Το μπλοκάρισμα από την CGT την προηγούμενη Τρίτη, επτά από τις έντεκα αποθήκες εξοπλισμού της ηλεκτρικής εταιρίας Enedis και της εταιρίας που διαχειρίζεται τα δίκτυα φυσικού αερίου (GRDF) στο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό της Γαλλίας, στο φράγμα Grand Maison (Μεγάλο Σπίτι), αλλά και οι μεγάλες διαδηλώσεις της Παρασκευής 24 Γενάρη (την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ παρουσίαζε το νέο σχέδιο ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων και εισαγωγής ατομικών λογαριασμών σε σκληρά ανταποδοτική βάση), δείχνουν ότι η εργατική τάξη της Γαλλίας συνεχίζει να αντιστέκεται, παρά τη μερική υποχώρηση του Μακρόν που πήρε πίσω την αύξηση του ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη (με 40 χρόνια ασφάλισης)  από τα 62 στα 64. 

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και μικροαστικά εργαζόμενα στρώματα, όπως οι δικηγόροι. Στο υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού Σεν Σεντ Ντενίς, οι δικηγόροι απέχουν από τις 6 Γενάρη και οι δίκες έχουν σταματήσει, όπως μας ενημερώνει το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο France 24 σε δημοσίευμά του με τον εύγλωττο τίτλο: «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση στη Γαλλία: Απεργοί δικηγόροι αντιμέτωποι με το να επιλέξουν “αγώνας τώρα ή θάνατος αργότερα”».

Ετσι, ο Μακρόν δε βρίσκεται αντιμέτωπος μόνο με τους απεργούς στις μεταφορές. Παρά την απόφαση του μεγαλύτερου σωματείου εργαζομένων στο μετρό του Παρισιού (Unsa) για αναστολή της απεργίας από το προηγούμενο Σάββατο (18/1), μέχρι στιγμής η κατάσταση στα μέσα μεταφοράς δεν έχει ομαλοποιηθεί και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το οριστικό σταμάτημα των απεργιών. 

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 17 Φλεβάρη. Μέχρι τότε θα φανεί πόσα καύσιμα διαθέτει το κίνημα, αλλά ο Μακρόν σίγουρα είναι στριμωγμένος και όσο συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, τα μπλοκαρίσματα και οι απεργίες τόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για την κυβέρνηση.

Πηγή: eksegersi.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το