Ο ακροδεξιός πρόεδρος βάζει στο στόχαστρο τα εδάφη των ιθαγενών – Για ρατσιστική ρητορική κάνουν λόγο ακτιβιστές και ΜΜΕ
Νέες προκλητικές δηλώσεις πραγματοποίησε την Παρασκευή ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, λέγοντας ότι σκοπεύει να αναθεωρήσει την οριοθέτηση των περιοχών του φλεγόμενου Αμαζονίου που ανήκουν σε ιθαγενείς.

«Είναι πάρα πολλή η γη για τόσο λίγους Ινδιάνους και χωρίς άσκηση πίεσης. Ποια είναι τα συμφέροντα πίσω από αυτό;», δήλωσε ο Μπολσονάρου.

«Η απόφασή μου δεν είναι να οριοθετήσουμε περισσότερα εδάφη για τους Ινδιάνους», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν θα απορρίψει σχεδόν 500 αιτήματα για νέες οριοθετήσεις.

Όσον αφορά τα εδάφη που είχαν δοθεί προηγουμένως στους αυτόχθονες λαούς και τις κοινότητες, ο ακροδεξιός πρόεδρος υπαινίχθηκε ότι θα επανεξετάσει την παράτασή τους αν βρει στοιχεία ότι τα εδάφη αυτά «δεν είχαν οριοθετηθεί ακανόνιστα».

Όπως έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ρητορική μίσους του Μπολσονάρου ενθαρρύνει την εισβολή των εδαφών των ιθαγενών από εμπόρους, ανθρακωρύχους, κτηνοτρόφους, καλλιεργητές σόγιας και άλλους επιχειρηματίες που αισθάνονται ελεύθεροι να ενεργούν.

Σχετικά με αυτό το είδος καταχρήσεων και εγκλημάτων, η Εισαγγελία στην πολιτεία Para ζήτησε αυτή την εβδομάδα βοήθεια από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας για την πρόληψη βίαιων γεγονότων που προκαλούνται από παράνομους ανθρακωρύχους κατά των Xikrin, ιθαγενών που ζουν στο βόρειο Αμαζόνιο.

Ωστόσο, ο ρατσιστικός τόνος της ρητορικής του Μπολσονάρου δεν έχει εντοπιστεί μόνο από τοπικούς αναλυτές. Οι New York Times δημοσίευσαν συλλογή μερικών από τις πιο αμφιλεγόμενες φράσεις του ακροδεξιού προέδρου από την περίοδο που ήταν ομοσπονδιακός νομοθέτης, ο οποίος υποστηρίχθηκε από μεγάλες γεωργικές εταιρείες.

«Το βραζιλιάνικο ιππικό ήταν πολύ ανίκανο. Ικανό ήταν, ακριβώς, το αμερικανικό ιππικό που εξολόθρευσε τους Ινδιάνους στο παρελθόν και σήμερα δεν έχουν αυτό το πρόβλημα στη χώρα τους», δήλωσε ο Μπολσονάρου, όπως υπενθυμίζει ο ιστότοπος O Globo.

Παρ ‘όλα αυτά, πριν γίνει πρόεδρος, ο πρώην στρατιωτικός έδωσε ενδείξεις για το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του τα δάση του Αμαζονίου και τους αυτόχθονες λαούς.

«Το 2019 πρόκειται να καταργήσουμε την Raposa Serra do Sol (περιοχή αυτοχθόνων στη Roraima του βορείου Αμαζονίου). Θα πάμε να δώσουμε όπλα σε όλους τους κτηνοτρόφους», δήλωσε ο Μπολσονάρου το 2016, όταν ήταν νομοθέτης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το