Εκατοντάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί στο νομό Χανίων βρίσκονται σε αδυναμία εύρεσης κατοικίας, λόγω των τουριστικών μισθώσεων που επιλέγουν όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες για τα ακίνητά τους.
Όπως σημειώνει το zarpanews, εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων από το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Κρήτης, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ), προχώρησαν πρόσφατα σε κινητοποίηση στο Δημαρχείο Χανίων, ζητώντας από την Δημοτική Αρχή πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος με σαφείς πλέον κοινωνικές διαστάσεις για την πόλη.
Από τη μεριά του ο Δήμαρχος, δήλωσε αναρμοδιότητα και αδυναμία παρέμβασης για το θέμα, εξηγώντας πως δεν διαθέτει κάποιο κτίριο-πολυκατοικία που θα μπορούσε να παραχωρήσει με ένα ελάχιστο αντίτιμο στους φοιτητές που έχουν ανάγκη.

Ζητούν 450 ευρώ για μια γκαρσονιέρα!
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων, Σεραφείμ Ρίζος, σε δήλωσή του σχολίασε πως «έχει καταντήσει μια κακόγουστη φάρσα το να ζητάνε από έναν εκπαιδευτικό που τη μία χρονιά βρίσκεται εδώ και την άλλη στην άλλη άκρη της Ελλάδας προκειμένου να εξασφαλίσει έναν μισθό των 700 ευρώ, 450 ευρώ για μια μονόχωρη ή δίχωρη γκαρσονιέρα και αν θέλει και απόδειξη +13%. Παρότι το έχουμε εντοπίσει και επισημάνει από την προηγούμενη χρονιά, το πρόβλημα όχι είναι ακόμα πιο έντονο. Θέτουμε τους Δημάρχους και την Πολιτεία προ των ευθυνών τους. Να δώσουν αυξήσεις στους μισθούς, επίδομα στέγασης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, να δημιουργήσουν εστίες για τους φοιτητές».

Η πόλη διώχνει τους κατοίκους της
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Λιόντος, πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΜΕ ν. Χανίων έκανε λόγο για «μια πόλη η οποία διώχνει εκπαιδευτικούς, φοιτητές, αναπληρωτές, εργαζόμενους, μια πόλη η οποία με την έλλειψη στέγης και τα πολύ υψηλά ενοίκια κάνει τη ζωή αβίωτη για το μέσο εργαζόμενο και το μέσο νέο άνθρωπο».
«Σε μια εποχή που τα πάντα εμπορευματοποιούνται και τα πάντα κινούνται στη λογική των νόμων της αγοράς, εμείς ως εκπαιδευτικό κίνημα θεωρούμε ότι όλοι οι αρμόδιοι πρέπει να πάρουν θέση τώρα, δίνοντας λύση στο καυτό πρόβλημα της επιβίωσης όλων αυτών των ανθρώπων, στην αδυναμία τους να ανταποκριθούν στα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται για τα σπίτια και είτε μέσα από επιδότηση ενοικίου είτε μέσα από την αξιοποίηση δημόσιων κτηρίων», πρόσθεσε.

Δωμάτιο για 16 στο ΤΕΙ Κρήτης
Απελπιστική είναι και η εικόνα που μετέφεραν οι σπουδαστές του παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης, όπου για περίπου 1.500 φοιτητές υπάρχει μέριμνα για φιλοξενία μόλις 16.
Εκπρόσωπος του συλλόγου φοιτητών τόνισε: «Το ΤΕΙ Χανίων δεν έχει εστίες, η διοίκηση δεν δίνει λύσεις, εξασφαλίζει 16 θέσεις σε ξενοδοχεία για 1.500 περίπου φοιτητές. Μάλιστα, φέτος μας είπαν πως οι εστίες θα είναι ανοιχτές από τέλη Νοέμβρη επειδή τα δωμάτια είναι κλεισμένα σε τουρίστες ενώ τα μαθήματα ξεκινούν αρχές Οκτώβρη.

Η φωτογραφία: Honoré Daumier: από τη σειρά «Ενοικιαστές και ιδιοκτήτες», Le Charivari , 4 Μαρτίου 1854, με το σχόλιο:«Είναι λίγο δύσκολο να υποχρεωθεί κανείς να ζήσει σε ένα βαρέλι όταν δεν γεννήθηκε για να είναι Κυνικός».  Η λιθογραφία καυτηριάζει την έλλειψη στέγασης στο Παρίσι την εποχή του Ναπολέοντα ΙΙΙ, παραπέμποντας στον κυνικό φιλόσοφο Διογένη, που κοιμόταν σε πήλινο βαρέλι (πιθάρι).

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το