Σχέδιο για ανάπτυξη ελεύθερων σκοπευτών στη Βραζιλία ενέκρινε ο μελλοντικός υπουργός Άμυνας του ακροδεξιού προέδρου, Ζαΐχ Μπολσονάρου, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ως «μια απαραίτητη αντίδραση στην οπλοκατοχή στο Ρίο, κυρίως μεταξύ των νέων».

«Οι αστυνομικοί του Ρίο είναι πολύ γενναίοι (…) όμως χρειάζονται ένα άλλο είδος στήριξης», πρόσθεσε ο στρατηγός Αουγκούστο Ελένο, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις της αστυνομίας στις φαβέλες. «Στόχος δεν είναι να σκοτώνουμε αδιακρίτως. Χρειάζονται σωστά καθορισμένα κριτήρια», υποστήριξε.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο εκλεγμένος κυβερνήτης του Ρίο, ο Ουίλσον Βίτζελ, που επίσης ανήκει στην ακροδεξιά, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αφού ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές για να πυροβολούν και να σκοτώνουν τους ένοπλους κακοποιούς, ακόμα κι αν δεν αποτελούν απειλή για τους αστυνομικούς.

Ο Βίτσελ, ένας πρώην ομοσπονδιακός δικαστής ηλικίας 50 ετών, βρίσκεται μεταξύ των κυβερνητών που επωφελήθηκαν από τη δυναμική του Μπολσονάρου και κατάφεραν να εκλεγούν στις γενικές εκλογές. Και οι δύο πολιτικοί πραγματοποίησαν εκστρατεία υιοθετώντας πολύ σκληρή γραμμή για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

«Εάν έχετε πέντε εγκληματίες που πυροβολούν εναντίον ενός αστυνομικού, θα πρέπει να σκοτωθούν όλοι» είπε ο Βίτσελ την Τρίτη το βράδυ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Globonews.

Όταν ρωτήθηκε εάν το σχέδιό του προβλέπει επίσης να πυροβολούνται πισώπλατα οι ύποπτοι, εκείνος απάντησε: «Θα οπλοφορεί; Εκείνος (ο εγκληματίας) αντιπροσωπεύει μια απειλή. Θα χρησιμοποιήσει αυτό το όπλο για να επιτεθεί σε οποιονδήποτε βρεθεί μπροστά του».

«Παράνομη» χαρακτηρίζουν την παραπάνω ανακοίνωση υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Το να δίνεται άδεια να δολοφονείται αυτομάτως οποιοσδήποτε ενδέχεται να οπλοφορεί αν και δεν αποτελεί άμεση απειλή εναντίον της ζωής άλλου αντίκειται στο διεθνές και το βραζιλιάνικο δίκαιο», τόνισε η Διεθνής Αμνηστία.

«Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας και θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων και των ίδιων των αστυνομικών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στη Βραζιλία ήδη η αστυνομία δεν διστάζει να πυροβολήσει εναντίον υπόπτων και δεν λογοδοτεί σε κανέναν, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία: πέρυσι σκότωσε 5.144 ανθρώπους στη διάρκεια επιχειρήσεων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε να σταματήσουν οι αστυνομικές επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ζήτησε χθες Τετάρτη την αναστολή των αστυνομικών επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια, όπου οι φοιτητές είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην εκλογή του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου στην προεδρία της χώρας.

Οι εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου εκτίμησαν ότι αυτές οι επεμβάσεις των δυνάμεων ασφαλείας στους χώρους πανεπιστημίων επηρεάζουν την ελευθερία λόγου και σκέψης.

Η απόφαση δημιουργεί προηγούμενο σε μια περίοδο έντασης, λίγο πριν την ορκωμοσία την 1η Ιανουαρίου του Μπολσονάρου στην προεδρία της Βραζιλίας, ενός πρώην στρατιωτικού, νοσταλγού της δικτατορία (1964-1985), ο οποίος δεν κρύβει το μίσος του για την αριστερά και έχει εκφραστεί προσβλητικά εναντίον των μειονοτήτων.

«Δεν υπάρχει δημοκρατικό δίκαιο χωρίς σεβασμό στις ελευθερίες (…) Η μόνη νόμιμη δύναμη που μπορεί να εισέρχεται στα πανεπιστήμια είναι αυτή των ελεύθερων και πλουραλιστικών ιδεών. Οποιοιδήποτε άλλη ισοδυναμεί με τυραννία», απεφάνθη η δικαστής Κάρμεν Λουτσία Αντούνες, εισηγήτρια της απόφασης, την οποία στήριξαν ομόφωνα οι οκτώ υπόλοιποι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Μία ημέρα πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία αστυνομικοί είχαν εισβάλει σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή συνεδρίων για τη δημοκρατία και να κατεβάσουν «αντιφασιστικές» αφίσες.

Οι αστυνομικοί αυτοί έδρασαν έπειτα από απόφαση των εκλογοδικείων, τα οποία εκτίμησαν ότι οι δραστηριότητες αυτές ισοδυναμούσαν με παράνομη προπαγάνδα κατά του Μπολσονάρου. Οι φοιτητές και οι καθηγητές κατήγγειλαν τις επεμβάσεις ως λογοκρισία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το