Βαθαίνει η πολιτική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου

Υπέρ της προσφυγής στις βουλευτικές κάλπες τάχθηκαν 298 βουλευτές, ενώ κατά ψήφισαν 56. Ωστόσο, για την έγκριση της πρότασης του Τζόνσον απαιτούνταν η στήριξη των 2/3 των μελών του Κοινοβουλίου, δηλαδή 434 βουλευτές. Οι Εργατικοί απείχαν, προτιμώντας να περιμένουν το σχέδιο νόμου για την αναβολή του Μπρέξιτ να επικυρωθεί από τη Βουλή των Λόρδων.

Σ’ ένα πρώτο σχόλιο, μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο Τζόνσον  ισχυρίστηκε ότι ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, είναι ο πρώτος επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος αρνείται τις εκλογές. Τον κάλεσε δε, να ξανασκεφτεί την ιδέα της κάλπης. Αντίστοιχα ο Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε «κυνική» την προσπάθειά του Τζόνσον με σκοπό να διαμορφωθεί νέα πλειοψηφία που θα υποστηρίξει τη στρατηγική του ως προς το Μπρέξιτ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και της 18ης Οκτωβρίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπέβαλε το συγκεκριμένο αίτημα (σ.σ. προκήρυξης εκλογών), ως απόρροια της υπερψήφισης – 327 «ναι» και 299 «όχι» – του νομοσχεδίου για την περαιτέρω αναβολή του Brexit,  σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η ψηφοφορία είχε ήδη χαρακτηριστεί ναυάγιο για τον επικεφαλής της κυβέρνησης των Τόρις, που απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων: ένας βουλευτής αποσκίρτησε, άλλοι 21 αποπέμφθηκαν από το κόμμα των Συντηρητικών αφού συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση για να τον αναγκάσουν να μην προχωρήσει στην αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ δίχως συμφωνία.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, μάλιστα, έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή των Λόρδων. Μόλις λάβει την έγκριση και από το συγκεκριμένο σώμα, τότε θα καταστεί νόμος του κράτους, κατόπιν της υπογραφή του από τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Υπενθυμίζεται ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπόρις Τζόνσον έχει επανειλημμένως ταχθεί εναντίον μίας νέας, τρίτης παράτασης του Brexit, ξεκαθαρίζοντας ότι το Λονδίνο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι.

Την Τρίτη, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων – με 328 «ναι» και 301 «όχι» – ανέκτησαν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας, γεγονός το οποίο τους επέτρεψε να καταθέσουν το νομοσχέδιο για την τρίμηνη παράταση του Brexit (έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020).

Σοβαρό ζήτημα υπάρχει για τα ιρλανδικά σύνορα, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητάει την απόσυρση της διάταξης για το λεγόμενο backstop – κάτι το οποίο αρνείται να πράξει η Ε.Ε. Η ρύθμιση του backstop επιτρέπει στη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην Τελωνειακή Ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή «σκληρού» συνόρου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. (σ.σ. δηλαδή Ιρλανδίας).

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τη χρονική περίοδο μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, σε περίπτωση κατάρρευσης των διμερών διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση Λονδίνου – Βρυξελλών.

πηγή: sputnik, ΑΠΕ-ΜΠΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το