«Οι πρόσφυγες ευθύνονται για την εγκληματικότητα», γράφει μία προκήρυξη των ευρωεκλογών: στην Γερμανία, η άκρα δεξιά εκμεταλλεύεται κάθε περιστατικό που εμπλέκει αλλοδαπούς. Είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την διάδοση της ρητορικής της σε μία χώρα πολιτικά αναστατωμένη από τη έλευση άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) σχεδιάζει να επαναλάβει κατά τις ευρωεκλογές την συνταγή που της επέτρεψε να γίνει από το 2017 η πρώτη δύναμη της γερμανικής αντιπολίτευσης στην ομοσπονδιακή βουλή, σε μία χώρα όπου η άκρα δεξιά ήταν σχεδόν ανύπαρκτη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να υποδεχθεί μετανάστες», λέει στο AFP ο Γεργκ Μόιτεν, επικεφαλής της λίστας της AfD στις ευρωεκλογές και προσθέτει: «το ποσοστό των επιθέσεων με μαχαίρι, των βιασμών, των βιαιοτήτων κατά των γυναικών που διαπράττονται από άτομα που προέρχονται από μία μουσουλμανική κουλτούρα είναι μεγαλύτερο από ό,τι από “άτομα που είναι από εδώ”».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας, το 38,6% των βίαιων εγκλημάτων το 2018 έχουν διαπραχθεί από αλλοδαπούς. Αλλά ταυτόχρονα, η εγκληματικότητα έχει φθάσει το χαμηλότερο επίπεδο από την ενοποίηση της Γερμανίας.

«Κάθε γεγονός του αστυνομικού δελτίου όπου εμπλέκονται αλλοδαποί, κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες, τονίζεται και γενικεύεται», δηλώνει ο Μίρο Ντίτριχ, του ιδρύματος κατά του ρατσισμού Amadeu Antonio.

‘Fake news’

Αυτό ξεκίνησε αρχικά με τις σεξουαλικές επιθέσεις κατά δεκάδων γυναικών την νύκτα της Πρωτοχρονιάς το 2015 στην Κολωνία, που στο μεγαλύτερο μέρος τους αποδόθηκε σε νέους αιτούντες άσυλο και σόκαραν τη Γερμανία. Αυτό αποτέλεσε και την έναρξη της εκτίναξης των ποσοστών της άκρας δεξιάς.

Συνεχίσθηκε δύο χρόνια μετά με την δολοφονία με μαχαίρι μίας 15χρονης Γερμανίδας από τον αφγανό φίλο της στην κωμόπολη του Καντέλ, κοντά στα σύνορα με την Γαλλία. Επί μήνες, η τοπική οργάνωση της AfD πραγματοποίησε διαδηλώσεις για να καταγγείλει την μεταναστευτική πολιτική της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ.

Το ίδιο ίσχυσε στην περίπτωση του Κέμνιτς στην Σαξονία, στο τέλος του Αυγούστου 2018 έπειτα από την δολοφονία ενός Γερμανού με μαχαίρι. Για το έγκλημα δικάζεται ένας σύρος αιτών άσυλο. Η περιοχή αποτελεί προπύργιο της AfD, που κλιμάκωσε τη ρητορική της κατά των μεταναστών.

Εάν αυτές οι περιπτώσεις εγκληματικότητας υπερτονίζονται, άλλες κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου για να τροφοδοτήσουν ένα κλίμα άγχους και για να ενδύσουν όλους τους μουσουλμάνους αιτούντες άσυλο με τον μανδύα του δολοφόνου ή του βιαστή γυναικών.

Ενα blog της άκρας δεξιάς παρουσιάζει την ζωή των γυναικών στην Γερμανία «μετά την εισβολή» σαν να αποτελείται αποκλειστικά από σεξουαλικές επιθέσεις και δολοφονίες.

Σύμφωνα με μία είδηση που φιλοξενείται στο blog, μετανάστης κακοποίησε γυναίκα και στην συνέχεια πέταξε το πτώμα σε λάκκο. Η ιστορία αναπαρήχθη χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως ήταν πλαστή: ο ύποπτος που ταυτοποιήθηκε γρήγορα ήταν κοντινό πρόσωπο του θύματος.

Η αστυνομία της Σαξονίας κατηγόρησε το κόμμα της γερμανικής ακροδεξιάς ότι μεταδίδει «εμπρηστικά, αισχρά και απλοϊκά fake news».

Υποχώρηση στις δημοσκοπήσεις

«Είναι μία παλιά μέθοδος επικοινωνίας: το μήνυμα έχει λίγη σημασία, στο τέλος κάτι θα μείνει στο μυαλό των ανθρώπων», λέει ο Μίρο Ντίτριχ.

«Πρώην μέλος της AfD εξήγησε με ποιον τρόπο το κόμμα χειραγωγούσε την ενημέρωση. Εάν αποδειχθεί ότι είναι πλαστή…είναι έτοιμοι να περικόψουν γεγονότα, να βγάλουν γεγονότα από το πλαίσιό τους ή απλώς να πουν, ανοικτά, ψέματα», λέει.

Στο Κέμνιτς και στο Κότμπους, ένα φωτομοντάζ υποτίθεται ότι δείχνει 16 γυναίκες που δέθχηκαν επιθέσεις στην Ευρώπη από «μετανάστες» ή από «μουσουλμάνους». Υπάρχει στα πανό κάθε συγκέντρωσης της AfD. Ακόμη και αν έχει αποκαλυφθεί ότι είναι πλαστό.

«Κατά την γνώμη μου, οι εικόνες αυτές ανήκουν σε γυναίκες που υπήρξαν θύματα επιθέσεων», επιμένει ο Κρίστοφ Μπερντ, εκπρόσωπος της πατριωτικής ένωσης Zukunft Heimat που οργανώνει κάθε μήνα διαδηλώσεις στο Κότμπους και καλεί την κυβέρνηση «να κλείσει τα σύνορα».

Και, κατά την γνώμη του επίσης, ο φόβος μεγάλου μέρους του πληθυσμού ότι έχει δεχθεί εισβολή μουσουλμάνων μεταναστών είναι απολύτως πραγματικός.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον λόγο για τον οποίο έγιναν αυτές οι διαδηλώσεις», προσθέτει ο Κρίστοφ Μπερντ, που έγινε πρόσφατα μέλος της AfD και είναι οπαδός της θεωρίας της «μεγάλης αντικατάστασης», που λέει ότι οι μη ευρωπαίοι μετανάστες αντικαθιστούν προοδευτικά τους γηγενείς ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Οι επαναλαμβανόμενες εκστρατείες με θέμα την εγκληματικότητα των μεταναστών είναι επικερδείς για το κόμμα του; Για μεγάλο διάστημα είχαν ντοπάρει την δημοτικότητά του. Αλλά αυτό μάλλον έχει σταματήσει: η AfD συγκεντρώνει το 10%-11% των ψήφων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αρκετά μακριά από το 15% του περασμένου φθινοπώρου.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το