Οι κάλπες στη γειτονική χώρα έκλεισαν και τα αποτελέσματα… μόνο ευχάριστα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν για τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία φαίνεται ότι επεφύλασσαν μία «μίνι», δυσάρεστη έκπληξη για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη «κατέληξαν» στα χέρια της κεμαλικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας με τη… χαρά της επικράτησης στους μικρότερους δήμους.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για σοβαρή ήττα, ενώ η αντιπολίτευση ψελλίζει τις πρώτες λέξεις περί… εκλογών. Από την πλευρά του, ο «Σουλτάνος» επιμένει στο να διακηρύσσει τη… νίκη της συμμαχίας ΑΚΡ — Εθνικιστών.

Την ίδια ώρα, μετά τα αποτελέσματα της κάλπης, η τουρκική λίρα καταγράφει απώλειες 2% και διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 5,6913 δολαρίων, από τα επίπεδα των 5,55 δολαρίων στα οποία έκλεισε την περασμένη Παρασκευή. Απώλειες καταγράφει την ίδια ώρα και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, υποχωρώντας κατά 1,65% κατά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών.

Η σημασία της Πόλης

Τη σημασία της Κωνσταντινούπολης στον εκλογικό χάρτη είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος το 2017, μετά από το κρίσιμο δημοψήφισμα. «Αν παραπατήσουμε στην Κωνσταντινούπολη δεν θα πατάμε γερά στην Τουρκία» είχε προειδοποιήσει στελέχη του κόμματός του ο Ερντογάν, εμφανώς ανήσυχος που οι πολίτες είχαν ψηφίσει εναντίον του. Και αυτό γιατί η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη στην οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα και της οποίας διατέλεσε δήμαρχος τη δεκαετία του ’90, έτσι η αναμέτρηση έχει ακόμη μεγαλύτερη συμβολική βαρύτητα.

Σε ομιλία του μετά τα αποτελέσματα προς υποστηρικτές του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν φάνηκε να αναγνωρίζει πως το κόμμα του μπορεί να έχασε την Κωνσταντινούπολη, ωστόσο επέμεινε ότι οι περισσότεροι επιμέρους δήμοι της παρέμειναν στα χέρια του AKP. «Ακόμη κι αν ο λαός μας μάς πήρε τον [μητροπολιτικό] δήμο, έδωσε τους περισσότερους [επιμέρους] δήμους στο AKP», είπε και πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές εναντίον των αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται.

Ο Ερντογάν που εμφανιζόταν ως ο απόλυτος κυρίαρχος του παιγνιδιού στην τουρκική πολιτική σκηνή αφότου ανέλαβε αρχικά πρωθυπουργός πριν από 16 χρόνια και σταδιακά συγκέντρωσε στα χέρια του σχεδόν όλες τις εξουσίες, πρωταγωνίστησε στην προεκλογική περίοδο, ταξιδεύοντας ασταμάτητα, εκφωνώντας πάνω από εκατό λόγους σε εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα σε δύο μήνες, ενόψει της χθεσινής ψηφοφορίας, αναμέτρησης που ο ίδιος χαρακτήριζε κρίσιμη για την ίδια την «επιβίωση» της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Spiegel, τυπικά οι αυτοδιοικητικές αφορούσαν μόνο την εκλογή νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων. Ο ίδιος ο Ερντογάν όμως χαρακτήρισε τις εκλογές αυτές δημοψήφισμα για την κυβέρνησή του κάνοντας λόγο για «ζήτημα ζωής και θανάτου». Ο πρόεδρος μπορεί να ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα μόνο ως μομφή εις βάρος του. Παρά την οικονομική και μιντιακή του υπεροχή, παρά τα καψόνια κατά της αντιπολίτευσης ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να κερδίσει στα μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που δείχνει πόσο μεγάλη είναι η απογοήτευση των ανθρώπων από την κυβερνητική πολιτική. Ο Ερντογάν ανήλθε κάποτε στην εξουσία γιατί έπεισε τους ψηφοφόρους ότι είναι σε θέση να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Τώρα όμως η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 2001.

Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και εκτιμάται ότι δεν επέστρεψε σε ανάπτυξη ούτε το πρώτο του 2019. Ο πληθωρισμός παραμένει στο 20%, παρόλο που έχει μειωθεί πέντε μονάδες σε σχέση με το περσινό ρεκόρ. Τα νοικοκυριά παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις εκρηκτικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν «καεί»διπλά από την υποτίμηση της λίρας, καθώς τα δάνειά τους είναι κυρίως σε δολάριο, αλλά και από την ραγδαία αύξηση των επιτοκίων, στην οποία προέβη η κεντρική τράπεζα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το