Παραστάσεις Εθνικού Θεάτρου ψηφιοποιημένες και διαθέσιμες λόγω κορονοϊού

Εθνικό Θέατρο – Ψηφιοποιημένο αρχείο

Πατήστε ΕΔΩ

Ενας πραγματικός θησαυρός, ένα συγκλονιστικό αρχείο με παραστάσεις που άφησαν εποχή παίρνει αίφνης νέα πνοή. Ο λόγος για το οπτικοακουστικό αρχείο του Εθνικού Θεάτρου, που αυτές τις κρίσιμες μέρες του περιορισμού των κινήσεων μας και της αναβολής εκδηλώσεων γίνεται μια μοναδική πηγή ψυχαγωγίας και γνώσης.

Ενας πλούτος παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου με συγκλονιστικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες, όπως άρχισε να βιντεοσκοπείται από το 1994 με απόφαση του ιστορικού διευθυντή του Εθνικού Νϊκου Κούρκουλου, είναι διαθέσιμος για τους μελετητές και το κοινό στον ιστότοπο του Εθνικού Θεάτρου ήδη από το 2006. Μαζί προγράμματα, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα που εκκινούν από το 1955 και συλλογές που φτάνουν ως και το 1932.


Το ψηφιοποιημένο Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου, που ως τώρα αποτελούσε πεδίο έρευνας για μελετητές, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους κυρίως, αυτή τη κρίσιμη στιγμή για τον πληθυσμό, με την κυκλοφορία να περιορίζεται και τη δυνατότητα θέασης καλλιτεχνικών δράσεων να μειώνεται, μοιάζει μια σανίδα σωτηρίας για το κοινό. Εστω και αν η πανδημία του κορωνοϊού οδηγήσει στην γνώση και χρήση του αρχείου, η αλήθεια είναι ότι μπορεί κανείς εκεί να ανακαλύψει παραστάσεις ιστορικές, παραστάσεις που έκαναν συνεχή sold out και καθόρισαν την σύγχρονη θεατρική σκηνή.

Καλύπτουν το διάστημα από το 1994 ως το 2005, και αφορούν όλες τις σκηνές του Εθνικού, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής. Το αρχείο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσκλήσεων 65 και 172 της ΚτΠ και συγχρηματοδοτήθηκε κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από εθνικούς πόρους. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι γίνονται κινήσεις προκειμένου να εξασφαλισθεί και νέα χρηματοδότηση για να συνεχιστεί ο εμπλουτισμός τους.

Για να μπει κάποιος στο αρχείο επισκέπτεται http://www.nt-archive.gr/works.aspx


e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το