Η τρομακτική ισχύς μιας ατομικής βόμβας φαίνεται στα πλάνα από πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν πριν από 60 χρόνια στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Στο ψηφιακά αποκατεστημένα βίντεο φαίνεται η δύναμη μιας βόμβας Grable ισχύος 15 κιλοτόνων και πώς αυτή στάθηκε ικανή να διαλύσει αυτοκίνητα.

Οι συγκεκριμένες πυρηνικές δοκιμές διεξήχθησαν στη Νεβάδα από τις 17 Μαρτίου έως τις 4 Ιουνίου 1953. Στο βίντεο που  δημοσιεύουμε καταγράφεται η στιγμή που η έκρηξη θερμότητας από τις βόμβες έλιωσε το χρώμα σε τρία ξεχωριστά αυτοκίνητα, δύο κλασικά sedans και ένα λεωφορείο.

Τρία κλιπ δείχνουν τη στιγμή που η έκρηξη θερμότητας από τις βόμβες έλιωσε το χρώμα σε τρία ξεχωριστά αυτοκίνητα, δύο κλασικά sedans και ένα λεωφορείο. Στιγμές αργότερα τα οχήματα αναποδογυρίζουν από το οστικό κύμα της βόμβας.

 

Σημειώνεται ότι από το 1951 έως το 1992 στο χώρο δοκιμών της Νεβάδας πραγματοποιήθηκαν 928 πυρηνικές δοκιμές.  Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που χρησιμοποίησε πυρηνικά όπλα εναντίον αντίπαλης χώρας. Σημειώνεται πως οι ατομικές βόμβες που έπεσαν σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σκότωσαν 135.000 ανθρώπους.

Το κέντρο Εθνικής Ασφάλειας της Νεβάδα παλαιότερα γνωστό και ως κέντρο δοκιμών της Νεβάδα, βρίσκεται περί τα 105 χλμ. βορειοδυτικά του Λας Βέγκας. Το πεδίο αυτό δοκιμών δημιουργήθηκε το 1951 για τη δοκιμή πυρηνικών όπλων και ήταν έκτασης 3.500 τ. χλμ.

Η πρώτη δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1951 με τη ρίψη μιας βόμβας 1 ΚΤ και η τελευταία δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου του 1962. Μια από τις τελευταίες δοκιμές μπορείτε στο βίντεο. Πραγματοποιήθηκε το 1959 και δείτε πως οι στρατιώτες μεταχειρίζονταν ως πειραματόζωα χωρίς να τους έχουν εξηγηθεί οι κίνδυνοι βέβαια από τις συγκεκριμένες δοκιμές.

Νεβάδα 1959: Πυρηνικές δοκιμές και στρατιώτες πειραματόζωα - Βίντεο

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το