EL PUEBLO UNIDO
JAMAS SERA VENCIDO

Αν η μιση μου καρδια βρισκεται εδω περα, η αλλη μιση στο Σαντιαγκο βρισκεται.
Το Santiago del Nuevo Extremo, που δονειται απο τις λαϊκες κινητοποιησεις, τις εξεγερσεις που οι Λατινοαμερικανοι ξερουν να κανουν και να τραγουδουν.
Το Σαντιαγο, την πολη που πατησε πανω στα χναρια των Μαπουτσε και των Ινκας και χτιστηκε στα 500 μετρα υψομετρο για να παιρνει ο αερας το el Pueblo Unido jamas sera vencido, σε ολες τις γωνιες της μακροστενης χωρας, απο την Αρικα μεχρι την Πουεντα Αρενας. “Τις επιμηκεις ουσιες της πατριδας μου”, οπως τις ελεγε ο ποιητης της, Παμπλο Νερουδα
Τη λωριδα της γης, που σκανε πανω στο μεγαλο μηκος της, κυματα, φλοισβοι και αντιμαμαλα του Ειρηνικου. Και τα αντεχει.
Τις χουντες, το νεοφιλελευθερισμο και τα ναυαγια του δεν αντεχει ο λαος της Nuevo Extremo.
Η συμφωνικη ορχηστρα της Χιλης, προχτες, μπροστα απ την Basilicade de los Sacramentinos σε μια επικη εκτελεση της συνθεσης του Sergio Ortega.
Ο Χιλιανος μουσικος που τραγουδηθηκε απο τους αγαπημενους Ιnti Illimani, συνεθεσε το El Pueblo Unido, λιγο πριν τα τανκς του Πινοσετ κι οι μυστικοι φονιαδες της CIA, το 1973, στησουν στο αποσπασμα το Χιλιανικο λαο.
Ενα μουσικο μεγαλειο, πανω στο οποιο ο Frederic Rzewski συνεθεσε 36 παραλλαγες το 1975 για να καταγγειλει το βρωμικο ρολο των ΗΠΑ και συνεχισε να το κανει με τον Θρυλο της Αντιγονης.
Ειμαι με τη μιση μου καρδια σ εκεινη την πλατεια, στη χωρα του Ερωτα και της Σκιας, “στη χλιαρη γη που ακομη φυλαει κρυμμενα μυστικα” και καπου κοντα στο Σπιτι των Πνευματων μαζι με την εξεγερμενη Αλντα ντε Τρουεμπα
Και νοιωθω αυτο που λεει ο Μιλτος, “… σαν τις σαλπιγγες που γκρεμισαν τα τειχη της Ιεριχους…και στο βαθος των αψιδων του καθεδρικου αγρυπνουν για χρονους οι δολοφονημενοι της χουντας”.
Ας φυσηξει ενας ανεμος απ το Σαντιαγκο ως εδω, που ολα μενουν ακινητα, σαν τη χοντρη πετσα του βαλτου.
Κι ομως ζουμε την ιδια ιστορια δικτατοριων, εκτοπισεων δολοφονιων, αγριας φτωχοποιησης, ξεπουληματος και νανοπολιτικης.
Να φυσηξει και να φερει ως εδω το el pueblo unido jamas sera vencido.

Νίνα Γεωργιάδου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το