Νέες κινητοποιήσεις σήμερα στη Γαλλία, ημέρα κατά την οποία η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το διχαστικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Τα συνδικάτα πάντως περιμένουν ότι οι σημερινές κινητοποιήσεις θα αναζωογονήσουν την αντίθεση στη μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν.

Η κυβέρνησή του προχωρά το σχέδιο ούτως ή άλλως και σήμερα παρουσιάζει το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ στη συνέχεια θα σταλεί στο κοινοβούλιο, όπου το κόμμα του Μακρόν έχει μεγάλη πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο ενοποιεί τα 42 συνταξιοδοτικά συστήματα της Γαλλίας σε ένα ενιαίο για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, χτυπά το δημόσιο χαρακτήρα της Ασφάλισης – σύνταξης, μειώνει περαιτέρω τις συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδίδεται σε άθλια συκοφάντηση των απεργών, ανησυχώντας για τη διάρκεια και την απήχηση των κινητοποιήσεων. Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε με αφορμή τη συμμετοχή στις απεργίες εργαζομένων από το δίκτυο ηλεκτροδότησης και παροχής αερίου, χαρακτηρίζοντας «σκάνδαλο» το ότι οι απεργοί, όπως είπε, «βύθισαν στο σκοτάδι» τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου έδωσαν απάντηση, μέσα και από ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ορυχεία και την Ενέργεια, καταγγέλλοντας ότι «το πραγματικό σκάνδαλο με τις διακοπές (ρεύματος και αερίου)» αποτυπώνεται στις «δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριών που καταδικάζονται στο σκοτάδι και το κρύο επειδή βρέθηκαν σε οικονομική κατάσταση που δεν τους επέτρεψε να πληρώσουν τους λογαριασμούς!». Μάλιστα, αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία του 2018, «πάνω από 572.000 νοικοκυριά στη Γαλλία αντιμετώπισαν διακοπές ή μείωση ισχύος», δηλαδή είτε κόπηκε εντελώς η παροχή ρεύματος είτε μειώθηκε η χρήση του, ως αποτέλεσμα της «ανεπαρκούς» εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους… «Αυτές τις διακοπές (ρεύματος) κυβέρνηση και εργοδοσία τις επικροτούν γιατί τις δικαιολογούν… οι νόμοι της αγοράς, που έχουν γίνει νόμοι της Γαλλίας», τονίζει η ανακοίνωση.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το