Μία μυστική ηχογράφηση, η οποία επιβεβαιώνει την εμπλοκή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα που επιχειρήθηκε από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας το προηγούμενο διάστημα, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Washington Post.

Στην ηχητικό που διέρρευσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo ακούγεται να εκφράζει την ανησυχία του για το ότι η αντιπολίτευση της χώρας είναι διαιρεμένη, γεγονός που έχει προκαλέσει προβλήματα στην αμερικανική κυβέρνηση και στις προσπάθειές της να ανατρέψει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Τη στιγμή που θα φύγει ο Μαδούρο, όλοι θα σηκώσουν τα χέρια τους και θα πουν “Πάρτε με, είμαι ο επόμενος πρόεδρος της Βενεζουέλας”. Θα είναι σαράντα άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι ο νόμιμος κληρονόμος του Μαδούρο».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ομολόγησε ακόμη ότι οι προσπάθειες να παρουσιαστεί ότι ένα ενωμένο μέτωπο δρα εναντίον του Μαδούρο έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές ως «δημόσια» εμφάνιση τους τελευταίους μήνες.

«Από τη μέρα που ήμουν διευθυντής της CIA, επρόκειτο για κάτι που ήταν στο επίκεντρο αυτού που επιχείρησε να κάνει ο Πρόεδρος Τραμπ: προσπαθούσαμε να στηρίξουμε διάφορα θρησκευτικά … θεσμικά όργανα για να κάνουμε την αντιπολίτευση να ενωθεί», είπε.

«Πρέπει να ξέρετε, ο Μαδούρο περιβάλλεται κυρίως από Κουβανέζους. Δεν εμπιστεύεται τους Βενεζουελάνους. Δεν τον κατηγορώ. Δεν πρέπει. Όλοι δολοπλοκούν εναντίον του. Δυστυχώς, όλοι ενεργούν για τον εαυτό τους.»

Τον περασμένο μήνα, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Juan Guaido απέτυχε να πάρει με το μέρος τους τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας, με αποτέλεσμα να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επέμβουν στρατιωτικά για λογαριασμό του.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence προσέφερε κίνητρα στους στρατιωτικούς της Βενεζουέλας σε μια προσπάθεια να τους πείσει να στραφούν εναντίον του νόμιμου προέδρου Νικολάς Μαδούρο, αλλά οι προσπάθειές του έπεσαν στο κενό.

————————Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το