάση του και τη συμπεριφορά του.

Στις 21 Ιουνίου 2017, ημέρα πανελλήνιας κινητοποίησης της ΟΛΜΕ στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για εκπαιδευτικά ζητήματα, η ΕΛΜΕ Εύβοιας μαζί με τους γονείς παιδιών Ειδικής Αγωγής παρουσιάστηκαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκφράσουν την κοινή ανησυχία τους για τα ζητήματα της Ειδικής Αγωγής και ιδιαίτερα για τον κίνδυνο να κλείσουν οι δομές ΕΑΕ του νομού Εύβοιας, λόγω ολιγωρίας του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πράξει τα δέοντα.

Στη συνάντηση ο κ. Κυριτσόπουλος άρχισε να φωνάζει ότι δεν έχουν κλείσει ραντεβού, να τους σπρώχνει, να συκοφαντεί και να προπηλακίζει εκπαιδευτικούς και γονείς.

Σύμφωνα με την καταγγελία των εκπαιδευτικών φορέων, το αποκορύφωμα όλης αυτής της αλαζονικής συμπεριφοράς και του αυταρχισμού ήταν να καλέσει την αστυνομία προκειμένου να συλλάβει έναν γονέα, υποστηρίζοντας ότι «του κάνουν bullying»!

Ηταν η πρώτη φορά που διευθυντής Εκπαίδευσης καλούσε την αστυνομία για να συλλάβει γονείς επειδή ζητούν ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών τους.

«Το 20% είναι ανίκανοι»

Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα με καταγγελία της ΕΛΜΕ Εύβοιας, ο ίδιος, με την ιδιότητά του ως διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Εύβοιας, παίρνοντας τον λόγο στη συνάντηση με τον ΟΟΣΑ, ως ανυπόμονος αξιολογητής, χαρακτήρισε το 20% των συναδέλφων του καθηγητών που υπηρετούν στα σχολεία ανίκανους εκπαιδευτικούς.

Ωστόσο, περισσότερο αποκαλυπτικά για την εκπαιδευτική και παιδαγωγική του υπόσταση είναι όσα ο ίδιος δήλωσε το περσινό σχολικό έτος (2017-2018) σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο tvstar.gr.

Ο κ. Δημήτρης Κυριτσόπουλος δήλωσε απροκάλυπτα ότι υπάρχουν κενά στα Γυμνάσια του νομού Εύβοιας αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη ανάγκη να καλυφθούν!

Σύμφωνα με την αντίληψή του, σημασία είχαν μόνο το Λύκειο και οι εξετάσεις: «Οι μαθητές και τα δημόσια σχολεία πρέπει να δουλέψουνε, ειδικά τα Λύκεια, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις εξετάσεις»… «Υπάρχουν κάποιες ώρες σε Γυμνάσια, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα τα καλύψουμε γιατί δεν υπάρχει ανάγκη»!

Υπότροπος

Τον Νοέμβριο του 2018, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει νέα απαράδεκτη συμπεριφορά του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας, Δ. Κυριτσόπουλου, και καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προστατεύσει το κύρος της υπηρεσίας, τη λειτουργία των θεσμών, την αξιοπρέπεια και το κύρος των εκπαιδευτικών.

Η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωσή της σημείωνε ότι «δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση την προσπάθεια που επιχειρείται εδώ και καιρό από τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υποβαθμίσει τον ρόλο του σωματείου, να περιορίσει τη δράση του και να πλήξει τα νόμιμα εκλεγμένα μέλη του».

Τι είχε συμβεί; Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 η πρόεδρος της ΕΛΜΕ προσήλθε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόσκληση του ίδιου, προκειμένου να υπογράψει τους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους και να παραλάβει αντίγραφα αυτών, όπως δικαιούται και όπως είχε αιτηθεί με την αίτησή της, καθώς ήταν και η προθεσμία για τη σύνταξη των πινάκων και την αποστολή τους στις εφορευτικές επιτροπές.

Σύμφωνα με την καταγγελία των εκπαιδευτικών σωματείων, ο προϊστάμενος, μετά από επανειλημμένες υπεκφυγές και κωλυσιεργίες, αφού αρχικά καταφέρθηκε με χυδαίες εκφράσεις, στη συνέχεια άσκησε λεκτική και σωματική βία στην πρόεδρο της ΕΛΜΕ στην προσπάθειά του να τη βγάλει έξω από το γραφείο του.

Μετά το πρόσφατο κρούσμα (Φεβρουάριος 2019) οι εκπαιδευτικοί φορείς επισημαίνουν ότι «όσο και να προσπαθεί η προϊσταμένη αρχή να φιμώσει την ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση, δεν θα το καταφέρει. Διενέργειες ΕΔΕ που εντέχνως θέλουν να περιορίσουν τον έλεγχο των παραλείψεων της διοίκησης και να οδηγήσουν σε δίωξη την Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Εύβοιας μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους και δεν πρόκειται να μας αποθαρρύνουν στον αγώνα μας για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το