H Γαλλία μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Οι δρόμοι των γαλλικών πόλεων γέμισαν με διαδηλωτές, δακρυγόνα και αστυνομικούς καθώς συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό, μετά τη μαζική συμμετοχή της Πέμπτης που προκάλεσε γενικευμένη «παράλυση» στη χώρα. Πρόκειται μάλιστα για μία από τις μεγαλύτερες απεργίες του δημόσιου τομέα εδώ και δεκαετίες.

Μεγάλο μέρος της χώρας «ακινητοποιήθηκε» καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών προχώρησαν σε απεργία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, πάνω από 1 εκ. άτομα συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Τα δρομολόγια τρένων, μετρό και λεωφορείων ακυρώθηκαν, πολλά σχολεία έκλεισαν και χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο σπίτι τους σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς δεν μπορούσαν να μετακινηθούν προς τον χώρο εργασίας τους. Παράλληλα, ακυρώθηκε και το 30% των πτήσεων της Air France καθώς οι εργαζόμενοι αντιδρούν σε σχέδια νέων απολύσεων και αναδιάρθρωσης στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Στο Παρίσι οι συνδικαλιστές είναι εξοργισμένοι με τον Εμμανουέλ Μακρόν, στη Ρεν οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα καταστημάτων, στη Νάντη η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ στη Λυών υπήρχαν συμπλοκές μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών. Στην πρωτεύουσα μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ διέταξε την ανάπτυξη περισσότερων από 6.000 αστυνομικών, σε μια προσπάθεια πρόληψης επεισοδίων από τα χιλιάδες μέλη των αναρχικών και των «Κίτρινων Γιλέκων», ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 70 συλλήψεις.

Αλλά πίσω από το θυμό βρίσκεται το πρόσωπο του ίδιου του Γάλλου Προέδρου που εξελέγη πριν από δυόμισι χρόνια, υποσχόμενος την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Όμως μέχρι σήμερα έχει αποτύχει. Οι κινητοποιήσεις γίνονται ως απάντηση στην πρόθεση του Μακρόν να συγχωνευτούν τα 42 συνταξιοδοτικά συστήματα που υπάρχουν, ώστε να δημιουργηθεί ένα καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό ενδεχομένως να μην αποτελούσε πρόβλημα. Όμως στο σχέδιο, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, προβλέπεται πως θα υπάρχουν «πόντοι» ως ανταμοιβή για κάθε εργάσιμη μέρα βάσει των οποίων θα καθορίζεται η μελλοντική τους σύνταξη. Το σχέδιο του Μακρόν φοβίζει τους πολίτες καθώς οι μεταβολές του συνταξιοδοτικού καθεστώτος θα ανάγκασαν εκατομμύρια ανθρώπους να εργάζονται περισσότερο ή να λαμβάνουν χαμηλότερες πληρωμές.

Την Πέμπτη, ο Μακρόν κατάφερε να ενώσει την λαϊκή οργή για άλλη μια φορά, ακριβώς όπως έκανε πριν από ένα χρόνο, με τα Κίτρινα Γιλέκα. Τα Κίτρινα Γιλέκα διαδήλωναν μόνο τα Σάββατα επειδή, οριακά απασχολούμενοι, δεν μπορούσαν να διακινδυνεύσουν τη δουλειά τους. Την Πέμπτη ήταν οι εργαζόμενοι – δάσκαλοι, νοσοκομειακοί και δημόσιοι υπάλληλοι – που βγήκαν στους δρόμους εκφράζοντας πολλές από τις ίδιες ανησυχίες.

«Πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου για το γαλλικό κοινωνικό σύστημα. Μας πηγαίνε πίσω σε μια εποχή πριν από το 1945, όπου κινδυνεύουμε να χάσουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία περιμένουν για να επωφεληθούν», αναφέρουν διαδηλωτές και προσθέτουν: «Οι διαμαρτυρίες των κίτρινων γιλέκων έκαναν τους ανθρώπους να σκέφτονται και να μιλάνε περισσότερο για την πολιτική και να μην αφήνουν τα πράγματα να περάσουν».

