Εκατομμύρια πολίτες στη Βραζιλία εξέφρασαν την οργή τους για το χειρισμό της πανδημίας του κορονοϊού από τον Μπολσονάρου, χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια στα μπαλκόνια τους.  

Εκατομμύρια διαδηλωτές στις πόλεις Σάο Πάολο και Ρίο ντε Τζανέιρο εμφανίστηκαν στα παράθυρα την Τετάρτη το βράδυ καλώντας τον Μπολσονάρου να παραιτηθεί. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης μέχρι σήμερα.        

Μέχρι τώρα, υπάρχουν πάνω από 500 κρούσματα στη Βραζιλία -συμπεριλαμβανομένων δύο υπουργών της κυβέρνησης- και τέσσερις άνθρωποι έχουν πεθάνει.  

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος προηγουμένως χαρακτήριζε τα μέτρα που ελήφθησαν κατά του νέου κορωναϊού «υστερία», έχει επικριθεί για την αντίδρασή του στο θανατηφόρο ξέσπασμα. Ο πρόεδρος έχει εξεταστεί για τον ιό δύο φορές, αλλά είπε πως και στις δύο περιπτώσεις  τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Ωστόσο, 14 άτομα που ταξίδεψαν μαζί του στη Φλόριντα για να συναντήσουν τον Πρόεδρο Τραμπ αποδείχθηκε πως ήταν θετικά.      

Οι έντονες διαμαρτυρίες της Τετάρτης άρχισαν μετά το τέλος τηλεοπτικού διαγγέλματός του και στη συνέχεια επανήλθαν οργανωμένα και με μεγαλύτερη ένταση το βράδυ. Οι άνθρωποι είχαν βγει σε μπαλκόνια και χτυπούσαν άδεια σκεύη ενώ κάποιοι αναβόσβηναν τα φώτα τους και φώναζαν «Κάτω ο Μπολσονάρου».  

Ο πρόεδρος επέλεξε το διάγγελμα για να αναγγείλει μέτρα έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορoνοϊού και ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας για την υποστήριξη της οικονομίας και των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος. Εμφανίστηκε μαζί με τους κορυφαίους υπουργούς, φορώντας μάσκα και αναγνώρισε τη «βαρύτητα» της πανδημίας, αλλά πρόσθεσε: «Θέλω να ηρεμήσω τον λαό της Βραζιλίας … δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την υστερία».     

 

Επίσης ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο της Βραζιλίας να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση «καταστροφής» ως το τέλος του έτους, προκειμένου να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες «για την προστασία της υγείας και της εργασίας των Βραζιλιάνων».  

Μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν είναι σημαντικοί περιορισμοί στη λειτουργία των εστιατορίων και των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα οποία ο Μπολσονάρου έκρινε πολύ δραστικά.  

O 64χρονος ακροδεξιός πρόεδρος –που ανακοίνωσε χθες ότι και το δεύτερο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε για να δει αν έχει προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2 ήταν αρνητικό— είχε προκαλέσει σάλο ήδη από την Κυριακή όταν χαιρέτισε με χειραψία τους υποστηρικτές του που συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ του στη Μπραζίλια. Τους έσφιξε τα χέρια και πόζαρε μαζί τους για selfies κρατώντας μάλιστα τα κινητά τους τηλέφωνα, παρά τις συστάσεις του ίδιου του του υπουργείου Υγείας να αποφεύγονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις. «Προς το παρόν ο πρόεδρος δεν μοιάζει να παίρνει στα σοβαρά την επιδημία», σχολίασε η εφημερίδα Estado de S. Paulo.      

Μέτρα σε Ρίο ντε Ζανέιρο και Σάο Πάολο  

Αντίθετα οι αρχές της πολιτείας του Ρίο ντε Ζανέιρο και του Σάο Πάολο πήραν πιο σοβαρά την εξάπλωση της covid-19, αποφασίζοντας ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή να κλείσουν τα σχολεία και τους χώρους λατρείας.

  Χθες με έκτακτο διάταγμα επέβαλαν νέους περιορισμούς και παράλληλα πρόσφεραν μεγαλύτερη ευελιξία στους δημόσιους φορείς για να αντιμετωπίσουν την επιδημία.  

Στο Σάο Πάολο ο δήμαρχος Μπρούνο Κόβας αποφάσισε ότι οι τοπικές αρχές μπορούν να επιτάξουν προϊόντα και υπηρεσίες από τις επιχειρήσεις για την αποφυγή της εξάπλωσης της covid-19.      

Στις δημόσιες συγκοινωνίες είναι πλέον διαθέσιμο αντισηπτικό τζελ στους επιβάτες. «Πρέπει να λειτουργούν στο 50% των ικανοτήτων τους και να συμπληρώνονται μόνο οι θέσεις των καθήμενων», διευκρίνισε ο κυβερνήτης του Ρίο, ο Ουίλσον Βίτζελ στο TV Globo.  

Επιπλέον τα εστιατόρια επιτρέπεται να δέχονται πελάτες έως το 30% της χωρητικότητάς τους και να προτιμούν τις παραδόσεις κατ’ οίκο.

πηγή: lifo.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το