Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ)

 Σημαντική ενίσχυση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (όπου έχουν ενεργητική παρουσία συνδικαλιστές του Μ-Λ ΚΚΕ) έδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών της 26/11/2018 που έγιναν για την ανάδειξη μελών του Δ.Σ της ΕΦΕΕΑ και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία ΠΟΦΕΕ.

Η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν αυξημένη από 365 το 2017 σε 475 φέτος.

Το ΔΙΚΤΥΟ αύξησε τις ψήφους από 47 (το 2017) σε 59 διατηρώντας την 1 έδρα (σε σύνολο 9) που είχε στο ΔΣ της ΕΦΕΕΑ και για την Ομοσπονδία από 40 ψήφους και 4 αντιπροσώπους σε 54 ψήφους και 5 αντιπροσώπους.

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία που εδώ και δεκαετίες κρατάει την ΕΦΕΕΑ σε απραξία, ανίκανη να διεκδικήσει τα αιτήματα του κλάδου, αφού έκανε μέλη (αντικαταστατικά) δεκάδες συναδέλφους από άλλους συλλόγους της Αττικής (πχ Πειραιά) κατάφερε οριακά να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ. Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ από 241 ψήφους (το 2017) πήρε 250 ψήφους και από 6 έδρες έπεσε στις 5 έδρες.

Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού διαχωρίστηκαν την τελευταία στιγμή από τη συντηρητική πλειοψηφία και αφού συνέργησαν στις αντικαταστατικές εγγραφές συναδέλφων από άλλους συλλόγους διασώθηκαν αφού η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ πήρε 66 ψήφους και 1 έδρα στο Δ.Σ. Το τραγελαφικό είναι ότι κάνουν κριτική στο ΔΙΚΤΥΟ γιατί δεν κατέβηκε σε κοινό ψηφοδέλτιο της «αριστεράς» μαζί τους.

Το ΠΑΜΕ με τον συνδυασμό ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αύξησε την επιρροή του από 77 ψήφους (το 2017) σε 98 ψήφους διατηρώντας τις 2 έδρες στο ΔΣ.

 

Οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών

 Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση την Τετάρτη 7 Νοέμβρη. Οι εκλογές αυτές, που διεξάγονται κάθε δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκαν την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τη ΝΔ, εγκαινιάζουν μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, στήνοντας το νέο σκηνικό εξαπάτησης και δημαγωγίας στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες οι εκλογές αυτές, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων, αξιοποιούνται από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που πρόσκεινται είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε προς τη ΝΔ, ως στήριγμα της μιας ή της άλλης όψης της ίδιας όμως πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν τα αποτελέσματα, σημειώνεται άνοδος των δεξιών και συντηρητικών δυνάμεων που συσπειρώνονται στη ΔΑΚΕ (ΝΔ), πράγμα που υπογραμμίζει τη δεξιόστροφη κίνηση σημαντικής μερίδας εκπαιδευτικών και ενίσχυση της ΝΔ ως αποτέλεσμα της αναπόφευκτης φθοράς με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά όμως τη σκληρή αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (αδιοριστία, γενίκευση της ελαστικής εργασίας, αξιολόγηση, κλπ) οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις παραμένουν – αν και δεύτεροι – σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Όλα δείχνουν πως όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, όποτε κι αν τις στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα του διπολισμού και τα κάλπικα διλήμματα που θα θέτουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, θα γεννούν ακόμα πιο ασφυκτικές πιέσεις προς τον κόσμο της εργασίας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, αφού μετονομάστηκαν από ΠΑΣΚ σε ΠΕΚ, για να μην θυμίζουν σε τίποτα το παλιό αμαρτωλό τους παρελθόν, φαίνεται πως ανακτούν ένα μικρό τμήμα των δυνάμεών τους. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως υπάρχει ένα παράδοξο στην εκπαίδευση. Σε ό,τι αφορά τη δευτεροβάθμια η ΠΕΚ (ΠΑΣΚ) ακολούθησε τη ραγδαία πτώση και κατάρρευση του πολιτικού της φορέα, φτάνοντας στα όρια της διάλυσης, παραδίδοντας τη θέση της στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού η ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ) παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή, σε αντίθεση μάλιστα με τις δυνάμεις της ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ). Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο σοσιαλδημοκρατικός πόλος στην εκπαίδευση φαίνεται πως παραμένει ισχυρός.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διατηρούν σχεδόν αναλλοίωτα τα εκλογικά τους αποτελέσματα χάνοντας λίγες ψήφους.

Οι δυνάμεις της ΛΑΕ (ΑΡΕΝ), που αποσχίστηκαν από τη μήτρα του ΣΥΡΙΖΑ, κουβαλούν τις βαριές συνέπειες της κάλπικης πολιτικής που υπηρέτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μπορούν να εμπνεύσουν καμιά απολύτως εμπιστοσύνη, γεγονός που εξηγεί και την πολύ ισχνή εκλογική καταγραφή τους.

Το ρεύμα των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, στο οποίο συμμετέχει και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος, καταγράφει μικρές απώλειες ως συνέπεια της ευρύτερης υποχώρησης του εκπαιδευτικού αλλά και του ευρύτερου εργατικού και λαϊκού κινήματος. Παραμένουν όμως μια σημαντική και αναγνωρίσιμη δύναμη στην εκπαίδευση.

Οι δυνάμεις του Εκπαιδευτικού Ομίλου, μέσα από τα τοπικά σχήματα των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, χωρίς καμία αυταπάτη για το ρόλο και το χαρακτήρα των Υ/Σ ανέδειξαν το πραγματικό περιεχόμενό τους αλλά και τον αναγκαίο αναπροσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος στην εκπαίδευση σε ταξική και αγωνιστική κατεύθυνση.

Από αυτή λοιπόν την άποψη το βλέμμα στρέφεται τώρα στις επόμενες μάχες που είναι και οι πιο κρίσιμες και αφορούν στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων ΔΣ των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων. Εκεί πρέπει τώρα να δοθεί το κύριο βάρος ώστε να ενισχυθούν τα σωματεία και να συσπειρωθούν οι εκπαιδευτικοί, να ενισχυθεί η πραγματικά αριστερή και ταξική πτέρυγα στην εκπαίδευση, κόντρα στο ρεφορμισμό και στον κυβερνητισμό.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το