Η αντιπαράθεση είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για τον Πρόεδρο, του οποίου η προγραμματισμένη αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν μια βασική προεκλογική υπόσχεση. Το γραφείο του Μακρόν δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τα γεγονότα «με ηρεμία και αποφασιστικότητα».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ενοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για να κρατηθεί το σύστημα οικονομικά βιώσιμο καθώς ο πληθυσμός γερνάει. Αλλά τα συνδικάτα λένε ότι η καθιέρωση ενός καθολικού συστήματος για όλους σημαίνει ότι εκατομμύρια εργαζομένων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να εργάζονται πέρα ​​από τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης των 62 ετών ή να αντιμετωπίζουν σοβαρή μείωση των συντάξεων τους.

Από την εκλογή του το 2017, ο Μακρόν έχει προσανατολιστεί προς ένα μοντέλο (“flexi-security”), όπου η αγορά εργασίας ελαστικοποιείται και εστιάζει στην αλλαγή από έναν κώδικα εργασίας σε μια κοινωνία ατόμων που μετακινούνται ευέλικτα μεταξύ θέσεων και συνθηκών εργασίας.

Ενώ πολλοί συμφωνούν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να αλλάξει, δεν είναι σίγουροι ότι μπορούν να τον εμπιστευτούν να το υλοποιήσει και δεν συμφωνούν με αυτό το σχέδιο. Είναι ενδεικτική μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Ifop διαπίστωσε ότι το 76% των πολιτών συμφωνεί με την ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, αλλά το 64% δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση να το κάνει.

Τα συνδικάτα δημόσιων μεταφορών δήλωσαν ότι θα επεκτείνουν την απεργία τους τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, αφότου το 90% των TGV και των περιφερειακών τρένων ακυρώθηκαν και σχεδόν όλες οι γραμμές στο μετρό του Παρισιού επηρεάστηκαν.

Η Sandrine Berger, λέκτορας σε πανεπιστήμιο του Παρισιού και εκπρόσωπος της CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) δήλωσε: «Πρόκειται για την προστασία των δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες στρέφονται προς ένα αμερικανικό μοντέλο ιδιωτικοποίησης». Επέκρινε την κυβέρνηση για την πρόταση ότι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα ήταν προνομιούχοι. Με δύο διδακτορικά, μια 26ετή καριέρα και μια ανώτερη θέση εργασίας, η Berger δήλωσε ότι κέρδισε € 2.200 το μήνα πριν, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το συντονιστικό όργανο των γαλλικών συνδικάτων και τέσσερις οργανώσεις νεολαίας κάλεσαν για μια νέα ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων την προσεχή Τρίτη κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. «Όλοι στους δρόμους στις 10 Δεκεμβρίου για μια νέα ημέρα κινητοποιήσεων όλων των επαγγελμάτων», δήλωσε η Κατρίν Περέ, συνομοσπονδιακή γραμματέας του συνδικάτου CGT έπειτα από μια συνάντηση του συντονιστικού οργάνου των γαλλικών συνδικάτων, που θα συνέλθει εκ νέου την Τρίτη για να αποφασίσει για τη συνέχεια της κινητοποίησης.

«Είμαστε αποφασισμένοι, δεν είναι ένα κίνημα μερικών ημερών», είπε από τη μεριά της η Μπερναντέτ Γκρουαζόν, γενική γραμματέας της FSU, της μεγαλύτερης ομοσπονδίας εκπαιδευτικών, ένα επάγγελμα όπου καταγράφεται ιδιαίτερη κινητοποίηση. «Υπάρχουν AG (γενικές συνελεύσεις) παντού στη Γαλλία. Στις μεταφορές, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι μισθωτοί δεν χαρίζουν τίποτα. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης», κατέληξε η Κατρίν Περέ, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν «υπολόγισε το εύρος της κοινωνικής κινητοποίησης».

πηγή: tvxs

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το