Ο 17χρονος Παλαιστίνιος, το όνομα του οποίου ήταν Μπιλάλ Μουστάφα Χαφάτζα, σκοτώθηκε από σφαίρες ανατολικά της Ράφας, στο νότιο τμήμα του αποκλεισμένου θύλακα, στα επεισόδια ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και ισραηλινούς στρατιώτες, διευκρίνισε το υπουργείο.
Άλλοι τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των Ισραηλινών, σημείωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλές χιλιάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής κοντά στο Τείχος.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές εναντίον δύο θέσεων παρατήρησης της Χαμάς στο βόρειο και στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σε αντίποινα για τη ρίψη «μιας χειροβομβίδας εναντίον στρατιωτών (…) και για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε εγκαταστάσεις ασφαλείας».

Την Τετάρτη, οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν ως την ερχόμενη Πέμπτη το σημείο διέλευσης του Ερέζ — το μοναδικό για τους Παλαιστίνιους της Γάζας — μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν μία ημέρα νωρίτερα κοντά σε αυτό.

Οι περιοχές κατά μήκος του Τείχους στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, αποτελούν θέατρο από την 30ή Μαρτίου και μετά επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων εναντίον του αποκλεισμού που επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση στον θύλακα καθώς και για να διατρανωθεί το δικαίωμα των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία ξεριζώθηκαν όταν εγκαθιδρύθηκε το Κράτος του Ισραήλ και ξέσπασε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος, το 1948.

Ο θάνατος του 17χρονου την Παρασκευή αύξησε στους 174 τον αριθμό των Παλαιστίνιων της Γάζας που έχουν σκοτωθεί από την 30ή Μαρτίου. Ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε την 20ή Ιουλίου. Επρόκειτο για την πρώτη απώλεια την οποία υπέστη ο ισραηλινός στρατός σε αυτόν τον τομέα από το 2014.

Η Λωρίδα της Γάζας, ο παλαιστινιακός θύλακας που περικλείεται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο, υφίσταται εδώ και πάνω από δέκα χρόνια αυστηρό αποκλεισμό από το Ισραήλ.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το