Δεκάδες χιλιάδες νέοι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους των Βρυξελλών, ενώνοντας τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η διαδήλωση ξεκίνησε από το Gare du Nord, με κατεύθυνση το κέντρο των Βρυξελλών.

Οι διαδηλωτές τραγουδούσαν το διάσημο σύνθημά τους: «Θερμότεροι, θερμότεροι πιο θερμοί από το κλίμα»!». Στη διαδήλωση μετείχαν 12.500 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας.

Ανάλογη διαδήλωση έγινε και στη Λιέγη, με τη συμμετοχή περίπου 15.000 μαθητών και φοιτητών, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Η συμμετοχή στη διαδήλωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς οι διοργανωτές του κινήματος Student Climate Walk της Λιέγης ήλπιζαν ότι θα συγκεντρώσουν κάπου 5.000 άτομα.

Η πρώτη διοργανώθηκε από την οργάνωση Youth for Climate την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου. Περίπου 3.000 φοιτητές από τα φλαμανδικά πανεπιστήμια διαδήλωσαν, ζητώντας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λάβει ισχυρά μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 1.5?C. Την επόμενη εβδομάδα, ενώθηκαν με γαλλόφωνους φοιτητές, ανεβάζοντας τους διαδηλωτές σε 12.500.

Οι οργανωτές κάλεσαν τους φοιτητές των πανεπιστημίων να συμμετάσχουν σε αυτό το νεανικό κίνημα για το περιβάλλον και έτσι την περασμένη Πέμπτη, ο αριθμός των διαδηλωτών έφτασε τους σε 35.000.

«Αυτή η πορεία θα γίνεται κάθε Πέμπτη μέχρι τις εκλογές» λένε οι φοιτητές και προσθέτουν: «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους πολιτικούς. Φοβόμαστε. Εμείς οι νέοι ξυπνάμε κάθε πρωί και αναρωτιόμαστε εάν θα έχουμε ένα μέλλον όπως αυτό που είχαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Προφανώς, μας λένε όχι. Φοβόμαστε και διαδηλώνουμε αυτή την ανησυχία στους δρόμους». 

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το