Η πλειοψηφία του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε Συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.

Ειδικότερα, η επταμελής σύνθεσης του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Μιχαλακόπουλο (ο τελευταίος μειοψήφησε) έκρινε κατά πλειοψηφία με την υπ΄ αριθμ. 18/2019 απόφασή της ότι δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας η υπ’ αριθμ. 75812/6.7.2017 απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμου Παπαδημητρίου με την οποία καθορίστηκαν οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Επίσης, κρίθηκε ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση επιδιώκει θεμιτό και πρόδηλο σκοπό γενικού συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται στο τομέα του τουρισμού, η τόνωση και η ενίσχυση του οποίου (τουρισμού) είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί βασικό τομέα της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται και ο ανταγωνισμός, ενώ η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές αφορά μέρος της χώρας και συγκριμένες περιόδους του έτους, αναφέρει το ΣτΕ, έτσι ώστε να μην τίθεται ζήτημα μετατροπής της εξαίρεσης σε κανόνα.

Παράλληλα, απορρίφθηκαν στο σύνολό τους οι αιτήσεις ακύρωσης ως αβάσιμες και έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις υπέρ της ισχύος της εν λόγω υπουργικής απόφασης, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κ.λπ.

Η μειοψηφία

Επίσης, η μειοψηφία επισημαίνει ότι η απόφαση της Ολομέλειας τους ΣτΕ του 2017 (100/2017), που έκρινε αντισυνταγματική και μη νόμιμη την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, έχει την δέουσα τεκμηρίωση.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και 28 ακόμα φορείς.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ το 2017 με τον τότε πρόεδρο της Σωτήρη Ρίζο, είχε κρίνει, μεταξύ των άλλων, ότι «το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας».

Το ΣτΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ “ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

«Και αυτή η απόφαση δείχνει ξεκάθαρα ότι η “μεταμνημονιακή κανονικότητα” βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματα και την ίδια τελικά τη ζωή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων!», τονίζει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με αφορμή την απόφαση  του ΣτΕ.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος επισημαίνει:

«Η επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής των εργαζομένων δεν έχει τελειωμό. Μόλις χθες (Τρίτη 8/1/2019), το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε, κατά οριακή πλειοψηφία, συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανατρέποντας έτσι την προ διετίας απόφαση της Ολομέλειας του ίδιου δικαστηρίου, που είχε κρίνει αντισυνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων.

Η απόφαση αυτή δίνει επιπλέον “όπλα” στους επιχειρηματικούς ομίλους του λιανεμπορίου να κλιμακώσουν την επίθεση στους εμποροϋπαλλήλους, ενώ από την εφαρμογή του μέτρου θα σφίξει περισσότερο η θηλιά και στο λαιμό των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Και αυτή η απόφαση εντάσσεται στην προσπάθεια διεύρυνσης – περαιτέρω ελαστικοποίησης των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, ώστε να γίνονται όλο και πιο “φτηνοί” οι εργαζόμενοι. “Δικαιώνει” παράλληλα τους πόθους πολλών ετών των μονοπωλιακών ομίλων του χώρου, καθώς και τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, που είχαν ξεκινήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και που τη βρώμικη δουλειά ολοκληρώνει σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Θυμίζουμε επίσης πως και η πρόσφατη απόφαση της Περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νήσων ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ για επέκταση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι στις 12 τα μεσάνυχτα εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο και στην εξυπηρέτηση των ίδιων συμφερόντων.

Η παραπάνω εξέλιξη δεν αποτελεί όμως ελληνικό φαινόμενο. Είναι κατεύθυνση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχει περάσει καιρός που η φασιστική κυβέρνηση της Αυστρίας κατάργησε το οκτάωρο και καθιέρωσε τη δωδεκάωρη εργασία. Στην Ουγγαρία η επίσης φασιστική κυβέρνηση της χώρας με το “νόμο των σκλάβων” αυξάνει τις ώρες υπερωρίας από 250 σε 400 το χρόνο δίνοντας μάλιστα το δικαίωμα στους εργοδότες να τις εξοφλούν ακόμα και τρία χρόνια μετά!!!

Να σημειωθεί πως η παραπάνω απόφαση του ΣτΕ ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ.λπ. Λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη την ανάγκη των ντόπιων (αλλά και ξένων) μεγαλοεργοδοτών για αύξηση των κερδών τους “στύβοντας” ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους.

Φαίνεται ξεκάθαρα για άλλη μία φορά και από αυτήν την απόφαση ότι η δικαιοσύνη όχι μόνο ανεξάρτητη δεν είναι, αλλά είναι βαθιά ταξική, ότι είναι στην υπηρεσία των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι η ίδια που δεν έχει βγάλει ακόμα απόφαση για τη φασιστική – εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής παρότι πια τα στοιχεία περισσεύουν και τα ίδια τα μέλη της ομολογούν ότι είναι εγκληματίες. Είναι η ίδια που βγάζει σχεδόν όλες τις απεργίες των εργαζομένων, που παλεύουν για την ίδια τους τη ζωή, παράνομες ενώ καταδικάζει αγωνιστές που πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης του λαού μας. Είναι η ίδια που δεν “βγάζει τσιμουδιά” για τα εκατοντάδες εργοδοτικά εγκλήματα (εργατικά ατυχήματα τα λένε στη γλώσσα τους για να αποποιηθούν τα αφεντικά τις ευθύνες τους). Είναι η ίδια που “βγάζει στο σφυρί” στο “άψε-σβήσε” τα σπίτια των φτωχών οικογενειών και “τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί” όσους βιοπαλαιστές αντιστέκονται στην προοπτική να μείνει στο δρόμο η οικογένειά τους. Είναι η ίδια που δεν βλέπει τι γίνεται μέσα στους εργασιακούς χώρους και το ξεσάλωμα των μεγαλοεργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων. Όλα για τα κέρδη των μεγάλων αφεντικών!

Και αυτή η απόφαση δείχνει ξεκάθαρα ότι η “μεταμνημονιακή κανονικότητα” βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματα και την ίδια τελικά τη ζωή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων!

Αν νομίζουν όμως ότι με τέτοια τερτίπια, με την καταστολή και την τρομοκρατία θα εμποδίσουν την οργάνωση και την αντεπίθεση των εργαζομένων είναι βαθιά νυχτωμένοι! Καλούμε τους συναδέλφους να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στο κράτος, στη δικαιοσύνη και στους άλλους θεσμούς που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων αφεντικών. Ο μόνος δρόμος και η μοναδική μας ελπίδα βρίσκεται στην πάλη μας με ταξικό προσανατολισμό, στη συσπείρωση στο Σωματείο μας, σε συμμαχία με αυτοαπασχολούμενους – ΕΒΕ και φτωχούς αγρότες, για ανάκτηση απωλειών και για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, όχι τα κέρδη των λίγων, περνάμε στην αντεπίθεση».

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το