Αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς ξεκίνησε χθες απόγευμα της Δευτέρας ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, με αφορμή τη ρουκέτα που -το πρωί της ίδιας ημέρας-  χτύπησε σπίτι στο κεντρικό Ισραήλ, τραυματίζοντας επτά άτομα.

Πρόκειται για μία επικίνδυνη εξέλιξη για τη σταθερότητα της περιοχής, καθώς υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης κι ενώ πλησιάζει η διεξαγωγή εκλογών στο Ισραήλ που αφήνει το δικό της αποτύπωμα στις εξελίξεις.

Από την πλευρά της η Χαμάς εξαπέλυσε δεκάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η τοπική τηλεόραση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος μεσολάβησε για κατάπαυση του πυρός, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό από το Ισραήλ εάν συναινεί σε μία εκεχειρία.

Χτυπήθηκε το γραφείο του Χανίγε

Μεταξύ άλλων στόχων, οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν το γραφείο του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε στη Γάζα, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Γάζας, καθώς και ο ισραηλινός στρατός.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Χανίγε βρισκόταν στο γραφείο του εκείνη την ώρα. Από τις επιδρομές, επτά άνθρωποι φέρεται να τραυματίστηκαν και να μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Επίσης, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 30 ρουκέτες πυροδοτήθηκαν από τη Γάζα κατά του Ισραήλ, το βράδυ της Δευτέρας.

Νωρίτερα, ο Χανίγε, είχε δηλώσει πως ο παλαιστινιακός στρατός «δεν θα παραδοθεί» κι ότι οι μαχητές του «θα αποτρέψουν τον εχθρό εάν περάσει τις “κόκκινες” γραμμές».

 
Σε κάθε περίπτωση, η περιοχή της Γάζας βρίσκεται σε συναγερμό, με κτίρια και εγκαταστάσεις να έχουν εκκενωθεί, και νοσοκομεία να είναι σε επιφυλακή. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μεταβεί σε καταφύγια, υπό τον φόβο των αεροπορικών επιδρομών.

Επίσης, το Ισραήλ αποφάσισε να προωθήσει περαιτέρω στρατό (δύο ταξιαρχίες) στο νότιο τμήμα της χώρας, καθώς και να ετοιμάσει προσκλήσεις για ένταξη στον ισραηλινό στρατό προς χιλιάδες εφέδρους. Παράλληλα, έκλεισε τα συνοριακά περάσματα Erez και Kerem Shalom στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς φέρεται να δήλωσε στη Haaretz πως το γεγονός ότι καμία παλαιστινιακή ομάδα δεν ανέλαβε την ευθύνη του χτυπήματος με τη ρουκέτα, υποδηλώνει ότι είναι «αποτέλεσμα σφάλματος» ή «παρορμητικής απόφασης» ενός ατόμου από τις ομάδες στη Γάζα.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το