Τον Ιούνιο, το Κογκρέσο ενέκρινε αρκετά ψηφίσματα για να εμποδίσει την κυβέρνηση Τραμπ να συνεχίσει τις πωλήσεις όπλων στην Σαουδική Αραβία, με σκοπό τον τερματισμό της αμερικανικής υποστήριξης στον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για τον πόλεμο στην Υεμένη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με επιστολές του προς το Κογκρέσο, δήλωσε ότι απέρριψε τα ψηφίσματα που απαιτούν την απαγόρευση των πωλήσεων όπλων στην Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε πολλές άλλες χώρες.

«Επιστρέφω χωρίς την έγκρισή μου ένα κοινό ψήφισμα που θα απαγόρευε την έκδοση αδειών εξαγωγής για την προτεινόμενη μεταφορά αμυντικών ειδών, αμυντικών υπηρεσιών και τεχνικών δεδομένων για την υποστήριξη της κατασκευής του συστήματος Aurora Fuzing για το πρόγραμμα των βλημάτων ακριβείας με καθοδήγηση λέιζερ Paveway IV όσον αφορά το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Αυτό το ψήφισμα θα αποδυνάμωνε την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Αμερικής και θα έβλαπτε τις σημαντικές σχέσεις που διατηρούμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», δήλωσε ο Τραμπ σε επιστολή προς τη Γερουσία των ΗΠΑ την Τετάρτη.

Το βέτο του Τραμπ έρχεται την ώρα που, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, ο πόλεμος στην Υεμένη έχει ήδη απαιτήσει 230.000 ζωές και έχει αφήσει σχεδόν 14 εκατομμύρια ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο πείνας. “Τουλάχιστον 85.000 παιδιά μπορεί να έχουν πεθάνει από την πείνα και από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν”.

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το