Από τα μεσάνυχτα ξεκίνηαν απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ, που έχει προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη επιχείρηση.

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που προωθεί το νομοσχέδιο ξεχωρίζουν εκείνες που θα ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις στη ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβέρνηση και φερέφωνά της ΜΜΕ μιλούν για «άρση της μονιμότητας» σε μια επανάληψη της γνωστής αντεργατικής προπαγάνδας που επιδιώκει (όπως έχει κάνει και για τους δημόσιους υπάλληλους) να στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στους δήθεν «βολεμένους» εργαζόμενους στη ΔΕΗ, για να διευκολυνθεί η επιχείρηση να καταργήσει το σημερινό εργασιακό καθεστώς της ΔΕΗ και να προωθηθούν σε αυτήν σχέσεις εργασιακής ζούγκλας που βασιλεύουν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, ότι στις προσλήψεις νέου προσωπικού, το ΑΣΕΠ θα περιορίζεται στον έλεγχο νομιμότητας, ενώ οι μισθοί θα καθορίζονται από ειδική επιτροπή που θα συγκροτηθεί. Εξασφαλίζοντας έτσι νέους εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, σαφώς φθηνότερους.

Σύμφωνα με άλλη ρύθμιση προβλέπεται να υλοποιηθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που θα περιλαμβάνει παροχή κινήτρων αποχώρησης, ανάλογα με αυτά που είχαν ισχύσει στον ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014. Σύμφωνα με μελέτη που επικαλείται ο υπουργός, η ∆ΕΗ θα είναι βιώσιμη με μείωση του προσωπικού της κατά 5.000 εργαζομένους.

Για σήμερα Τετάρτη είναι προγραμματισμένο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος στις 5 το απόγευμα. Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις εξαιρείται το νησί της Ρόδου που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κακοκαιρίας.

με πληροφορίες από απε-μπε και Λαϊκό Δρόμο

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το